Az angol madárkutató és a Tilray részvények valószínűsíthető bekerítése

A két hónapja tőzsdén lévő kanadai kannabisz termelő, feldolgozó és forgalmazó cég, a Tilray addig is gyilkosan emelkedő árfolyama felrobbant a szerdai kereskedés során. Minden bizonnyal bekerítették a részvények árfolyamának az esésére játszó shortosokat. Mindeközben a többségi tulajdonosok ugyanazzal az értékelési problémával kell, hogy szembenézzenek, mint egy madárkutató anno 2010-ben egy pici csendes-óceáni szigeten.

picture

Nyolc évvel ezelőtt egy barátommal két hetet töltöttünk Új-Kaledóniában. A csendes-óceáni szigetcsoport még mindig francia fennhatóság alatt áll, de mellettük egyfajta kettős rendszerben a helyi törzsfőnökök is gyakorolják a hatalmat. Maré 400 négyzetkilométer nagyságú szigetén körülbelül 6.000 ember él, akiknek a 98%-a kanak bennszülött. Évente a szigeten körülbelül 3.000 turista fordul meg. A szigeten területileg nyolc törzsfőnök illetve az egész sziget nagyfőnöke osztja az igazságot. A szigeten töltött három napunk alatt egy törzsfőnökkel elköltött reggeli mellett Johnnal, az angol madárkutatóval történt találkozásunk volt a legkomolyabb és egyben a legszürreálisabb élményünk. John akkoriban már négy éve kutatott Marén egy különleges madárfajt. Ennyi idő alatt szinte teljesen integrálódott a lokális társadalomba, még egy ideig a helyi törzsfőnök lányával is együtt járt. Szájtátva hallgattuk a történeteit, ami közül az egyik legérdekesebb dolog az volt, hogy a helyszínen a marihuána egyfajta második fizetőeszközként működött a csendes-óceáni frank mellett.

Marén a helyiek döntő többsége maximálisan kihasználta a szabad füvezés lehetőségét, amikor nem a kava nevű hallucinogén gyökérfőzet „áldásait” élvezték. (Érdekes módon, egy másik szigeten még az alkohol is be volt tiltva.) John mindenféle apró-cseprő dologban folyamatosan segítette a helyieket, akik ezekért a szívességekért cserébe mindig fűvel fizettek neki. Az eltelt idő alatt pedig John lakása szépen lassan tele lett fűvel. Panaszkodott is, hogy otthon Angliában ezzel a készlettel milliomos lenne, persze körülbelül egy életfogytiglani börtönbüntetést kockáztatva. John nem tudta az angol árfolyamon beértékelni a szigeten felhalmozódott készletét. Ugyanennyire nem tudják és nem is érdemes a Tilray (TLRY) nevű kanadai orvosi és rekreációs marihuána cég többségi tulajdonosainak az aktuális tőzsdei árfolyamokon beértékelniük a pozíciójukat. Keddi írásomban azt fejtegettem, hogy miért lehet ennek a vállalatnak a részvényárfolyamát az egekbe pumpálni:

picture

A kanadai füvesemberek és a kínai Tesla nagy napjai

A "pump and dump" árfolyamalakítási technika nem ritka és nem is tilos, de a kisbefektetők számára forróvá teszi a papírokat. Két friss példa arról, hogy mi állhat a tőzsdére frissen bevezetett cégek nagyon rövid idő alatt egekbe ugró árfolyamai mögött.

Aki nem hiszi, shortolja

A részvénypiacon, amikor a befektetők túlértékeltnek tartják valamely vállalat részvényeit, akkor megshortolják azokat. A short esetében először eladják az adott papírt, majd később igyekeznek alacsonyabb áron visszavenni őket. A short nagy veszélye az, hogy szemben a normál részvényvásárlással itt a befektetett összeg többszörösét is el lehet bukni, ha mondjuk ötszörözik az ár időközben. Ekkor ötszörös áron kell visszavenni a részvényeket, és a befektetett összeg négyszeresét bukja el ilyenkor a szerencsétlen sorsú shortos. A részvények shortolásának elengedhetetlen feltétele az értékpapír kölcsönzés.

EGY SHORT ESETÉN ELŐSZÖR KÖLCSÖN KELL KÉRNI A RÉSZVÉNYEKET VALAKI OLYANTÓL, AKINEK VAN AZ ADOTT PAPÍRBÓL A SZÁMLÁJÁN. EZEKET A KÖLCSÖNKÉRT PAPÍROKAT LEHET EZUTÁN ELADNI A TŐZSDÉN. A KÖLCSÖNZÉSÉRT DÍJAT KELL FIZETNI, AMI A VEZETŐ PAPÍROKNÁL (APPLE, AMAZON, FACEBOOK STB.) KÖRÜLBELÜL 0,25-0,3% ÉVES SZINTEN AZ ÁRFOLYAMRA VETÍTVE.

