Koronavírus és az ingatlanpiac

picture

Megosztja a cégvezetőket a koronavírus miatt berobbant otthoni munkavégzés. Sokak szerint káros, mások szerint üdvözlendő találmány ez, ami valójában egy jóval korábban elindult tendencia, amelyre a koronavírus járvány csak ráerősített.
Felmérések tucatjai bizonyítják az egyik/másik oldal igazát, függően a kérdésfeltevés módjától és időzítésétől. Mielőtt még tovább folytatnánk, az egyrészt-másrészt vitát az otthoni munkavégzés előnyeiről és hátrányairól, inkább elmondjuk a véleményünk.

Irodai jelenlét vagy home office?

Vannak olyan munkakörök, amelyek tökéletesen végezhetőek otthonról, és heti néhány meetingen túl nem igényelnek tartós irodai jelenlétet. És vannak olyan munkakörök, amelyek mindezt jóval intenzívebben igénylik, itt kisebb az esély az otthoni munkavégzés elterjedésére. A koronavírus-járvány pedig kiengedte a szellemet a palackból, és akár hibrid formában, akár bizonyos munkakörök esetén intenzívebb módon, de tartósan velünk marad az otthoni munkavégzés.

A napi bejárást, a városi dugókat jelentős mértékben csökkentheti, ha a dolgozóknak csak egy része otthon marad, akár heti egy nap is érezhető javulást okozhat. Az otthonmaradók így a bejáró munkavállalók életét is könnyítik a kevesebb dugó és a gyorsabb bejutás által. Idő kérdése, hogy a politika is reagál erre, hiszen százmilliárdos infrastruktúra-fejlesztések helyett az otthoni munkavégzés támogatása mindig minden helyzetben nagyságrendileg olcsóbb lesz.

Ettől függetlenül a home office nem csodafegyver, és nem minden munkakör esetén jó megoldás, így arra nem számítok, hogy egyik pillanatról a másikra ürülnek ki irodák. Azt viszont állítom, hogy a Covid miatt az otthoni munkavégzés intézményének terjedése begyorsult.

A home office és az ingatlanpiac

A fentieknek érdemi hatása lesz az ingatlanpiacra is. Az irodák iránti kereslet némileg mérséklődni fog hosszú távon. Amit viszont több kutatás is alátámaszt, hogy az otthoni hatékony munkavégzés egyik alapfeltétele, hogy ne a hálószobában legyen az iroda. Így értelemszerűen a nagyobb ingatlanok iránti keresletet növelheti, valamint bizonyos mértékben segítheti a külvárosok és az agglomeráció ingatlanpiacát, hiszen jellemzően ott érhetőek el nagyobb méretű házak, társasházak vagy lakások. Ugyanakkor a belvárosban élők helyzete is javul, kevesebb lesz az autó, kisebb a zaj és a környezetszennyezés.

A jelenlegi budapesti újlakáskínálat több mint 60 százalékában 60 négyzetméter alatti ingatlanokat építenek a fejlesztők. Így kijelenthető, hogy a legutóbbi „nagy” lakásépítési boomban is jellemzően kisebb méretű lakások épültek. A nagy szót azért érdemes idézőjelbe tenni, mert a 2019-es lakásépítési csúcs is mindössze a lakásállomány 0,4 százalékának a megújítására elegendő, azaz ezzel az ütemmel 250 év alatt újul meg az az ingatlanállomány, ami már ma is öregnek és korszerűtlennek számít. Ezt a rekord számot is csak brutális állami támogatással és az 5 százalékos áfa bevezetésével sikerült elérni. (Az már csak egy mellékes szál, hogy a környező országokban a megújítási arány 1 százalék körüli, tehát régiós összehasonlításban – még a ciklustető számait állandónak tekintve is – rendkívül lassan halad a hazai lakásállomány megújulása.

Az otthoni munkavégzés elterjedése hosszú távon növeli a nagyobb méretű otthonok iránti keresletet. Ezen belül különösen növelheti a modern épületgépészettel rendelkező ingatlanok iránti igényt, hiszen a munkavállalók által megszokott szellőztetett, hűtött, fűtött irodai környezethez valami nagyon hasonló szükséges otthon is a hatékony munkavégzés érdekében.

Bár 2020-ban az ingatlanárak stagnálása/csökkenése volt megfigyelhető, amiben nem kis szerepet játszott a koronavírus-járvány, ugyanez a járvány az otthoni munkavégzés elterjesztésén keresztül az ingatlanpiac bizonyos szegmenseit tovább erősítheti. Különösen igaz ez hazánkra, ahol az építőipari boom csúcsán is elképesztően kevés lakás épült az iparágra jellemző munkaerőhiány miatt. Még ha a fent említett csúcs valamilyen csoda folytán meg is ismétlődne, az sem lenne elegendő a kínálat szükséges feltornázásához. Ez pedig a nagyobb méretű, modern ingatlanok árának a további emelkedésének irányába mutat.

(Címlapkép: építőmunkások dolgoznak egy családi házon, forrás: Caitlin O’Hara / Bloomberg News)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.