Bivalyerős és fekete péntekek a tőzsdén

A vezető (amerikai) indexek pénteki viselkedésének tanulmányozása sokszor ad kétszer-háromszor akkora információt a piac állapotáról, mint egy normál hétköznap, köszönhetően annak, hogy a párnapos-párhetes pozíciótartásra berendezkedett stratégiák előszeretettel zárják a hétvége előtt veszteséges és feszített pozícióikat. Különösen hasznos információt adnak ezek a pénteki kereskedési napok emelkedő, illetve eső  piac esetén a trend folytatásáról vagy megtöréséről. A mostani kicsivel több, mint hathetes emelkedő hullámban például a teljes emelkedés 78%-a a pénteki napokon következett be.

picture

Miközben a német és a japán tőzsdeindex 2019-es, a francia tőzsdeindex 12 éves és az amerikai indexek életük csúcsára emelkedtek az elmúlt hetekben és napokban, egy érdekes jelenséget figyelhettünk meg az elmúlt hét darab pénteki kereskedési nap során. Az S&P 500 index napi gyertyás grafikonja 2019. július 1-től így mutat:

Kis zöld téglalapok jelölik az utolsó hét darab pénteki kereskedési napot. Már az ábrán is jól látható, hogy szinte az index teljes negyedik negyedéves emelkedése a pénteki napokon következett be. A lokális mélypontot adó október 3-i 2.911 pontos és a november 15-i 3.120 pontos záróár között 210 pontos emelkedés következett be 31 kereskedési nap során, amelyből 165 pontnyi felfelé mozgást vállalt magára a hét pénteki nap. Ez a teljes mozgás 78%-a. (Az ábrán emellett kis narancssárga ellipszis jelöli az index novemberi oldalazó korrekcióját.)

Mi történik péntekenként?

Bizonyos piaci szereplők, illetve stratégiák hétvégi nyugalmának a megváltása áll nagyon gyakran a pénteki piaci mozgások mögött. Tekintettel arra, hogy két hétköznap között 17 és fél órára, a hétvégén viszont 65 és fél órára zár be az amerikai piac, érzékelhető a hétvégére átvitt pozíciók extra kockázata. Napjaink felgyorsult és agyonalgoritmizált tőzsdei kereskedésében a rövidtávú trendek alakulására komoly ráhatása van a párnapos illetve két-három hetes részvénytartási periódussal dolgozó (jellemzően kvantitatív) stratégiáknak. Az ezeket követő piaci szereplők – függetlenül attól, hogy emberekről vagy robotokról beszélünk – előszeretettel zárják le a rossz, illetve feszített pozícióikat a pénteki kereskedési napokon. A rossz és a feszített pozíciók pedig szinte kivétel nélkül a short oldalon vannak mostanában.

Ezen stratégiák mellé jönnek még be a részvényekben alulsúlyozott intézményi befektetők, akik hétfőn, kedden és szerdán még reménykednek abban, hogy lefordulnak az indexek. Miután ez nem történik meg, kisebb részben csütörtökön és nagyobb részben pénteken kényszeredetten állnak be vásárolni az eladókat továbbra is szinte teljesen nélkülöző piacon.

Érdemi esést már egyre kevesebb piaci szereplő vár az év hátralévő heteiben, mivel jelenleg kényszerhelyzetben ezek az alulsúlyozott intézmények vannak. Ők és a piac shortosai sem várják már azt, hogy majd beszakad a piac idén novemberben és decemberben, ám kisebb (2-3%-os) korrekciókban még reménykednek. Ezeket a kisebb korrekciókat szeretnék vevőként rosszul kinéző pozícióik zárására felhasználni. Mivel óriási igény lenne az ilyen kisebb korrekciókra, ezért a tőkepiac tűéles logikája és kegyetlen pszichológiája miatt egyáltalán nincsenek ilyen lefelé mozgások az elmúlt hetekben. Az utolsó 29 kereskedési napon nem volt egymás után két eső nap. Az utolsó 15 kereskedési nap során 8 kereskedési periódusban ment élete csúcsára az S&P 500 index. A sokak által várt 2-3%-os korrekció(k) helyett pedig csak oldalazó korrekció van, amint azt a halvány narancssárga ellipszis jelöli.

