Ezekben a részvényekben dühöng igazán a bika

Mind a vezető amerikai részvényindexben, mind a gyorsjelentéseiket közzétevő étteremláncok részvényeiben, mind pedig a Snap gyorsjelentésére adott széles körű reakcióban azt láthattuk a múlt héten, hogy az amerikai részvénypiaci bika egyáltalán nem akar elfáradni.

picture

Az S&P 500 index a csúcson

Ebben az évben már nyolcadszor mutatta meg magát a nagyon erős 2021-es bikamintázat az amerikai részvénypiacon. A múlt héten az 50 napos mozgóátlag megtesztelésénél ugyanaz a heves vételi reakció érkezett, ami a megelőző hét idei esetben is.

picture

Nem tudnak esni a tőzsdék – Mutatjuk mi van a háttérben

Az elmúlt hat és fél hónap bizonyos szempontból az utóbbi hatvan év egyik legerősebb tőzsdei időszakának mondható. Ha azt vizsgáljuk, hogy hányszor nézett be az S&P 500 index az 50 napos mozgóátlag alá, utoljára 1995-ben láttunk ilyen erős első félévet.

Érdemes az elmúlt két hetet egy kicsit közelebbről is megnézni egy pillanatra. A következő ábrán az S&P 500 részvényindex látható 2021. július 12. és július 23. között 15 perces gyertyákkal:

Az S&P 500 részvényindexen jól látható 2021. július 12. és július 23. között, hogy a piac az elmúlt héten is jelentős emelkedést könyvelhetett el.

Az események a charton a következők voltak:

  • Az 1-es számmal jelölt piros téglalap: A július 16-i (opciókifutási) péntek zárása és a július 19-i hétfői nyitás heves, 100 pont feletti megborulást hozott az indexben.
  • A 2-es számmal jelölt zöld téglalap: Ezen a hétfőn nem tudott tovább esni az amerikai részvénypiac. A záró tíz-tizenöt perc már komoly emelkedést hozott, ami felerősödött a keddi első másfél órában. Az index visszatért a megelőző pénteki záróárához.
  • A 3-as számmal jelölt kék téglalap: A keddi nap hátralévő részében, szerdán és csütörtökön szinte korrekció nélkül folytatódott az emelkedés, ami az élete csúcsa közelébe hozta vissza az S&P 500-at.
  • A 4-es számmal jelölt rózsaszín téglalap: A július 23-i pénteki nap, ahol a bikák végleg pontot tettek az elmúlt két hét turbulenciájában megnyilvánuló bika-medve vitára. Az S&P 500 és a Nasdaq indexek életük csúcsára emelkedtek.

Mivel egyre erősebben zajlik a második negyedéves gyorsjelentési szezon a tengerentúlon, ezért az index mozgásain túl is volt két szektorban olyan bika akció, amely végképp elkeseríthette az elmúlt 16 hónap duplázó indexemelkedése után immár esést váró befektetőket.

Az étteremláncok szárnyalása

Az egyik szegmens az étteremláncok világa, ahol kedden piaczárás után jelentett a Chipotle Mexican Grill nevű, lassan 3.000 étteremmel bíró és immár 51 milliárd dollárt érő gyorséttermi hálózat. A grafikon így néz ki heti gyertyákkal 2018 elejétől 2021. július 23-ig (minden hátralévő grafikon hasonló időhorizontú):

A Chipotle Mexican Grill nevű étteremlánc heti gyertyákkal 2018 elejétől 2021. július 23-ig

Már a megelőző hetet is a koronavírus előtti csúcsok felett 70 százalékkal zárta a mexikói ételeket kínáló lánc. Mi jött ezután? Még hevesebb emelkedés (zöld nyíl), ami a héten 17 százalékkal lökte feljebb az árfolyamot.

Csütörtökön piacnyitás előtt jött ezután a Domino’s Pizza (jelenleg 21 milliárdos tőkeérték, 17 ezer étterem) gyorsjelentése, ami egészen hasonló reakciót váltott ki a befektetőkből:

A Domino’s Pizza árfolyamának emelkedését mutató ábra heti gyertyákkal 2018 elejétől 2021. július 23-ig

A pizzarészvény árfolyama 9 százalékot emelkedett a héten (zöld nyíl).

Látva a két étteremlánc vártnál is jobb riportját, a piaci szereplők nem bírtak magukkal, és masszív új csúcsra húzták a 148 milliárdos piaci kapitalizációval bíró Starbucks részvényeket (zöld nyíl):

A Howard Schultz vezette Starbucks részvények szárnyalása heti gyertyákkal 2018 elejétől 2021. július 23-ig

Hasonló történt a McDonald’s részvényeivel is, annyi különbséggel, hogy a Starbucks 6 százalékos heti pluszától elmaradva 4 százalékkal kerültek feljebb, természetesen életük csúcsára.

A Snap, a Facebook és a Google, akik még az étteremláncokon is túltettek

Nagyon impresszívek ugyan az éttermi részvények teljesítményei, ám a „hét dolgozója címet” egyikük sem tudta kiérdemelni, mert ezt a titulust a Snap papírjai kapják. A közösségi média részvények a töretlen emelkedésű 2020-as időszak és 2021 eddigi oldalazása után a múlt héten 31 százalékkal emelkedtek. Ebből csak a pénteki nap hozott 24 százaléknyi emelkedést, reagálva a csütörtöki piaczárás utáni jelentésre. Az immár 123 milliárd dollárt érő közösségi média vállalat grafikonja így mutat:

A Snap papírjainak emelkedése kiemelkedő volt az elmúlt hétben

A pozitív hangulat átterjedt más online hirdetésekkel foglalkozó cégekre is: ha a Snap is a vártnál sokkal jobban monetizálja felhasználóit, akkor mi jöhet majd a Facebook és a Google gyorsjelentéseiben? A Facebook részvényei 8 százalékkal emelkedtek a héten:

Facebook részvényei 8 százalékkal emelkedtek a héten

Két szám a vezető közösségi média vállalatról, amelyet már meg sem említ a pénzügyi sajtó: az immár 1.049 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a Facebook az ötödik technológiai behemótként átlépte az ezermilliárdos álomhatárt és Mark Zuckerberg 137 milliárd dolláros vagyonával már a világ ötödik leggazdagabb embere.

A Google részvényei ugyan „csak” 5 százalékkal értékelődtek fel a múlt héten, ám a kereskedés mintája hasonló volt a Facebookhoz. Meg kell említenem, hogy idén ezzel már 52 százalékos pluszban vannak a Google részvényei, míg 35 százalékos erősödésben a Facebook papírjai. Azaz a jó Snap jelentésre mindkét óriás piaci kapitalizációja egyforma módon, 82 milliárd dollárral nőtt a múlt héten.

Akár tetszik, akár nem, van egy közös pont az S&P 500 index, az étteremrészvények és az online hirdetések értékesítéséből élő vállalatok részvényeinek múlt heti árfolyamreakciójában, ez pedig a vételi pánik. A tavaly március 23-i 2.200 pont alatti S&P 500 indexmélypont után 16 hónappal, idén július 23-án már 4.400 pont felett zárt az index, de az imént bemutatott árfolyammozgások még mindig egyértelműen arról tanúskodnak, hogy rengeteg az emelkedésről lemaradó piaci szereplő.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.