Folytatódhat a Nyomda emelkedése

picture

Az Állami Nyomda továbbra is az egyik legbiztonságosabb hosszú távú befektetés a régióban, ennélfogva a közeljövőben folytatódhat a részvény árfolyamának mérsékelt emelkedése.

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY OKOZTA KORLÁTOZÁSOK AZ ÜTÉSÁLLÓNAK VÉLT ÜZLETI MODELLEL RENDELKEZŐ NYOMDATÁRSASÁG RÖVID TÁVÚ STABILITÁSÁT IS MEGBOLYGATHATTÁK.

Az elmúlt két hónapban a cash flow érezhetően visszaeshetett, mivel az okmányirodákban az új dokumentumigénylések száma drasztikusan visszaesett. Ez azonban csak egy időben elhatárolt bevétel, hiszen a lejáró okmányokat az év második felében meg kell újítani. Ezzel a kieső bevételek visszatérhetnek, és a vállalat profitja nagymértékben megnövekedhet. Mindemellett a cég rövid távú intézkedéseivel a költségek lefaragására, a munkaerő megtartására és a bérek befagyasztására törekedett, hogy pénzügyi stabilitását megőrizze.

A közelmúltban befejeződött, csaknem kétmilliárd forintos beruházással egy többfunkciós üzemcsarnokot sikerült létrehoznia a vállalatnak. Ezzel a beruházással májustól évi 120 millió forintos bérleti költséget spórol meg, ami az egy részvényre jutó profitot nyolc forinttal megnöveli. A beruházást a vállalat alacsony finanszírozási költségű hitelkeretből valósította meg, a hitelt a járvány miatt kedvező kondíciójú, hosszabb futamidejű változatra konvertálták, hogy a működés stabil maradjon.

VÉLEMÉNYÜNK SZERINT A 2019-ES EREDMÉNY UTÁN JÁRÓ OSZTALÉKOT AZ IDÉN NEM FIZETIK KI, DE ELKÉPZELHETŐ, HOGY 2021-BEN EXTRA OSZTALÉK LESZ.

A társaság konzervatív üzletpolitikáját figyelembe véve a likviditási helyzet stabilitása prioritást élvez a járvány közepette, ezért a tőkeszerkezet optimalizálása a fő cél.

Az idei évi eredményvárakozásunk szerint a társaság jövőre 70 forintos osztalékot fizethet, amit 103 forint követhet. Bár a jövő évi rendkívüli osztalék nem borítékolható, érdemes opcióként tekinteni rá.

(A cikk először a VG.hu-n jelent meg, 2020. június 22-én. Címlapkép: Állami Nyomda éves jelentés)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Több helyen kilyukadhat a Lufthansának dobott úszógumi

Olvasási idő: 3 p
A szektorban jelen lévő legnagyobb társaságoknál néhány üdítő példa kivételével szinte mindenhol ég a ház. Így van ez a 67 éves múltra visszatekintő német Lufthansánál is, de ez most legfeljebb csak a menedzsmentet és a német kormányt izgatja.
picture

Miért nem érdemelnek mentőövet a légitársaságok?

Olvasási idő: < 1 p
Az ész nélküli részvényesi juttatásnak meglett az eredménye. A legnagyobb amerikai légitársaságok szórták a pénzt amíg lehetett, az elmúlt évtizedben a teljes szabad cash-flowjuk csaknem 96%-át költötték el részvény visszavásárlási programra. Ennek isszák meg most a levét - 58 milliárd dolláros mentőcsomagért esedeznek.
picture

Kilátástalan helyzetben van a Boeing?

Olvasási idő: 3 p
A B737 MAX-tól várt jövőbeli növekedési kilátások megtörték a Boeing szárnyalását, a társaság minden bizonnyal a valaha volt egyik legrosszabb évét tudta le tavaly: 1997 óta először zárt veszteséggel egy teljes évet. És a negatív hírözön aligha ért még véget.