Száguld tovább a világ legnagyobb cége

picture

Múlt héten jelentett a világ legnagyobb piaci kapitalizációjú vállalata, a Microsoft (a cég értéke jelenleg ezermilliárd dollár felett van, egyetlenként ilyen magasságban a technológiai szektorból is). Egy ilyen behemóttól mindig meglepő a gyors további növekedés, de a Microsoft ismét, már sokadszorra felülmúlta az elemzői várakozásokat. A felhőszolgáltatások és a meglepően erős Windows-termékek által vezetve árbevétel- és nyereségszinten is nagyon erős számokat publikált a társaság. A menedzsment pedig a növekedés hasonló tempójú folytatását ígéri a következő 12 hónapban is, ami az adatokat látva egy megalapozott optimizmusra enged következtetni.

A szoftveróriás az elmúlt 12 hónapban kétszámjegyű százalékos növekedést tudott felmutatni értékesítésben és operatív eredményben is, mely mögött jelentős mértékben az Azure felhőszolgáltatások további térhódítása, valamint az internetalapú Office-termékek további terjedése állt.

Jelentős növekedés a Microsoft számos részlegénél

Ritkán izgalmas olvasmány a vállalati eredménysorok beidézése egy blogposztban, de most mégis hadd álljon itt, hogyan teljesítettek a világ legnagyobb vállalatának különböző részlegei 2019. második negyedévében. Változatlan devizaárfolyamon számolva a Productivity & Business Processes üzletág bevételei 17%-kal nőttek, az üzleti Office-felhasználóktól származó bevételek 16%-kal nőttek, az üzleti Office 365 bevételek 34%-kal nőttek, a lakossági Office-bevételek 8%-kal nőttek, a Dynamics-bevételek 15%-kal emelkedtek a Dynamics 365 48%-kal növekvő bevételeinek köszönhetően.

A világ legnagyobb cégének a Microsoftnak a termékekre és szolgáltatásokra vetített növekedése az utóbbi 3 év folyamán

Nyugodtan mondhatjuk, hogy szinte lélegzetelállító látni, hogy egy ilyen óriáscégnél milyen növekedési versenyt vívnak a társaság különböző üzletágai.

A felhőalapú szolgáltatások szárnyalnak a Microsoft-nál

A növekedés mögött természetesen vannak kedvező makrogazdasági tényezők is – bár a világ sok régiója szenved, de az amerikai gazdaság továbbra is robosztusnak tűnik -, valamint strukturális tényezők is, elsősorban a világ átállása a felhőalapú megoldásokra az üzleti élet szinte minden területén. A Microsoft ugyanakkor nem egyszerűen csak haszonélvezője a kedvező folyamatoknak. A társaság az elmúlt 10 évben nagyon tudatosan alakította át a működését, felépítését, termékkínálatát a felhőalapon működő világ kiszolgálására, ennek az eredményeit látjuk a bevétel- és nyereségsorokon.

(Címlapkép: A Microsoft központja Redmondban, forrás: Wikipedia)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A mesterséges intelligencia az új villanyáram

Olvasási idő: 4 p
Emberéletet még nem bízunk rá, de a nagy tech cégek termékeinek és üzleti működésének már szerves része az MI. Egyelőre stabil szabályrendszerek között működik lenyűgőzően, azaz hiába válik nagyon gyorsan kiváló sakkjátékossá, egyelőre esélye sincs felismerni a helyzetet, amikor egy tűzriadó miatt váratlanul véget ér a parti.
picture

Meddig véd az Apple-Amazon-Microsoft-(Google-Facebook) bunker?

Olvasási idő: 4 p
Az összes többi részvény hozzáadott értéke az amerikai részvénypiac emelkedéséhez az idén nagyjából nulla. Az öt papír persze együtt közel 50 százalékos súllyal bír a Nasdaq-100-ban, likviditásukra pedig jellemző, hogy mind percek alatt mutatnak akkora forgalmat, mint a budapesti tőzsde egésze egy nap alatt. Jövő héten jönnek az első gyorsjelentések.
picture

Az egyeduralom jövedelmezőbb, mint a fejlesztés

Olvasási idő: 4 p
A piac és a befektetők soha nem önmagában az innovációt értékelik, hanem ez ebből fakadó monopolhelyzetet.