Donald Trump koronavírustesztje

Pénteken magyar idő szerint reggel fél hét és hét között érkezett a hír arról, hogy Donald Trump koronavírustesztje pozitív lett. Ez egy tipikusan olyan piaci esemény, amit ignorálhatnak is a befektetők, illetve szélsőséges választ is adhatnak rá, eddig egy napjuk volt a reakcióra. Klasszikus tesztje ez a részvénypiacnak, amelyből az is látszik, mely szektorokban mutatkozik relatív erő és gyengeség.

picture

Az egy hónap múlva esedékes amerikai elnökválasztást tekintve eseménydús hetet tudhattunk magunk mögött szeptember és október fordulóján. Magyar idő szerint keddről szerdára virradó éjjel került sor Donald Trump és Joe Biden között az első elnökjelölti vitára, amelyen sokan szörnyedtek el. Olyannak tűnt, mintha a Muppet Show két karzaton ülő kritikus öregembere egymással veszett volna össze. A fogadóirodák oddsainak változásait vizsgálva a vitából Joe Biden jött ki jobban.

Itthoni idő szerint pénteken reggel, még jóval az európai piacok nyitása előtt érkezett a hír arról, hogy Donald Trump koronavírus tesztje pozitív lett. Először is mit jelent ez a hír? Ha nagyon gyorsan és egyszerűen kívánjuk értékelni, akkor az elkövetkező amerikai elnökválasztással kapcsolatos bizonytalanság növekedését. A hirtelen megnövekvő bizonytalanságot pedig nem szereti a tőzsde.

Hogyan reagált a piac Donald Trump koronavírus tesztjére?

Ennek megfelelően a hír napvilágra kerülését követő első 45-60 percben érdemi ütést kaptak a vezető amerikai és európai részvényindex határidős jegyzések. Az alábbi ábrán azt láthatjuk, hogy a hírt követő egy órában mekkora esés alakult ki három amerikai és két európai részvényindex határidőben az elsődleges piaci reakció mélypontjáig:

Több index esetében ez a hírt követő első órában kialakuló mélypont az egész pénteki nap mélypontját is jelentette egyben. Ahogyan az nagyon gyakran történni szokott, a piac kvázi egységes eséssel reagálta le az eseményt az elején. A jobban érintett amerikai indexek 1,8-2,2 százalékot estek, míg a két európai határidős valamivel több, mint 1 százalékot.

Az elsődleges reagálás után még a magyar idő szerint este tíz órakor történő amerikai piaczárásig volt hátra 14 kereskedési óra. A reggeli órákban, a pozitív koronavírusteszt bejelentését követő egy órában kialakult mélypontokhoz képest este tíz óráig az alábbi mozgásokat produkálták az előbb már vizsgált vezető részvényindex határidős jegyzések:

Szemben az elsődleges reakció relatíve egységes indexesésével, napon belül már igen szignifikáns különbségek mutatkoztak az egyes indexek között. Az amerikai kiskapitalizációjú részvényindex 3,4 százalékkal teljesítette felül a vezető technológiai indexet.

Hasonló a kép akkor is, ha az előző két grafikon eredőjét, a hír kijövetelétől az amerikai piaczárásig terjedő reakciót nézzük meg az öt index határidőben:

Európa kvázi nulla reakció a nap végére, S&P 500 kisebb esés, Russell 2000 kisebb emelkedés, míg Nasdaq-100 érdemi esés. Ez a komoly Nasdaq negatív divergencia még erősebben látható akkor, ha a vezető technológiai részvények pénteki teljesítményét vetjük össze néhány „agyonvert” szektor ETF-fel:

A technológiai szektor legfőbb reprezentánsainak masszív negatív divergenciája a piac többi részéhez képest pontosan a szöges ellentéte annak, ami oly sokszor történt meg az idén tavasszal és nyáron. Április és augusztus között az érdemi, piacot felkavaró hírekre általában pontosan a most péntekivel ellentétesen reagáltak a Nasdaq indexek a többi részvényindexhez képest. A technológia volt relatív erős, a többi részvény pedig relatív gyenge.

Ez nagyon jól látható a következő ábrán is. Ezen a Nasdaq-100 index és a hagyományos részvényeket széles körben tömörítő NYSE Composite index pontértékarányát láthatjuk az elmúlt egy évből:

A Nasdaq-100 és a NYSE Composite pontértékarányán jól látható, hogy a technológiai részvények reagáltak negatívan az amerikai elnök pozitív tesztjére

A zöld nyíl a tavaly októbertől idén júniusig tartó három negyedévet mutatja, amikor a technológia brutálisan felülteljesítette a hagyományos szektorokat (nagyjából 50 százalékkal, mindössze kilenc hónap alatt). A kék téglalap az azóta eltelt harmadik negyedévet mutatja, ahol az időszak alatt összességében megszűnt ezt a relatív erő.

