Érik a Twitter short? Bírd ki, amíg bitcoint vesznek

picture

Vajon a Twitter is bitcoinba fektet?

A napokban olvastam, hol máshol, mint a Twitteren, hogy a cég bejelentette 1.25 milliárd dollár értékű átváltható kötvény kibocsátását. A hír önmagában nem izgalmas, racionális, hogy az éppen divatos technológiai vállalatok részvényrábocsátással stabilizálják a mérlegüket, vagy régebbi, drágább hiteleiket olcsóbb finanszírozásra cserélik le.

A HELYZET OTT LESZ EGZOTIKUSABB, AMIKOR EZT A PÉNZT EGYBŐL BITCOINBA FEKTETIK, MINT AHOGY AZT TETTE A MICROSTRATEGY FEBRUÁR KÖZEPÉN, AMIKOR KIBOCSÁTOTT 600 MILLIÓ DOLLÁR ÉRTÉKBEN ÁTVÁLTHATÓ KÖTVÉNYT.

Azt, hogy tényleg bitcoinban végzi a Twitter által frissen bevont pénz, vagy a drágább finanszírozásukat cserélik le, nem tudjuk, de az biztos, hogy Jack Dorsey Twitter CEO számára nem lenne nagyon nagy innováció, hiszen másik vállalata a Square már többször lépett erre az útra, és jelenleg a készpénzállományának durván 5 százalékát bitcoinban tartja.

Igaz, hogy a Square esetében valahol indokolhatóbb volt ezt a stratégia, hiszen a Square Cash App-en keresztül 2020 során több mint hárommillió felhasználó vett vagy adott el bitcoint. (A bitcoin trend felfutását jól jelzi, hogy pusztán az idei év első hónapjában több mint egymillióan vettek bitcoint az applikáción keresztül, életükben először. )

BÁR LEHET, HOGY HOSSZÚ TÁVON JÓ DÖNTÉSNEK BIZONYUL MAJD BITCOINT VÁSÁROLNI, RÖVIDTÁVON ÉRDEMES A VÁLLALATOKNAK NEGATÍV FOGADTATÁSRA IS FELKÉSZÜLNIÜK. ERRE VOLT JÓ PÉLDA A TESLA.

Ahogy írtuk is, február 8-án jelentette be a cég, hogy 1.5 milliárd dollár értékben vett bitcoint, és ezzel ki is jelölte az árfolyam februári tetejét. A bejelentés után a Tesla árfolyama durván 870 dollárról viszonylag egyenletesen esett 650 dollárra majd, onnan már tudott kicsit korrigálni, de még így is több mint 15 százalékkal van lejjebb.

picture

#reddit, #bitcoin, #wallstreetbets

Racionálisabb lett volna a redditforradalmároknak olyan eszközben nekimenni a hedge fundoknak, amely kisebb, nem szabályozott piacú, vagyis a hatóság hirtelen nem tud a „smartmoney” segítségére sietni. Szerencsére pont van kéznél ilyen: a bitcoin.

A bitcoin is elszenvedett egy kisebb korrekciót az elmúlt hetekben, de még előtte ki tudott menni új csúcsra szemben a Teslaval. (Ilyen bitcoin árfolyam mellett is talán megállja a helyét az az állítás, hogy a Tesla több profitot ért el idén a bitcoin pozíción, mint az autóeladáson.)

A Tesla árának alakulása kiemelve a bitcoin befektetésük időpontját, ahol láthatóan esni kezdett az árfolyam

Természetesen nem csupán a bitcoin vásárlás miatt esett a Tesla, benne volt már a levegőben egy korrekció, de az biztos, hogy számos intézményi befektető nem értékelte a bitcoin vételét. Nem csupán azért, mert jobban örülnének, ha ezt a pénzt a járműgyártásba fektetné a vállalat, hanem mert a bitcoin vásárlás miatt a Tesla ESG-pozíciója is jelentősen romlott, és ez kiáramlást vonhat maga után.

Hosszú távon komoly büntetéseket osztogatnak a shortosoknak olyan papírokban, mint például a Twitter, ami csak idén több mint 40 százalékot emelkedett, viszont pont ennek az emelkedésnek a hatására számos indikátor túlvettséget mutat, így rövidtávon érdemes lehet jó short trade lehetőség után kutatni. Ha a Tesla analógia működik, ilyen pár napos lehetőséget kínálhat, ha a Twitter bevásárol a digitális aranyból. Persze lehet, hogy erre nem kerül még sor egy ideig.

(Címlapkép: idén több mint 40 százalékkal emelkedett a Twitter árfolyama, forrás: Gokhan Balci / Anadolu Agency / Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.