Vegán disznóvágás – Beyond Meat sikere

Borsóból és céklából készülő hamburgerhús, tisztán növényi steak, őssejtekből összerakott tonhal helyettesítő termék. Javában zajlik napjainkban a növényi alapú húshelyettesítők forradalma. A mezei befektetők számára sajnálatos módon csak egyetlen ilyen cég részvényei vannak a tőzsdén, a Beyond Meat papírok. Ráadásul azokból is csak alig 10 millió részvény a teljes 60 milliós állományból. Nem csoda, hogy az égbe kergették a piaci szereplők az árfolyamot, amit a magas shortállomány is tüzelt. A bennfenteseknél pedig látva a kilencszerező árat elszakadt a cérna. Nem várták meg a november elejéig tartó moratórium végét és közel 500 millió dollárnyi papírt élve a jogi kivételek lehetőségével odadobtak a piacra. Így történt meg a múlt héten a Wall Street első vegán disznóvágása.

picture

Az idei év egyik legegyértelműbb sztárrészvénye az amerikai részvénypiacokon a Beyond Meat (BYND) nevű növényi alapú alternatívákkal elkészített húshelyettesítő termékek gyártója. A Beyond Meat árfolyama már a tőzsdei bevezetésének a napján felrobbant, amiről részletesen írtunk három hónappal ezelőtt:

picture

Túl a húson – a Beyond Meat tőzsdei robbanása

19 dolláros áron is gondolkodtak, a tőzsdei bevezetést követő első napon már 70 dolláron is forogtak az egyébként veszteséges műhúsgyártó, a Beyond Meat részvényei. Annyi biztosnak látszik, hogy a hagyományos húsipart felforgatni kívánó forradalom kapujában vagyunk, a klíma- és az egészségvédelem is a sok hús ellen szól.

A társaság május 1-én 9,63 millió részvényt bocsátott ki 25 dolláros árfolyamon, ezáltal a teljes (mostanra) 60 milliós részvényállomány nagyjából 15%-a kezdett el forogni a piacon. Azóta az árfolyam hétszerezett, ahogy az a vegán húshelyettesítő részvény háromhónapos tőzsdei pályafutásáról készült grafikonon látható (napi gyertyák):

A Beyond Meat nevű húshelyettesítő vegán terméket gyártó cég árfolyamváltozását bemutató ábra a 2019. május 1-i részvénykibocsátás óta.

Az ábra alján a forgalmi adatokból jól leolvasható az a mánia, ami a részvény tőzsdei pályafutását eddig kísérte. Eddig 24 olyan kereskedési nap volt, amikor nagyobb forgalom volt, mint a teljes 9,63 millió darabos közkézhányad. Az ábrán számokkal is jelölt három esemény a következő:

  • 1. esemény – 2019. május 2: A tőzsdei bevezetés napja 163%-os árfolyam robbanással.
  • 2. esemény – 2019. június 6-7.: Az első gyorsjelentés utáni öröm, közel 40%-os árfolyamemelkedéssel.
  • 3. esemény – 2019. július 29. – augusztus 3.: A vegán disznóvágás ideje. A második tőzsdei gyorsjelentés, és az ezzel egyidejűleg bejelentett újabb bennfentes részvényértékesítés és ennek a lebonyolítása.

A bejelentés nyomán az árfolyam négy nap alatt 222 dollárról 177 dollárig esett.

A vegán disznóvágás jelenségének a kielemzése előtt nem árt tisztázni, hogy milyen komoly események zajlanak a hús növényi alapú helyettesítésének a frontján. Természetesen majd csak az idő fogja megmutatni, hogy ami napjainkban zajlik az egy múló divathullám vagy pedig egy táplálkozási forradalom kezdete. A többség jelenleg úgy gondolja, hogy egy forradalom kezdetén állunk. Az Egyesült Államokban a millenniumi generáció 37%-a válaszolt úgy egy felmérésen, hogy a közeljövőben több növényi alapú táplálékot fog fogyasztani. A környezetvédelmi szempontok vitathatatlanok. A Beyond Meat kalkulációi szerint a saját növényi alapú hamburgerükhöz a normál marhahúspogácsához képest 1%-nyi vízre és 10%-nyi károsanyagkibocsátásra van szükségük.

A piac nagy, ez vitathatatlan

Nagyon sokan gondolják úgy, hogy a csökkentett húsfogyasztással javíthatják egészségügyi állapotukat. (A tudomány – szemben a környezetvédelmi szemponttal – erről még nem tud egyértelmű állásfoglalást adni.) Az amerikai lakosságnak jelenleg az 5%-a vegetáriánus és 3%-a vegán. A növényi alapú húshelyettesítőkkel nem őket kívánják a gyártók megcélozni, hanem a maradék 92% azon részét, aki kevesebb húst kíván fogyasztani, de szeretné, ha megmaradna a „hamburger élmény”. Az alternatív húsok vásárlóinak 86%-a nem vegetáriánus és nem vegán jelenleg. Ezen húshelyettesítők amerikai piacának a nagysága az értékesítéseket nézve 2013 és 2018 között az alábbi pályát mutatta:

Sokan várnak itt a következő években extrém gyors növekedést és felfutást és példaként mindig a növényi alapú tejeket hozzák fel. A 15 évvel ezelőtt csak a vegánok és a laktóz intoleranciában szenvedők számára árult mandula-, szója és egyéb növényi tejek napjainkra már sok átlagos család hűtőszekrényeiben is megtalálhatóak.

