Bitcoin: merre tovább?

picture

Meddig emelkedhet még a bitcoin értéke?

Február 16-án kedden, a kora délutáni órákban a bitcoin árfolyama áttörte (még ha csak átmenetileg is) a lélektani szintnek számító 50,000 dolláros árfolyamot, ezzel újabb csúcsot állított be, a közelmúltban már sokadszorra.

MINDEN BEFEKTETŐ FEJÉBEN LEGALÁBB EGYSZER FELMERÜLT MÁR A KÉRDÉS, (A SHORTOSOKNAK AKÁR NAPONTA TÖBBSZÖR IS), HOGY MEDDIG TARTHAT MÉG EZ AZ ŐRÜLT, EXPONENCIÁLIS EMELKEDÉS?

Erre mindenkinek megvan a saját válasza, de ahogy korábban már írtuk , szerintünk nagyban függ attól, mennyi amerikai vállalat fogja részben bitcoinra cserélni az egyébként parlagon heverő készpénzállományát, illetve mekkora lesz a lemaradó, későn eszmélő intézményi vevők étvágya ezen a mostani szinten.

picture

#reddit, #bitcoin, #wallstreetbets

Racionálisabb lett volna a redditforradalmároknak olyan eszközben nekimenni a hedge fundoknak, amely kisebb, nem szabályozott piacú, vagyis a hatóság hirtelen nem tud a „smartmoney” segítségére sietni. Szerencsére pont van kéznél ilyen: a bitcoin.

Az arany és a bitcoin

Ugyanakkor van még egy kapaszkodó, amit a Ned Davis elemzőcsapata használ: az arany. Ha axiómaként elfogadjuk, hogy a bitcoin értékmegőrző funkciója miatt hasonló szerepet tud betölteni a befektetési palettán, mint az arany, akkor nem irreális a feltételezés, hogy idővel a bitcoin és az arany piaci értékének közelednie kell egymáshoz. Természetesen az arany behozhatatlan, több ezer éves előnnyel rendelkezik, ami a piaci értékén is meglátszik, december végén a teljes piacon forgó állomány értéke közel 12,000 milliárd dollár volt, míg a bitcoiné ennek durván 5 százaléka.

A bitcoin és az arany teljes piacon forgó állomány értékének ábrája

Ebben az arányban azonban most elmozdulás látszik. Szemben ugyanis a bitcoinnal, ami új csúcsra ment az idei év során, az arany árfolyama szenved, így a bitcoin piaci értékének aranyhoz viszonyított aránya nőtt, a mutató az öt százalékról inkább a tíz százalék irányába indult el.

Hogy mindez átmeneti-e, hogy eléri-e a tíz százalékot, vagy visszamegy a korábbi öt százalék közelébe, esetleg marad ezen a szinten, nem tudni. A fenti táblázat azonban mutatja, hogy attól függően, hogy hány százalékra várjuk a bitcoint az aranyhoz képest, az arany különböző árfolyamai mellé milyen bitcoinárfolyam adódik.

Például ha az arany keddi árfolyamából indulunk ki, akkor tízszázalékos szintnél a Ned Davis számításai szerint a bitcoin már 61,518 dollárt érne, a korábbi öt százalék mellett viszont csak 30,759 dollárt. Vagyis attól függően, hogy mit gondolunk a bitcoin és arany értékének viszonyáról, a bitcoint a jelenlegi szintjén érezhetjük túlértékeltnek vagy alulértékeltnek is.

Loading…

(Címlapkép: a bitcoin árfolyama új csúcsra ment idén szemben az arannyal, forrás: CoinCentral)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.