A piac tesztelése

picture

Hatósági áras lett a COVID-19 tesztelés hazánkban. Ez az elsőre szimpatikusnak tűnő döntés lényegi belenyúlást jelent a piaci folyamatokba. Ez lehet jó és rossz is, az élet majd eldönti.

A közgazdaságtan egyik alaptézise a kereslet-kínálati görbe és a hozzájuk kapcsolódó piaci ár kialakulása. Egyszerű tézis, ha valami iránt nő a kereslet, akkor annak a terméknek/szolgáltatásnak nő az ára, mivel a több termék/szolgáltatás előállításához extra kapacitások, beruházások szoktak kelleni. Hasonlóan fordított a helyzet csökkenő kereslet esetén.

Ez persze így jól hangzik, de léteznek piaci anomáliák, amikor nem tud a helyes ár vagy kereslet-kínálati egyensúly kialakulni, mert mondjuk a terméket/szolgáltatást csak néhány szereplő gyártja/kínálja. Így ők akár kartellezhetnek is, összefoghatnak az árak magasan tartása érdekében, hogy extraprofitra tegyenek szert. A legismertebb ilyen kartell egyébként az OPEC, amely az olajárak magasan tartására törekszik, hogy a tagországok extra bevételhez jussanak.

Amit a koronavírus-tesztek kapcsán biztosan tudunk, hogy az elmúlt időszakban nagyon megnőtt a kereslet a tesztelésre. Érdemben ilyen gyorsan a kínálat nem is tud és vélhetően nem is akar alkalmazkodni, nem feltétlen éri meg neki. Láthatóan az állam sem készült extra kapacitásokkal az őszre, ezért próbálja most a magánegészségügyet leszabályozni, bevonni ebbe a feladatba.

KÉT ESET LEHETSÉGES. AZ EGYIK, HOGY A PIACON KATELLGYANÚS HELYZET ÁLLT ELŐ, A LABOROK ARÁNYTALANUL MAGASAN TARTOTTÁK A DÍJAIKAT.

Így tűzoltásnak a hatósági ár hibátlan döntésnek bizonyul, mert rövidtávon ösztönzi az embereket a magántesztelésre, a kínálat meg nem változik, mivel ilyen áron is bőven megéri a szolgáltatás nyújtása. Ez esetben is el lehet gondolkodni egy versenyhatósági vizsgálaton, mert a piaci folyamatok fenntartása, és valós piaci árak kialakulása hosszú távon is fontos, nem csak vészhelyzeti időkben.

A MÁSIK, HOGY NEM VOLT TÚLÁRAZVA A SZOLGÁLTATÁS, A PIAC JÓL MŰKÖDÖTT.

Ez esetben az ár csökkenése a kereslet-kínálati görbén olyan elmozdulást okoz, hogy a kínálat érdemben is drasztikusan lecsökken, mivel a magánszolgáltatóknak nincs lehetősége veszteségesen szolgáltatni, mert akkor csődbe mennek, és akkor még tovább csökken a kínálat.

Amennyiben a második verzió a helyes, akkor a kínálat drasztikusan visszaesik az elkövetkező hetekben, az állami szolgáltatásokra még nagyobb nyomás helyeződik. Így vagy az árat emelik vissza ilyen-olyan módszerekkel, vagy az állam beszáll, és kifizeti a különbséget a piaci ár és a hatósági ár között, vagy mint más országokban ingyenessé teszi a tesztelést ideiglenes jelleggel. Ez esetben sem ártana egy pontos felmérés a szolgáltatók költségszerkezetéről.

Tény, hogy nem ismerem, nem olvastam a hazai laborpiac struktúrájáról. Ezekről mélyreható piackutatást, elemzést nem láttam, így bátran kijelenthetem, hogy fogalmam sincs melyik forgatókönyv fog bekövetkezni. Az viszont biztos, hogy éles helyzetben fogjuk tesztelni, hogy a hazai laborpiac vajon milyen struktúrában működik. Így idővel meg fogjuk tudni a választ is a fenti kérdésre.

(Címlapkép: Reuters)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.