Trump fülsiketítő twitteres zaja és a „Féreg” esete a „Madárral”

Trump tweetel. Nem keveset. Így kommunikál a világgal. Emellett pedig pszichológiai hadviselést is folytat „tárgyalópartnereivel” és ellenfeleivel szemben. Úgy viselkedik, mint egy erős trash-talker a sportpályákon. Márpedig – André Kostolany szavaival élve – a tőzsde nem más, mint pénz és pszichológia, és a tőkepiacok pszichológiai karaktere alapvetően változott meg Donald Trump színrelépésével.

picture

2019. június 18., magyar idő szerint 15:39: kilenc perce nyitott meg ezen a keddi napon az amerikai tőzsde, amikor az eleve előző napi záróára felett 17 ponttal (0,6%) nyitó S&P 500 indexen 11 perc alatt 20 pontot (0,7%) húztak felfelé, ahogy azt a június 17-18-i kereskedési napok 5 perces gyertyái mutatják (zöld téglalap jelöli az ominózus pillanatokat):

Az S&P 500 index 2019. június 17-18-as árfolyammozgásának ábrája 5 perces gyergyákkal ábrázolva.

A traderek világszerte a heves piaci emelkedés első másodperceiben már félautomata módon nézték is a Twitter-fiókjukat, hogy vajon mit twittelt Donald Trump?

„Nagyon jó telefonbeszélgetést folytattam Xi kínai elnökkel. Kibővített találkozónk lesz jövő héten a Japánban tartandó G-20 találkozón…”

Lehet tagadni vagy elismerni, lehet szeretni vagy gyűlölni, de számomra kőkemény tény, hogy

DONALD TRUMP AMERIKAI POLITIKÁBA TÖRTÉNŐ 2015 VÉGI BEROBBANÁSA EGY ADDIG ISMERETLEN ÉS TELJESEN ÚJ FAKTORT HOZOTT BE A TŐZSDEI KERESKEDŐK (POLITIKUSOK, DIPLOMATÁK, ORSZÁGOK, PÁRTOK, SZERVEZETEK STB.) ÉLETÉBE.

Ez a tényező nem más, mint a twitteres kommentálgatás és trash talk. Az egy dolog, hogy a regnáló amerikai elnök a Notre Dame tűzoltásától kezdve a globális felmelegedésen át a sporteseményekig mindent kommentál a telefonjáról az elnöki irodából. Ami ennél sokkal keményebb dió, az a sportban trash talk néven ismert pszichológiai hadviselési eszköz, melynek célja az ellenfelek elbizonytalanítása és lelki megtörése. Amit Trump a kínai elnökkel, a Demokrata Párttal vagy a FED döntéshozóival csinál szinte teljesen ugyanaz, mint amit a sportolók gyakran művelnek egymással a mérkőzések közben.

A „Féreg” esete a „Madárral”

Dennis Rodman a kosárlabdapályán a „Féreg” becenevet kapta. Már ez az elnevezés is mutatja, hogy nem lehetett valami nagy vidámság ellene játszani. Az professzionális amerikai kosárlabda bajnokságban (NBA) kétszer nyerte el az év védőjátékosa címet (1989/90 és 1990/91). Rodman a világ valaha volt egyik legjobb védőjátékosaként mesélte el egyszer, hogy miképpen csinálta ki őt Larry Bird, a Boston Celtics legendás játékosa egy mérkőzésen valamikor a nyolcvanas évek második felében.

Larry Bird kora egyik legjobb támadója volt, akivel ihletett napjain nem igazán tudtak mit csinálni a védők. Akkoriban óriási harc ment a rájátszásokban a Detroit Pistons (Rodman csapata) és a Boston Celtics között. A Detroit edzője ráadásul ekkor Chuck Daly volt, aki a korszakos Dream Team-et vezette az 1992-es olimpián. Larry Bird amellett, hogy elképesztően jól játszott, nagyon intelligens is volt és a pszichológiai hadviselés nagymestereként is emlegették. Tökéletes trash-talker volt bármikor bárkivel szemben. A Rodman által megidézett meccsen Bird éppen sorozatban a negyedik kosarát dobta róla, amikor ráordított a detroiti edzőre:

„Ki fog engem, Chuck? Védekezik rajtam egyáltalán valaki? Jobban teszed, ha rám állítasz valakit, különben 60 pontot dobok ma.”