Mi is történt akkor pénteken?

Az Apple vagy a Microsoft számára rossz hír volt Donald Trump pozitív koronavírustesztje, míg az olajtársaságoknak, a bankoknak vagy a légitársaságoknak jó hír volt ez? Szó sincs erről. Az elnök egészségügyi kockázata elbizonytalanította a piacokat. Erre a befektetők némi részvény és részvényindex-határidő eladással reagáltak.

De csak olyan részvényeket tudtak eladni, ahogyan az a nap végére kiderült, amiből bőven van nekik, és amiből feszített pozícióban van a teljes befektetői társadalom összessége. Ez pedig a technológia. A technológián belül is különösképpen az ezer milliárd dolláros triumvirátus: az Apple, a Microsoft és az Amazon. Ez az S&P 500 indexnek egyhatodát, illetve a Nasdaq-100 indexnek egyharmadát adó három technológiai behemót még a többi technológiai részvényhez képest is relatív gyenge szeptember eleje óta. Ha fogalmazhatunk így, akkor fejnehéz lett tőlük az elmúlt hetekben mindkét index.

Mindeközben az is látható a pénteki nap eseményeiből, hogy amennyire betáraztak a befektetők technológiai papírokból az elmúlt hónapokban, annyira ki is tárazták sok szektorból a hagyományos részvényeiket. Ennek következtében sok bank, olaj, légi- és hajózási társaság, illetve ciklikus részvény esetében azt láthattuk a pénteki amerikai kereskedés során, hogy a negatív nyitás után semmilyen érdemi eladó nem volt bennük, ezért szinte egész nap emelkedni tudtak.

Természetesen a pénteki nap csak egyetlen kereskedési nap volt a sok közül, ám a befektetői pozícionáltságról sokszoros információt adott egy átlagos tőzsdenaphoz képest. Ugyanis gyorsan kellett a piaci szereplők egy részének reagálnia egy eseményre, ami megmutatta, hogy milyen szektorokban vannak eldobható lapjaik papírjaik, és milyen szektorokban nincsenek.

A PÉNTEKI NAP LEGFŐBB TANULSÁGA AZ, HOGY MEGERŐSÍTETTE A SZEPTEMBER ELEJE ÓTA TARTÓ PIACI VISELKEDÉSI MINTÁZATOT, AMI A TECHNOLÓGIAI BEHEMÓTOK SZENVEDÉSÉRŐL SZÓL.

Ezekből az év korábbi részében szuper teljesítményt nyújtó részvényekből kifogyott az erő, folyamatosan eladók bukkannak fel bennük, ami veszélyes tereppé teszi a bennük való kereskedést mostanság. Nem minden technológiai részvény gyenge azonban szeptember eleje óta. Az alábbi, a behemótokhoz képest töredék tőkeértékű cégek kiválóan teljesítettek szeptemberben és nem voltak gyengék október első két napján sem (tickerek): ZM, SQ, PTON, PINS, SNAP, TWTR, ROKU, UBER, TTD, ETSY, TWLO, DDOG, DKNG. Érdemes ezt a néhány részvényt komolyabban követni az elkövetkező napokban. Ha belőlük is kimegy az erő, akkor nem marad igazán már momentum alapon sem szépen kinéző technológiai részvény.

(Címlapkép: Donald Trump elhagyja a Fehér Házat október 2-án, forrás: Drew Angerer / Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Sportesemény ajánló, ami egész biztosan ellenáll a Covid-nak

Olvasási idő: 4 p
A koronavírus-járvány alaposan felforgatta a világot és ez alól a sport sem kivétel. Hogy mást ne említsünk, elmaradt például a tokiói olimpia, és kevesebb Bajnokok Ligája mérközés volt. Ebben a sivár sportközvetítési környezetben rendezik meg novembertől azt a két hónapos eseményt, melynek követése kis felkészüléssel és ráhangolódással jó szórakozást ígér.
picture

A Covid-19 válság árnyékában Kína maradt az egyedüli józan szereplő?

Olvasási idő: 3 p
Miközben a fejlett világban a Covid-19 okozta gazdasági visszaesésre adott monetáris és fiskális lépések példátlanul gyorsak és jelentősek voltak, Kínában elég visszafogott a válaszreakció és ennek meglesz a hatása a részvénypiacokon is.
picture

A részvénypiac elkezdte a vírus végét árazni?

Olvasási idő: 4 p
Érdekes állapotot tükröz a tőzsdei univerzum teljesítménye szeptember első felében: a technológiai részvények komoly korrekción mennek keresztül, míg sok hagyományos papír kifejezetten jó formát mutat. Mi lehet erre a divergenciára a magyarázat? Lehet, hogy elkezdte a részvénypiac a vírus végét árazni?