A nagyobb részvényeknél ez a kereskedési technika teljesen problémamentes. Ez a problémamentesség messze nem jellemző egyes kisebb vállalatok esetében. Ha kevés papír van a nagyobb intézményeknél (ők kölcsönöznek jellemzően shortolási célra), illetve ha már eleve magas a beshortolt papírok aránya, akkor bekövetkezhet egy olyan állapot, amikor vagy egyáltalán nem lehet kölcsönkérni papírt, vagy pedig a csillagos égbe emelkedik a kölcsönzés díja.

A Tilray részvényeket idén július 17-én vezették be a Nasdaq platformjára 17 dolláros árfolyamon. A 92 millió részvényből mindössze 9 millió darab került a piacra. Innen augusztusban töretlen emelkedés következett be és a nyári hónapot végül 65 dolláros áron zárta a füves cég. Ekkor már 6 milliárd dollárra értékelte a vállalatot a tőzsde, amit sokan már ekkor egy komoly mániának tartottak. Ebben az időpontban már 3,5 millió részvény került a shortosok számára kikölcsönzésre. Az átlagos eladási ára ezeknek a papíroknak nagyjából 40-45 dollár körül lehetett. A szeptember ezeknek a befektetőknek az igazi pokoljárását hozta el. Őket ugyanis minden valószínűség szerint bekerítették.

A BEKERÍTÉS EGY ŐSI TŐZSDEI KERESKEDÉSI MÓDSZER, AMINEK A CÉLJA A SHORTBAN LÉVŐ BEFEKTETŐK TELJES KIVÉREZTETÉSE. MÁR A 19. SZÁZAD VÉGÉN ISMERT VOLT AZ ALÁBBI MONDÓKA, AMIT JESSE LIVERMORE IDÉZETT MEG: „HA ELADTAD A MÁSÉT AZ CSUPÁN KÖLCSÖN, VISSZA KELL VENNED, VAGY VÁR RÁD A BÖRTÖN.”

Mivel a Tilray részvényeinek csak nagyjából a 10%-a került piacra, ezt a bekerítést augusztusban még nem nagy pénzből meg lehetett csinálni. A hónap végére a piacon lévő papírok közel 40%-a be lett shortolva. Ezt a 3,5 millió darab részvényt, amit kölcsönkérve adtak el ugye, előbb vagy utóbb vissza kell vásárolnia a shortosoknak. Ők abból a 9 millió darabból vásárolhatnak, ami a piacon van. És itt jöhet a kíméletlen probléma a számukra. Mi történik akkor, ha 6, 7 vagy 8 millió részvény olyan kezekbe kerül, akik (eleinte) semmilyen áron és körülmények között nem hajlandóak eladni a részvényeiket. Ilyenkor kisebb lesz a szabadon elérhető részvények száma, mint a shortállomány.

picture

Az égig érő fű – a kanadai drogliberalizáció és a kannabisz részvények száguldása

Bedurrantak a kannabisz termelő cégek részvényei, miután Kanada piacának teljes liberalizációjára készül. Az alkoholgyártók bevásárolnak és tovább emelik a részvényárakat, de közben a fűves sörben is keresik a jövőt.

Amikor eggyel kevesebb szék maradt

Kialakul egy olyan helyzet, mint ami a gyerekek székre ülős játékában szokott, amikor eggyel kevesebb szék van, mint ahány játékos. A gyerekjátékban valakinek nem jut szék. A shortok bekerítésénél pedig valakinek nem jut visszavehető részvény. A piacon lévő kínálat hiánya elkezdi felfelé hajtani az árakat és a kényszerhelyzetben lévő shortosok egymást taposva menekülnek a kijárat felé.

Ez még kegyetlenebbül felhajtja az árakat. Azokat a befektetőket, akik továbbra is ülnek a papírjaikon és nem hajlandóak eladni, nevezi a szakzsargon bekerítőknek.