Nemcsak emelkedést hozhat a hét utolsó napja

A pénteki napok kiemelkedő jelentősége nem új jelenség, ám ritkán látható ennyire élesen, mint az elmúlt hetekben. Éppen ezért érdemes a tavalyi év két komoly mértékű amerikai indexesését is megvizsgálnunk a pénteki napok által adott jelzéseket tekintve. A 2018. januári csúcs az alábbi módon alakult ki az S&P 500 indexben (napi gyertyák, 2017. november 1. és 2018. március 1. között):

Az egész 2017-es év emelkedése után tavaly januárban is a lemaradók által gerjesztett (ám a mostaninál jóval hevesebb) emelkedést láthattunk a vezető amerikai indexben. Az 1-4. számmal jelölt négy zöld téglalap jelöli ezen időszak pénteki napjait. Kivétel nélkül emelkedő, napi csúcsukon vagy ezek közelében és egyben életük csúcsán lezáruló heteket jeleztek ezek a gyertyák. A trend drámai megtörését és egyben egy masszív fekete pénteket jelzett az 5-ös számmal jelölt február 2-i kereskedési nap. Itt megváltozott a piac viselkedése. Heti mélypontján nyitott az index pénteken, ami akkor már a korábbi vételek helyett masszív eladásokat hozott. Eddigre már az összes lemaradónak lett részvénye, ezért ez a péntek a megelőző hétzárások emelkedésével szemben a long pozíciók likvidálását hozta magával. Az ezt követő drámai hét végén aztán (6-os számú kék téglalap jelöli) egy először összeomló, majd hevesen visszakorrigáló péntek zárta le a tíznapos 13%-os esést.

Tavaly nyár végére és ősz elejére aztán a technológiai részvények vezetésével új csúcsra emelkedtek az amerikai indexek. A Nasdaq-100 esetében ekkor is egy karakteres pénteki viselkedésváltozás mutatta meg azt, hogy a trend megfordult (napi gyertyák, 2018. augusztus 1. és 2018. december 31. között):

Ez az 1-es számmal és fekete téglalappal jelölt 2018. október 5-i pénteki gyertya. Hétfőn még élete csúcsán állt az index, majd a csütörtöki fordulatot követően pénteken már másfél hónapos mélypontra esett. Érdemes megfigyelni még ezen az ábrán a 2-4. számmal jelölt három darab decemberi pénteki kereskedési napot. Ahogyan most a lemaradó vevők fájdalma generál bivalyerős pénteki napokat sorozatban (és ahogy csinált 2018. januárjában), úgy mutatták azok a péntekek a piac pozícionáltságát ellentétes előjellel.

AHOGYAN MOST A LEMARADÓK ÉS A SHORTOSOK ZÁRJÁK A POZÍCIÓIKAT A HÉTVÉGE ELŐTT, ÚGY ÖNTÖTTÉK KI A VESZTESÉGES ÉS FESZÍTETT POZÍCIÓIKAT A LONGOSOK 2018. DECEMBERÉNEK HÁROM PÉNTEKÉN.

A tőzsdén jegyzett termékek, így a részvények és a részvényindexek árfolyama az utolsó árhoz képest mindig a nagyobb fájdalom irányába mozdul el. A következő elmozdulást az határozza meg, hogy a vevőknek van-e nagyobb kényszere a vásárlásra, vagy az eladóknak az eladásra. A nagyobb kényszert pedig az utolsó ár által generált nagyobb fájdalom szüli. Jelenleg a péntekek elementáris erejéből arra lehet következtetni, hogy a lemaradó, alulsúlyozott intézményeknek nagyon fáj ez az emelkedés. Hogy ez meddig tart, azt senki sem tudhatja. Jó esélye van viszont annak, hogy a két 2018-as piaci tetőhöz hasonlóan a mostani emelkedő trend lezáródását egy pénteki nap hirtelenjött gyengesége (is) megmutatja majd.

(Címlapkép: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Elmegy-e 3800 pontig a következő hónapokban az S&P 500 index?

Olvasási idő: 8 p
Az ideit leszámítva mindössze 7 olyan év volt 1945 óta, amikor tíz hónap alatt több mint 20 százalékot emelkedett az S&P 500. Egy lassan tizenegy éve tartó bikapiac a végéhez közeleg az amerikai tőzsdéken. A sokezer milliárd dolláros kérdés csak az, hogy látjuk-e a ciklus végén az oly gyakran bekövetkező begyorsuló emelkedést vagy sem.
picture

Részvénypiaci kész átverés show: ha bikát várnak, jön a medve

Olvasási idő: 4 p
Miért kell vigyázni velük, és miért mégis jó (kontra)indikátorok a tőzsdei hangulatjelentések? A befektetők pozícióból beszélnek: amikor mindenki optimista, már nincs szinte nincs, aki még vásárolna. Az egyik legrégebbi szentimentfelmérés történetéből szemezgetve látható az is, hogy a legpesszimistább pillanatok a legnagyobb emelkedések kezdetét is jelezték.
picture

Aki 20 éve 100 dollárt ezekbe a részvényekbe fektetett, elég jól járt

Olvasási idő: 2 p
A XXI. század eddig legjobban teljesítő részvényeinek toplistáján ott van az Apple és a Netflix is, de nem az első helyen, sőt, az IT-szektor sem mondható dominánsnak a top10-ben.