MÍG A NÖVÉNYI TEJEK ÉRTÉKESÍTÉSE 2004-BEN CSAK A 6%-ÁT ADTA AZ USA TEJPIACÁNAK, ADDIG 2018-RA EZ A SZÁM 15%-RA EMELKEDETT.

A Bernstein elemzője szerint hasonló pályát befutva a növényi húshelyettesítő piac 40 milliárd dolláros biznisszé nőheti ki magát tíz év múlva.

Extrém gyorsan növekvő cég egy extrém gyorsan növekvő piacon. Alapvetően így tekintenek sokan a Beyond Meat-re, mint részvénytársaságra. Látva az elmúlt 10 negyedév árbevételi adatait a számok első ránézésre nagyon impresszívek:

Az értékesítési csatornák is jelentősen átalakultak 2018 második negyedéve óta. Az akkori 33%-os étterem, 67%-os kiskereskedelem megoszlás mára 49% étterem és 51% kiskereskedelem struktúrává alakult át.

Nem kell csodálkoznunk azon, hogy az imént ismertetett folyamatokat látva gombamód nőnek ki a földből a különböző élelmiszer technológiai start-upok. Mellettük természetesen a hagyományos élelmiszeripari cégek is igyekeznek betörni a hús-alternatíva piacra. Az Impossible Burger már a húsmentes Steaken dolgozik. A Good Catch zöldségekből, babból és algából állít elő halmentes tonhalat. Mindeközben a Finless Foods nevű start-up pedig őssejtekből kívánja összerakni a saját tonhal helyettesítőjét.

ÓRIÁSI A PEZSGÉS EZEN A PIACON, ÁM A TŐZSDEI BEFEKTETŐK LEGNAGYOBB BÁNATÁRA EGY KIVÉTELLEL MINDEN RÉSZTVEVŐ VAGY PRIVÁT MÓDON FINANSZÍROZOTT START-UP, VAGY PEDIG EGY TŐZSDÉN JEGYZETT ÉLELMISZERIPARI ÓRIÁS JELENLEG MÉG NAGYON KIS ÜZLETÁGA. AZ EGY KIVÉTEL A BEYOND MEAT.

Végtelen kereslet és nagyon szűk kínálat

A kiváló növekedési várakozások mellett ez a második jelentős faktor a Beyond Meat tőzsdei sikertörténete mögött. A befektetői társadalom számára ugyanis ez az egyetlen cég, melynek a részvényein keresztül profitálni képes a növényi alapú hús forradalomból. Végtelen kereslet és nagyon szűk kínálat – ősi klasszikus recept ez az égbe emelkedő árfolyamra legyen szó bármilyen pénzügyi vagy egyéb termékről. Ez történt a Beyond Meat részvényeivel is, melyek három hónap alatt kilencszerezték árfolyamukat és a múlt hétfői piaczárás utáni második gyorsjelentést már 13 milliárd dolláros cégértékkel várták. És ekkor bekövetkezett a Wall Street történetének első vegán disznóvágása…

Mielőtt tisztáznánk azt, hogy miképp zajlott le ez a történelmi disznóvágás, fontos tisztáznunk néhány fogalmat a folyamat teljes megértéséhez:

  • Bloated pig vagy felfuvalkodott disznó: Az amerikai tőzsdei szlengben azokra az égbeszökő árfolyamú és árazású részvénytársaságokra használják ezt a kifejezést, ahol valamilyen technikai okból kifolyólag a józan ész határain is túlmegy az ár. Például a 2000-es technológiai buborék kipukkanása előtt rengeteg ilyen cég forgott a Nasdaq-on.
  • Low float runner vagy alacsony közkézhányadú száguldó: Olyan részvény, melynek alacsony közkézhányada miatt tud felmenni az árfolyama, ha nagy kereslet találkozik a kis kínálattal.
  • post-IPO lock-up vagy kibocsátás utáni értékesítési moratórium: Az elsődleges részvénykibocsátásoknál (IPO) megszokott dolog, hogy csak a részvénymennyiség kis (5-10-15%) hányadát adják el a tulajdonosok, illetve a teljes társasághoz képest kis mennyiségben bocsátanak ki új részvényeket. A maradék tőzsdei értékesítésére pedig általában féléves moratóriumot vállalnak. Ilyenkor azokat a papírokat nem értékesíthetik a piacon.