A szeptember hónap eddig pontosan erről szólt a Tilray esetében. A részvények tőzsdei történelme napi gyertyákkal így néz ki:

A kék téglalap az első hónap 20 és 30 dollár közötti árakon zajló kereskedését jelöli. Már ekkor megshortoltak 1,8 millió darab részvényt. A barna téglalap augusztus második felének 30 és 65 dollár közötti árakat hozó időszakát jelzi, ekkor újabb 1,7 millió darab short keletkezett. A zöld nyíl azt a 11 napot mutatja, amikor elindultak a shortok a kijárat felé és ezzel 65 dollárról 155-re hajtották fel az árat. A lila téglalap szeptember 19-e szerda. Ekkorra teljesen elszabadult a pokol és centekre megközelítette az árfolyam a 300 dolláros szintet. A forgalom 32 millió darabot ért el. Ezen a napon az alábbi dolgok történtek (egy nap kétperces gyertyákkal):

A kereskedés első öt órájában az ár kis híján duplázott, az előző napi 155 dolláros záróárról 299-re ment fel az árfolyam. Itt valami megtört, vagy a stabil kezek itt kezdtek el eladni és 25 kereskedési perc alatt (sokszori 5-10 perces felfüggesztés mellett) lefelezett az ár. A csütörtöki nap ehhez képest relatív nyugalomban telt.

AZT, HOGY VÉGET ÉRT-E MÁR EZ A VALÓSZÍNŰSÍTHETŐ BEKERÍTÉS, MÉG NEM LEHET TUDNI. A SZERDAI NAPRA CSAK ÉVES 700%-OS DÍJ MELLETT LEHETETT TILRAY RÉSZVÉNYEKET KÖLCSÖNÖZNI, AMI NAPI 4 DOLLÁROS KÖLCSÖNZÉSI DÍJNAK FELEL MEG. ILYEN DÍJAK MELLETT 200 DOLLÁROS ÁRFOLYAMNÁL HETI 28 DOLLÁRBA KERÜL A SHORT POZÍCIÓ FENNTARTÁSA!

Utolsó grafikonként álljon itt a másik legnagyobb tőzsdén lévő marihuána vállalat relatív teljesítménye. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az elmúlt két hónapban hány darab Canopy Growth Corporation (CGC) részvényt kellett adni egy darab Tilray részvényért:

A kék téglalap a július második felét és augusztus nagy részét jellemző stabil árarányé. Ekkor nagyjából ugyanannyi dollárba került a két papír, egy Canopy részvény egy Tilray részvényt ért. A zöld parabola pedig a 17 napnyi shortospokol, amikor a végén már 6 Canopy részvényt kellett adni egy Tilray papírért. Egy szektor, nincs komoly hír, ilyenkor a kék téglalap által mutatott stabil árarány a normális. A zöld parabola pedig a valószínűsíthető bekerítés kíméletlen eredménye.

Zárásként pedig térjünk vissza Johnhoz a madárkutatóhoz.

A TILRAY A SZERDAI 300 DOLLÁRT KÖZELÍTŐ ÁRFOLYAM MELLETT KÖZEL 28 MILLIÁRD DOLLÁRT ÉRT. EZ TÖBB VOLT EGY NAGYON RÖVID IDŐRE, MINT A BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE TELJES RÉSZVÉNYPIACI KAPITALIZÁCIÓJA, HA CSAK A NYERS SZÁMOT NÉZZÜK A KÖRÜLMÉNYEK VIZSGÁLATA NÉLKÜL.

Véleményem szerint ennek a számnak körülbelül annyi értelme van, mint John fűkészletét angol árakon beértékelni a hazájától 17.000 kilométerre lévő szigeten. A Tilray jelenlegi szárnyalását 9 millió darab részvénnyel és 3,5 millió shortos totális kifacsarásával érték el. Amint a piacra kerülne a maradék 83 millió darab papír, egy teljesen más történetről és árról beszélnénk.

(A brutális kockázatok miatt a Tilray részvényekkel való kereskedés jó messziről történő elkerülését javaslom mindenkinek.)

(Címlapkép: Michael Fischer, Pexels. A cikk első közlésként 2018.09.21-én délelőtt az Index Pénz beszél blogján jelent meg.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A kanadai füvesemberek és a kínai Tesla nagy napjai

Olvasási idő: 5 p
A "pump and dump" árfolyamalakítási technika nem ritka és nem is tilos, de a kisbefektetők számára forróvá teszi a papírokat. Két friss példa arról, hogy mi állhat a tőzsdére frissen bevezetett cégek nagyon rövid idő alatt egekbe ugró árfolyamai mögött.
picture

Az égig érő fű – a kanadai drogliberalizáció és a kannabisz részvények száguldása

Olvasási idő: 3 p
Bedurrantak a kannabisz termelő cégek részvényei, miután Kanada piacának teljes liberalizációjára készül. Az alkoholgyártók bevásárolnak és tovább emelik a részvényárakat, de közben a fűves sörben is keresik a jövőt.
picture

15 másodpercig volt ezermilliárd dolláros cég az Amazon

Olvasási idő: 4 p
Egy charton az Amazon 21 éve, Jack Ma jövőbelátása és a Wall Street akarata. És a százmilliárdos kérdés: meg tudja-e tartani az ezermilliárdos szintet a cég?