Így borult vörösbe a világ

picture

1980-ban az USA egyértelműen dominálta a világkereskedelmet, lényegében a Föld összes országában fontos, sok esetben meghatározó, helyenként lényegében kizárólagos kereskedelmi partner volt. A HowMuchNet az IMF kereskedelmi statisztikáiból rakta össze az alábbi ábrát, mely azt mutatja meg, hogy az egyes országok esetében milyen arányban áll egymással az amerikai és a kínai kereskedelmi kapcsolat. Azaz, ha egy adott ország 1 milliárd dolláros összegben kereskedett Kínával és 2 milliárd dollár értékben az USA-val, az 50 százalékos USA dominanciát és ennek megfelelő kék árnyalatot jelent. (Azaz kék illetve vörös színek mélysége nem az ország teljes külkereskedelmében vonatkozik az amerikai vagy kínai arányra, hanem csak ezek egymáshoz viszonyított arányát mutatja.) Az USA és Kína kereskedelmi partneri befolyását mutató ábra 1980 és 2018 között

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Három sokatmondó ábra az USA-Kína konfliktushoz

Olvasási idő: 2 p
Kína lop, a kezében van az amerikai államadósság tetemes része, az ázsiai országok számára pedig fontosabb piac, mint az USA.
picture

A harc művészete és a twitter harcos magányossága

Olvasási idő: 8 p
Az USA és Kína a vezető globális hatalom pozíciójáért zajló küzdelme egy fegyveres összecsapás nélküli háború. Egy 300 milliós piac áll szemben egy 1,5 milliárdossal, de annak van nagyobb esélye, akinek önmagát sikerül meghaladnia, saját negatívumait sikerül legyőznie – ezekből pedig bőven akad mindkét oldalon.
picture

Kína devizaháborúval fenyeget

Olvasási idő: 9 p
Peking és Washington konfliktusa bőven túlmutat a gazdasági kérdéseken, a kereskedelmi mérlegek alakulásán: az USA felismerte, hogy ha nem gyengíti direkt módon a kínai államkapitalista rendszert, globális vezető nagyhatalmi szerepe kerül a már jelenleginél is nagyobb veszélybe. A jüan gyengítése – ha meglépik – Kínának is rossz lesz, és globális pénzügyi válságot is eredményezhet, de ebben a helyzetben aligha nélkülözhetik az ezzel való fenyegetést.