Mindeközben Idahóban – Tóparti árháború

Egy idahói kisvárosban egy szép tóparton az amerikai északnyugaton a koronavírus világjárvány következtében elszabadult az ingatlanpiac. Egy év alatt 47 százalékkal emelkedtek a medián házárak. Szabályos licitháború zajlik minden piacra kerülő ingatlanért. A nyugati parti nagyvárosokból a korábbinál sokkal szélesebb home office lehetőségek kapcsán valódi exodus indult a szárazföldi Amerika eddig kevésbé felkapott területei felé.

picture

Fókuszban a tóparti ingatlanok

„Nagy ütemben emelkednek az árak, alig tesszük ki hirdetést, érkeznek a vevők. Az eladáshoz nem kellenek napok, sokszor órák alatt viszik el a házakat. Szinte egyáltalán nincs eladó ingatlan.”

Az idézet Greg Rowley ingatlanügynöktől származik. A helyszín a csodaszép környezetben elterülő Couer d’Alene városkája, amely az egyesült államokbeli északnyugaton, a Harrison Slough nevű tó partján terül el. Az Idahóban lévő 50 ezer lakosú település (a város környékét jelentő Kootenai County 166 ezer lakossal bír) négy és fél órányi autóútra van Seattle, illetve hat órányi autóútra Portland városától.

A kanadai határ közelében fekvő hideg vizű tó partján az ingatlanpiac tűzforróvá vált, amióta a koronavírus világjárvány megjelent az életünkben. A Wall Street Journal Realtor.com Emerging Housing Markets Index első helyére került a festői szépségű városka, ahol idén márciusra a tavalyi év márciusához képest 47 százalékkal emelkedtek a medián ingatlanárak.

A hely ahol nem egyszerű házat venni

Couer d’Alene városában és a környéken házhoz jutni manapság nem egyszerű dolog. A majdnem másfélszeresére emelkedő árak mellett az eladásra kínált ingatlanok száma 71 százalékkal zuhant be egy év alatt. Helyi ingatlanos beszámolók szerint egy friss hirdetés azonnal szembe találja magát 30 vételi ajánlattal.

Számomra az egész helyi ingatlanboom legdöbbenetesebb adata az, hogy 2020-ban összesen 4.597 házat adtak el Kootenai County területén, melyeknek 99,8 százaléka a hirdetési áron, vagy afelett ment el. Ez azt jelenti, hogy mindössze minden ötszázadik ingatlannál lehetett alkudni valamicskét az árból.

A helyi The Spokesman-Review például a Berger család történetét mutatja be, akik úgy adtak-vettek ingatlant, hogy a vételi kötelezettségük miatt mindössze öt napjuk volt eladni a régi házukat. Alaphelyzetben ez problémásnak tűnne, de nem az idahói tóparton. A 120 négyzetméteres házukat 360 ezer dollárért kínálták eladásra, amire több mint tíz egymással vetélkedő vételi ajánlat érkezett, és végül 419 ezer dollárért (azaz 16 százalékkal a meghirdetett ár felett) kelt el.

A pandémia hatása az ingatlanpiacra

Mi folyik itt a tóparton Amerikában, és mi folyik világszerte az ingatlanpiacokon, tehetjük fel a jogos kérdést. A világjárvány miatt rengeteg vezető vállalatnál alapvetően változtak meg az otthonról végezhető munka szabályai (nemcsak a pandémia idejére). Ennek következtében az USA csendes-óceáni partjának nagyvárosaiból valódi exodus indult el a pár száz kilométerrel keletre lévő szárazföldi területek felé. A vissza a természetbe, gyerünk vidékre típusú népvándorlásra pedig sem az építési anyagok piaca, sem pedig a menő kisvárosi ingatlanpiacok nem voltak és nincsenek mind a mai napig felkészülve.

picture

Nemcsak a Teslával lehetett többszörözni

Nem csupán itthon lett "divatos" vidékre menekülni a járvány elől. Az Egyesült Államokban is egyre többen költöznek a kertvárosokba vagy kihasználva az alacsony jelzáloghitel kamatokat kezdtek építkezésbe, ami egyes építőanyagok árának robbanásszerű emelkedéséhez vezetett.

A 2020-2021-es Covid-19 időszak egyik legdöbbenetesebb grafikonja az amerikai fapiac fűrészárujáé, amiről már tavaly szeptemberben írtunk.

Az amerikai fapiac fűrészáru árának változása az utóbbi években

UGYANÚGY TÉPIK SZÉT IDÉN TAVASSZAL IS, AHOGYAN AZT TETTÉK TAVALY NYÁRON. A MOSTANI ÁR MÁR A VÁLSÁG MÉLYPONTJÁN ELÉRT SZINT ÖTSZÖRÖSE!

