Mekkora a jövedelemegyenlőtlenség Magyarországon?

picture

A magyarok legjobban kereső 20 százaléka 4,4-szor annyi jövedelemmel bír, mint a legrosszabbul kereső 20 százalék – ezt az arányszámot használja az Eurostat a jövedelmi egyenlőtlenség mérésére. A 4,4-as szorzó 2018-as érték, és minimális emelkedést jelent 2017-es képest (4,3-as ráta) – ugyanakkor ez a jövedelmi egyenlőtlenség növekedését jelenti.

Az Eurostat szerint ezzel az értékkel az uniós átlag (5,2) alatt vagyunk. A legalacsonyabb egyenlőtlenség ezen mérés alapján Szlovéniában és Csehországban volt 2017-ben (csak erre az évre van egyelőre teljes adatsor), 3,4-es értékkel, míg a legmagasabb Bulgáriában, 8 feletti szorzóval.

Az adatok az Eurostat fenti térképén és a Concorde chartján böngészhetőek részletesen:

 

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Magyarok vs Európa: megtakarítások, adósság, pénzügyi eszközök

Olvasási idő: < 1 p
Interaktív chart az Eurostattól: néhány kattintással látható, hogy állnak a magyar háztatások pénzügyi téren az uniós átlaghoz, az eurózónához, vagy éppen térségünk országaihoz képest.
picture

A világ legértékesebb márkanevei

Olvasási idő: < 1 p
Az Apple toronymagasan vezeti a listát, több mint kétszer annyit ér, mint a Facebook vagy Amazon. A Coca-Cola, a Walt Disney, a Toyota és a McDonalds pedig együtt sem ér a nyomába.
picture

A magyarok imádják hitelezni az államot

Olvasási idő: 2 p
Az ötszázalékos európa átlaggal szemben a magyar államadósság több mint 20 százaléka van a lakosság kezében. De kinek, miért és hogyan éri meg magyar állampapírba fektetni?