A Beyond Meat részvények 2019. július 29-én 220 dollár feletti árfolyammal zártak és ahogy a Neoton Família énekelné, elhagyták a valóságot. Ekkorra már 13 milliárd dollárra értékelte a piac a teljes céget, amely még mindig veszteséges és idén 240 millió dolláros árbevételre számít. Ez a gyorsjelentéskor 50 feletti árfolyam/egy részvényre jutó árbevétel hányados jelentett, azaz 55 évnyi idei árbevétel adja meg a cég értékét. Ez a mérhetetlen fundamentális túlértékeltség egy technikai ok miatt jött létre. A tőzsdére bevezetett kis közkézhányadnak az 55-60%-át szinte azonnal, egy hónapon belül megshortolták 60 és 100 dollár közötti árakon olyan befektetők, akik már a 4-6 milliárd dolláros cégértéket is mániákus túlzásnak tartották. Később aztán őket bekerítették és kifacsarták. Ennek a folyamatnak a menetét tavaly szeptemberben leírtam a Tilray (TLRY) részvények kísértetiesen hasonló hegymenetét taglalva:

picture

Az angol madárkutató és a Tilray részvények valószínűsíthető bekerítése

A kanadai marihuánagyártó papírjai a konkurenciától is elszakadtak, a héten volt pillanat, amikor a cég többet ért, mint a budapesti tőzsde összes cége együtt. Az árfolyam elszállása mögött egyértelműen látszik a részvények esésére játszó shortosok bekerítése, kivéreztetése.

A Beyond Meat részvények shortolói egyre magasabb kölcsönzési díjak mellett így kergették fel a 25 dolláros kibocsátási árú papírokat 70-80 dollárról 230 dollárig.

Egy nagyon kivételes helyzetben a Beyond Meat

Mivel a május eleji kibocsátáskor a Beyond Meat részvényesei értékesítési moratóriumot vállaltak 180 napnyi időre, ezért nem lehetett november elejéig számítani újabb részvények piacra kerülésére. Közben ezek

A BENNFENTESEK ÉRZÉKELTÉK AZT, HOGY A KIALAKULÓ ÁR MELLETT NEKI CSODÁLATOS DOLOG LENNE RÉSZVÉNYT ELADNI ÉS REALIZÁLNI AZ ÁLMUKBAN NEM GONDOLT REALIZÁLATLAN ÉS REALIZÁLHATATLAN PROFITOT.

Az árfolyam ugyanis pontosan azért tudott az égbe emelkedni, mert ők nem adhatnak el november elejéig új részvényeket. Amint eladnának, azonnal jönne az árfolyam összeomlása. A tulajdonosok az április végén a kezükben maradó 49 millió darab részvényre vállalták a 180 napos értékesítési moratóriumot és itt jön a trükk. A kibocsátási tájékoztató 146. oldalán erre a lock-upra van még négy szócska: „subject to certain exceptions”. Na ez a kivételes helyzet következett be múlt hétfőn, amikor a tulajdonosok bejelentették, hogy 3 millió részvényüket tőzsdén kívüli privát tranzakcióban értékesítik (plusz még 250 ezer részvénnyel alaptőkét is emelnek.)

Ők maguk vágták le a felfuvalkodott disznót, tudva azt, hogy novemberben, az értékesítési moratórium lejártával – a megjelenő extra részvénykínálat mellett – minden egyes részvényt csak a jelenlegi ár töredékéért tudnák majd eladni. A privát tranzakcióra szerdán került sor piaczárás után 160 dolláros árfolyamon, ami 28%-os diszkontot jelentett a hétfői 222 dolláros árhoz képest. Ethan Brown vezérigazgató 6 millió dollárért adott el papírokat, míg Mark Nelson pénzügyi igazgató 9 millió dollárért. Az eladók között volt Jack Welch, Bill és Melinda Gates alapítványa, Shaun White olimpiai bajnok snowboardos és több ismert kockázatitőke társaság is.

A túlhízlalt disznókat a tőzsdén (is) levágják. A Beyond Meat-re is ez a sors várt volna novemberben, amikor felszabadul a részvények 85%-a és szabadon értékesíthetővé válik. A vegán vállalat ezt nem várta meg, hanem gyorsan készpénzzé tettek közel 500 millió dollárt a három hónappal ezelőtti kibocsátási ár 640%-án. Így esett meg a Wall Street első vegán disznóvágása a múlt héten.

Bár ez egy egyedi vállalati sztori, hasonló bennfentes húzásokra egyre több példa akad az amerikai piacon. A tőzsdék múlt csütörtökig tartó heves idei emelkedése kezdi tömött sorokban előcsalogatni a bennfenteseket, akik a már tőzsdén lévő társaságaik részvényeiből is előszeretettel adogatnak el (például Jeff Bezos 2 milliárdnyi Amazon eladása július végén) illetve eddig féltve őrzött privát vállalataikat is nagy számban vezetik be a börzére. Számukra jóárasítottak a részvények, így tíz év bikapiac után szívesen adnak belőle a publikumnak. De ez már egy másik történet…

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.