Hirtelen nagy kereslet szabadult rá itt az ingatlanpiacon sok esetben egy szűkös és nehezen bővíthető kínálatra. A történet teljesen hasonló ahhoz, amit a részvénypiacon is láttunk az elmúlt hónapokban nagyon sok esetben, amikor egy-egy kisebb papírra mozdult rá egyszerre több millió főnyi gyors kereskedési profitot remélő befektető.

Miért vonzó hely Couer d’Alene?

Fókuszálva most történetünk tóparti kisvárosára, Couer d’Alene ingatlanárai még a mostani masszív emelkedés ellenére is olyanok, hogy szép házat lehet venni egy Portlandben vagy Seattleben eladott garzonlakás áráért. És abban az esetben, ha elég mondjuk a portland-i vagy seattle-i munkahelyre egy hónapban egyszer két-három napra bemenni, a többi munka pedig elvégezhető home office-ból, máris egész más életminőségű alternatívát kínál a Sziklás-hegység lábainál egy tópart.

Couer d’Alene ugyanis kiváló lakóhely és egy igazi üdülőparadicsom, ami sok tehetős amerikai második otthonának a helyszíne. Köszönhető ez a természeti környezet által megteremtett sokfajta kültéri szabadidős programlehetőségnek, kiemelten a síelésnek és a vízisportoknak. Couer d’Alene így most csak tovább fokozza az ingatlanpiaci kínálat hiányát. Ez látszik a helyi egymillió dolláros ingatlanár feletti luxusszegmensben is. Míg 2020 első két hónapjában 12 ilyen tranzakció volt, addig 2021 januárjában-februárjában már 67. Azaz komoly mértékben emelkednek a millió dolláros lélektani szint fölé a luxusházak árai.

„Nagyon nehéz lesz új tanárokat idevonzani a mi iskolai körzetünkbe, ha ők nem tudnak majd észszerűen árazott ingatlanokat találni maguknak. Nagyon nyugtalanok vagyunk emiatt.”

Bajban a helyiek

Így hangzik Scott Maben panasza, aki Couer d’Alene állami iskoláinak a szóvivője. Jelen pillanatban a városka ingatlanhirdetéseinek 70 százalékát Idaho államon kívüli vevőjelöltek tekintik meg. A főleg a sokkal jobban fizető és sokkal drágább nyugati parti nagyvárosok ingatlanpiacairól érkező vevők hitelfelvétel nélkül teszik le az éppen eladásra kínált házak árait, egyre jobban kiszorítva onnan a helyieket. Ez pedig a tanárokhoz hasonlóan ahhoz vezethet, hogy sok alapvető szolgáltatást nyújtó szakma képviselői nem tudnak majd ingatlanhoz jutni a környéken.

COEUR D’ALENE CSAK EGY (ÉPPEN TALÁN A LEGINKÁBB EKLATÁNS AMERIKAI) PÉLDA ARRA AZ ÚJ INGATLANPIACI MEGATRENDRE, AMI A KORONAVÍRUS VILÁGJÁRVÁNY KÖVETKEZTÉBEN KIALAKULÓ HOME OFFCIE VILÁGFORRADALOM EREDMÉNYE.

picture

Henry Ford alkuja és a home office világforradalom

A koronavírus-világjárvány előtti évszázad munkaviszonyra vonatkozó alapstruktúrájának kialakítását egy zseniális üzletemberhez köthetjük, és az 1910-es évekből származik. Nevezhetjük ezt úgy is, hogy a Henry Ford-féle alku.

Megszűnőben van a nagyváros egyeduralma abban, hogy leginkább a metropoliszokban lehet nagyösszegű fizetésre szert tenni. Ez a korábbi üzleti életben megnyilvánuló nagyvárosi koncentráció az egekbe emelte a metropoliszok ingatlanárait a vidékhez képest. Nagyon könnyen elképzelhető, hogy ennek a nagyon szétnyílt ingatlanpiaci ollónak a záródása kezdődik most.

Beszélgetve a helyiekkel egyébként azt látom, hogy pontosan olyan folyamatok zajlottak le 2020-ban és 2021 elején Balatonalmádiban is, mint amiről most Couer d’Alene kapcsán írtam.

(Posztom elkészítésének legfőbb forrása a Wall Street Journal „Lakeside Idaho City Is America’s Hottest Housing Market in New WSJ/Realtor.com Index” című írása volt. Köszönet érte. Címlapkép: ház az Idaho állambeli Harrison Slough nevű tó partján, forrás: Realtor.com)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.