Nemcsak a Teslával lehetett többszörözni

picture

Nemcsak a Teslával lehetett többszörözni, hanem a nyersanyagpiacokon is. A fűrészáru (lumber) határidős árfolyama az elmúlt fél évben közel négyszeresére emelkedett, nem kis meglepetést okozva a piacon.

A koronavírus-járvány miatti kereslet visszaesés négyéves mélypontra küldte tavasszal a fűrészáruk határidős piacát, melyre a fűrésztelepek leállásokkal reagáltak. A járvány és az arra válaszul adott gazdaságélénkítő intézkedések viszont egy nem várt hatással jártak: az emberek felújításokba, építkezésekbe kezdtek. A járvány hatására változott a trend, az emberek inkább a kertvárosokba költöznek a zsúfolt városokkal szemben és az alacsony jelzáloghitel kamatokat kihasználva építkezésekbe kezdtek (az Egyesült Államokban jellemzően fából építkeznek).

Árrobbanás az amerikai fapiacon

A hirtelen megnövekedett keresletre azonban a fűrésztelepek nem voltak felkészülve és ez jelentős árrobbanáshoz vezetett. A helyzetet súlyosbította, hogy a Trump-kormányzat 2018-ban 20 százalék feletti büntetővámot vetett ki a Kanadából érkező faanyagra és ez tovább szűkítette a kínálatot. A központi kormányzat elég lassan reagált, csak augusztusban csökkentette a vámot 8 százalék környékére. Mindezek együttes hatásaként az árfolyam az áprilisi mélypontról közel négyszeresére és új csúcsra emelkedett.

A fák persze nem nőnek az égig. Az idei építkezési szezonnak hamarosan vége és az alacsonyabb vámteher miatt felpörgött a kanadai faanyag import, így a készletek növekedése várható. A csökkenő kereslet és magasabb kínálat pedig szinte biztosan alacsonyabb árakat fog eredményezni. Az év elején látott alacsony árakra viszont nem sok esély mutatkozik a közeljövőben, mivel Washington, Oregon és Kalifornia államokban tomboló hatalmas erdőtüzek jelentős károkat okoztak, és nemcsak a faállományban.

(A cikk írásakor a 2020. szeptember 15-ei záróárakat vettük alapul.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.