Ronaldo a megmentő

picture

Előre leszögezem, nemi egyenlőségek ide vagy oda, nem értek a futballhoz, csupán annyi ragad rám, ami egy-egy meccs során indirekt módon átszivárog. Amellett viszont én sem tudtam elmenni szó nélkül, hogy Ronaldo visszatér az alma materbe, az angol Manchester Unitedbe. A futballcsapatnak nemcsak a portugál focista labdajátéka miatt volt szüksége az igazolásra, részvényesi szempontból is nagy dobás volt az augusztus végi megegyezés. Ami zseniális módon, állítólag 48 óra alatt született meg mindenféle tudott előzmény nélkül.

Az angol csapatban 2005 óta az amerikai Glazer család a legnagyobb tulajdonos, akik egyben a Tampa Bay Buccaneers amerikai focicsapat tulajdonosai is. A brit csapat rajongói viszont szinte az elejétől fogva ellenségesen álltak hozzájuk, ami az évek során egyre inkább elfajult. A szurkolók a csapat gyenge teljesítményét is a cégvezetés és a tulajdonosok rossz igazolási sorozatára, a menedzsment döntéseire fogják.

A szurkolókat nem hatotta meg, hogy mindeközben a szponzori, üzleti tevékenység szárnyal, többen azt követelték, hogy a család adja el a klubban való részesedést. Az ellenséges viszonynak nem segített az áprilisban bejelentett Szuperliga ötlete sem, ahol más elit csapatokkal egyetemben a Manchester United is külön ligában játszott volna. Ez a Glazerek által támogatott Ed Woodward cégvezér pozíciójába került, bár ezt sosem erősítették meg hivatalosan.

Már majdnem bojkott

Idén tavasszal a pandémia közepette a szurkolók olyannyira dühösek voltak a tulajdonosokra, hogy tüntetést szerveztek a csapat Liverpool elleni meccsére, és a mérkőzést el is kellett halasztani emiatt. Miközben mindenkit a csapat rajongói kellékeinek (mez, cipő, bögre, stb.) bojkottjára szólítottak fel, sőt a szponzormárkák termékeinek kerülésére.

picture

Ezért legyen 64 csapatos a labdarúgó világbajnokság

A foci VB-n jövőre vesz utoljára részt 32 csapat, a 2026-os torna már 48 ország részvételével zajlik majd. Ez azonban még mindig nem oldja meg a mostani lebonyolítás két súlyos problémáját.

Az amerikai családot az elmúlt években kicsit sem hatotta meg a szurkolók viselkedése, többször is kijelentették, hogy nem áll szándékukban megválni a klubtól, a tavaszi események viszont úgy tűnik már a Glazereket sem hagyta hidegen. Elvégre a meccsek halasztása komoly költséget és bevételkiesést okoz, csakúgy, mint a márkák és kapcsolt termékek bojkottja, ami olyan cégeket érint, mint az Adidas vagy a Chevrolet.

Emiatt volt zseniális lépés a Ronaldo átigazolás, a szurkolóknál legalább egy jó pontot lehetett szerezni, illetve ha mást nem is vesznek a rajongók, azért mégis csak kelleni fog egy Ronaldo mez mindenkinek az idei szezonra. A nagy visszatérés így minden bizonnyal masszívan meg fog térülni anyagilag a csapatnak.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.