A november 9-i value-momentum ősrobbanás két képben

picture

Ősrobbanásszerű folyamatok a részvénypiacon

Hét teljes kereskedési nap elteltével egyre egyértelműbb, hogy a 2020. november 9-i kereskedési nap minden idők egyik legkomolyabb részvénypiaci reakcióját hozta egy adott hírre. Az amerikai részvénypiacon felületesen szemlélve annyi történt, hogy az S&P 500 index emelkedett 1,2 százalékot, míg a Nasdaq-100 index esett 2,3 százalékot. Ilyen masszív technológiai relatív gyengeséget hozó napból kismilliót láttunk az elmúlt évtizedekben. De olyanból, mint amit a vártnál jóval pozitívabb kicsengésű Pfizer-BioNTech vakcinahír hozott átsúlyozásban a momentum részvényekből az értékalapú részvényekbe november 9-én, még nem láttunk korábban egyet sem.

Az egész átsúlyozási folyamat ősrobbanásszerű mértékéről a leginkább kifejező ábra Josh Russell Twitter oldalán található meg, és a következőképpen mutat:

A momentum és az érték alapú részvények súlyának értéke 2002-től számítva
Forrás: twitter.com/wjruss84

A momentum és a value részvények összehasonlításának érdekes eredménye

Az ábra 2002 óta ábrázolja a Dow Jones Thematic Market Neutral indexek közül a momentum (DJTMNMO) és a value (DJTMNSV) napi teljesítményeit, úgy hogy minden adott nap egy pont ezen a „galaxistérképen”. A vízszintes tengely a momentumé, míg a függőleges a value-é.

További magyarázat az ábrához:

  • A piros téglalap jelöli a 2002. január 1. és 2020. november 6. között ismert galaxis nagyságát.
  • Az ábra bal felső sarkában a zöld karikával jelölt pont a november 9-i vakcinahír napja, olyan mintha egy korábban üresnek hitt területen egy új csillagot fedeztek volna fel.
  • A két másik kiemelt pont a tavaly szeptember 9-i és 10-i napé, amikor a WeWork IPO összeomlott, és a befektetők masszívan kitáraztak a nagynövekedésű papírokból és átsúlyoztak a ciklikus részvényekbe.
  • A narancssárga ellipszis az összes adatpont kétszeres szóráson belüli részét mutatja, míg a lila ellipszis tartalmazza az adatpontok 95 százalékát.
  • Ezen a november 9-i napon a vizsgált momentumindex 15,5-szörös szórásnyi esést, míg a vizsgált value index 12,75-szörös szórásnyi emelkedést mutatott.

Ez a november 9-i piaci akció teljesen ellentétes volt a koronavírus világjárvány eddigi mozgásirányával. Ez jó látható a JP Morgan ábráján is, ahol a kék vonal a COVID tőzsdei veszteseinek a relatív teljesítményét mutatja a COVID tőzsdei nyerteseihez képest, míg a szürke vonal a value részvények relatív teljesítményét ábrázolja a momentum részvényekhez képest:

A COVID nyertes és vesztes részvényeit illetve az értékalapú és momentum részvényeket összehasonlító ábra
Forrás: JP Morgan

Nagyon bízik a részvénypiac a sikeres vakcinában.

(Címlapkép: a vártnál jóval pozitívabb kicsengésű vakcinahír olyan jelenséget hozott az amerikai részvénypiacokon, mint a csillagászatban az ősrobbanás, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.