Történelmi pillanat

picture

Sok szempontból történelmi pillanatokat élünk meg napjainkban. Persze minden nap történelmi, de a két héttel ezelőtti EU-csúcs és annak végeredménye biztosan be fog kerülni a törtélem könyvekbe. Sok minden elhangzott ennek kapcsán, nyilván minden ország győztesnek tekinti magát a maratoni tárgyalások végén.

ÖSSZESSÉGÉBEN AZONBAN AZ TOVÁBBRA IS KIJELENTHETŐ, HOGY KÖZÉP-EURÓPA ÉS AZON BELÜL HAZÁNK IS NAGY NYERTESE AZ EURÓPAI UNIÓNAK.

Régiónk csak a koronavírus okozta károk helyreállítására létrejött alapból a GPD-jének 5-20 százalékát kapja. Ez nem kevés pénz, mindamellett a 7 éves költségvetés szaldója is alapvetően pozitív marad a keleti blokk számára. Pedig a helyzet nem kellene, hogy feltétlen ennyire rózsás legyen. A költségvetés és a koronavírus alap együtt azért alapvetően jelentős szolidaritásról tesz tanúbizonyságot a fejlett nyugati országok részéről úgy, hogy az elmúlt évtizedekben gyengélkedő Dél-Európa is favorizálva lett. Mindezt már az egyik legnagyobb nettó befizető, a britek kihagyásával.

Ez óriási szerencse hazánknak és a régiónak. Szerencsének hívom, mert ha nyugaton is olyan színvonalú politikusok ülnének mint az USA-ban, és Ursula Von der Leyen helyett egy Donald Trump logikájával működő figura, vagy figurák lennének hatalmon, akkor más irányból indulna a fenti alkudozás.

Egyrészt a kelet-nyugat vitát egyfajta Kína-USA vitává szerencsére senkinek sem sikerült lesilányítani, ami óriási eredmény. Ugyanis a közép-kelet-európai államok, akárcsak Kína, jelentős kereskedelmi mérlegtöbblettel rendelkeznek a fejlett nyugattal szemben. Munkahelyeket vittek el onnan az elmúlt évtizedekben, nem keveset. Trump ebben a szituációban vámokat emel, ellentételezést követel agrártermékek kínai vásárlása révén. A nyugat ehhez képest ingyen ad pénzt, euró százmilliárdokat a saját zsebéből.

SZÓVAL BRÜSSZELT SOKFÉLE SZÍNBEN FEL LEHET TÜNTETNI. DE A FEJLETT NYUGATI ÁLLAMOK MINDAMELLETT, HOGY MEGVESZIK AZ ITT TERMELT DOLGOKAT, MÉG UTALNAK PÉNZT IS, CSAK ÚGY, JÓFEJSÉGBŐL.

Ugyanakkor a történelmi pillanat alatt most nem a fent vázolt, inkább a politikai gazdaságtan kérdéseit súroló szituációt értem. A történelmi pillanat, most itt ebben a régióban tőkepiaci befektetőként ért el minket. A régió részvényei rendkívül olcsóak, már olcsóak voltak a koronavírus válság előtt is, de most jelentős esésen vannak túl. Adott egy világgazdasági szituáció, ahol a fejlett nyugat diverzifikálni fogja a termelését, és csökkenteni kívánja Kína-függését.

Van itt Európában egy régió, rendkívül stabil pénzügyi helyzettel, fizetési mérleg- és kereskedelmi többletekkel, még mindig olcsó munkaerővel, és többnyire konzervatív fiskális politikákkal. Ez pedig Közép-Európa, amelyet épp a néhány hete az EU még nyakon öntött több tízmilliárd euró ingyen pénzzel, amely vélhetően tovább javítja a régió helyzetét, és amúgy sem rossz növekedési képét.

Nagyon nehéz megjósolni, hogy rövidtávon merre mennek a piacok. Eshetnek, emelkedhetnek bármikor. Viszont annak, aki hosszú távon gondolkodik, itt most szerintem és ez erősen a saját véleményem, igenis van egy történelmi pillanat, amikor ha bátor valaki, lengyel, román, magyar, cseh és a régióban tevékenykedő osztrák részvényekbe fektetni, akkor hangsúlyozottan hosszú távon nagyon jól járhat ezzel.

(A cikk tartalma Podcast formájában is meghallgatható.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.