Füvesemberek nagy évei jönnek

Mike Tyson füvesemberként révbeért. Az immár legális marihuánatermesztés és forgalmazás egyik ikonikus arca ő Nevadában. Jelenleg 500 ezer dollárnyi füves terméket forgalmaz havonta a bokszolóikon, persze marad cucc neki és a haveroknak is bőven. Szakértők magas növekedést várnak a legális kannabisz üzlettől a következő években Észak-Amerikában.

picture

Mike Tyson és kannabiszcége

Mike Tyson igazi büszkesége a saját magáról elnevezett „rekreációs központja” a Mojave-sivatagban, Nevadában. A Tyson Ranch a világhírű bokszoló által alapított kannabiszcég, mely a legkiválóbb minőségű füvet kívánja minden egyes ügyfelének prezentálni. Ahogy a cég (gyors meglátogatásra mindenképpen ajánlott) honlapja fogalmaz, a Tyson Ranch missziója, hogy a kannabiszt általánosan megérthetővé és elérhetővé tegye, konzisztensen jó minőségben. Tyson birtoka – melyet az alapító szeretne egy fullos füvező üdülőközponttá alakítani hotellel, amfiteátrummal és táborhellyel – a marihuána többféle fajtáját termeszti, amiket aztán Kalifornia és Las Vegas gyógyszertáraiban árusítanak. Tyson beszámolója szerint havi szinten 500 ezer dolláros forgalmat bonyolítanak füves termékeik értékesítéséből. Ez még valamivel több is lehetne, de Tyson nem igazán fogadja meg a Michelle Pfeiffer által játszott karakter által adott füvesemberekre vonatkozó tanácsot a Scarface című gengszterfilmből:

Tyson és a haverjai hozzávetőleg 40.000 dollárnyi cuccot szívnak el havonta.

Marihuána iparági előrejelzések

Az imént vázolt 2019-es nevadai életkép jól világít rá a marihuána észak-amerikai legalizációjából fakadó üzleti lehetőségekre. A Visual Capitalist nemrég mutatott be 2022-ig tartó előrejelzéseket az immár legális kannabisz biznisz piaci méreteire. Az alábbi ábrán a 2017-es adatok tények, míg a 2018 és 2022 közötti számok iparági előrejelzések:

Az észak-amerikai fogyasztás struktúrája is várhatóan komoly átalakuláson fog keresztülmenni a 2017 és 2022 közötti időszakban. A marihuána fogyasztása az alábbi formában valósult meg 2017-ben és várhatóan így fog 2022-ben:

A legális kannabisz most jó vagy rossz befektetés?

Óriási növekedést látnak a szakértők a koncentrátumokban. Persze tőzsdei befektetőként nagyon nehéz jelenleg ezzel az iparággal mit kezdeni. A piacvezető Canopy Growth Corporation heti gyertyás grafikonja itt látható az elmúlt három évből:

A zöld parabolikus ív (1.) jelöli a drogliberalizációs időszak (főleg Kanada) alatt történő befektetői térképre kerülés szerves emelkedési ciklusát. A kék téglalap (2.) a tripla tetőzés egy mániákus 2018 nyárvégi emelkedéssel, míg a már növekvő piacon a narancssárga nyíl (3.) mutatja az aktuális befektetői kiábrándulás módját. Kicsit túlárazták a kábítószer részvényekben a jövőt.

Persze ettől még a Mike Tyson féle füvesemberek több szempontból is nagyon jól ellesznek a következő években.

(Köszönet a Marketwatch Mike Tyson birtokáról szóló írásáért. Címlapkép: Sathish M/Pexels)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A kanadai füvesemberek és a kínai Tesla nagy napjai

Olvasási idő: 5 p
A "pump and dump" árfolyamalakítási technika nem ritka és nem is tilos, de a kisbefektetők számára forróvá teszi a papírokat. Két friss példa arról, hogy mi állhat a tőzsdére frissen bevezetett cégek nagyon rövid idő alatt egekbe ugró árfolyamai mögött.
picture

Az angol madárkutató és a Tilray részvények valószínűsíthető bekerítése

Olvasási idő: 5 p
A kanadai marihuánagyártó papírjai a konkurenciától is elszakadtak, a héten volt pillanat, amikor a cég többet ért, mint a budapesti tőzsde összes cége együtt. Az árfolyam elszállása mögött egyértelműen látszik a részvények esésére játszó shortosok bekerítése, kivéreztetése.
picture

Rettegtek, hogy kimaradnak: buborékok 2018-ban

Olvasási idő: 5 p
Mi a közös a kriptodevizák, több 2018-ban az amerikai piacra bevezetett kínai részvény és a kanadai kábítószerpapírok között? Az, hogy egy adott pillanatban túl sok pénz keresett bennük túl kevés befektetési lehetőséget. Ennek a tőkepiacon általában buborékfújás a vége.