Rodman ezt hallgatva még jobban rátapadt Birdre, már a neki való passzolást is igyekezett megakadályozni, miközben Larry Bird immár a csapattársainak kiabált:

„Üresen vagyok, gyorsan passzoljatok, mielőtt észreveszik, hogy senki sem védekezik rajtam.”

Majd ezt követően dobott egy újabb kosarat már az arcában lihegő Rodmanről és újra kiment Chuck Daly-hez:

„Edző(kém), jobb, ha lecseréled ezt a srácot (Rodman) és beállítasz valakit, aki védekezik rajtam, mert ez így túl könnyű, amikor ennyire szabadon vagyok.”

Valahogy így csinálta ki azon az estén idegileg a „Férget” a „Madár”.

Mérhetően nőtt a Trump generálta bizonytalanság

Ami Larry Bird számára a kimagasló kosárlabdatudás volt, az Donald Trump számára az elnöki hatalom. Mindketten igazi kommunikációs zsenik. Bird fegyvere a pályán való „szövegelés” volt, Trump fegyvere pedig a Twitter. A regnáló amerikai elnök által generált bizonytalanság immár évek óta veszi körbe az amerikai és a geopolitikát és ezen belül a tőzsdék világát is. Van olyan adatelemző cég, aki hat témában és ezek összegzésében méri a Trump által a Twitteren generált bizonytalanságot. Ez a hat téma a boszorkányüldözés, FED/pénzügyi piacok, bevándorlás, geopolitika/kereskedelem, gazdaság, demokraták/Clinton/Obama. Ötös skálán értékelve ezt a hatást 2015 vége és 2019 áprilisa között a csúcsértékek 2,2 és 3 között voltak. Ez szökött fel közel 5-re május elején!

Ebből is látszik, hogy Donald Trump még önmagához képest is döbbenetesen erős hónapot produkált idén májusban. A kínai vámok megemelésével és kiterjesztésével való fenyegetést követte a Huawei lekapcsolása a technológiai univerzumról, majd egy mexikói vám villámháború. Ez az idei S&P 500 index napi gyertyás ábráján látható kék nyíllal jelölve:

A 2019-es év S&P 500 index napi gyertyás ábráján jól látható Trump mennyire befolyásolja Twittjeivel a piacot.

A zöld nyíl a júniusi kamatcsökkentési várakozásoktól fűtött emelkedést mutatja. Amit 20 nap alatt esett az index az élete csúcsáról, azt 14 nap alatt emelkedte vissza új rekordra törve. Ez még mindig döbbenetes részvénypiaci erőről tanúskodik, ami által mostanra egy új helyzet állt elő. Donald Trumpnak Kínával szembeni retorikájában és cselekedeteiben ugyanis megfigyelhetünk egy szabályszerűséget, ami az S&P 500 index 2016 novemberi elnökválasztástól rajzolt heti grafikonján ábrázolható:

2016 novembertől 2019-ig látható a S&P 500 index mozgása, amin jól látszódnak a legfőbb kijelentések, amit Trump tett.

A három jelzett csúcsérték a következő Trump által generált eseményekhez (is) kapcsolható:

  • 1. esemény – 2018. január vége-február eleje: Az első vámok bevezetése napelemekre és mosógépekre.
  • 2. esemény – 2018. szeptember 17. és 24. között: Mintegy 200 milliárd dollárnyi Egyesült Államokba irányuló kínai import 10%-os vámolásának a bevezetése.
  • 3. esemény – 2019. május 5: A már bevezetett 10%-os vámok 25%-ra emelésével való elnöki fenyegetés és újabb 325 milliárdnyi kínai import megvámolásának a felvetése.

JÓL LÁTHATÓ, HOGY LÉTEZIK EGY ELNÖKI KÉNYELMI ZÓNA, VALAHOL 2.800-2.900 PONT FELETTI S&P 500 INDEXÉRTÉKNÉL, AHOL A TŐZSDEI TELJESÍTMÉNYEKRE NAGY HANGSÚLYT FEKTETŐ DONALD TRUMPNAK VÁMOLHATNÉKJA TÁMAD.

Ezzel ellentétben a tavalyi év végén és az idei év elején, a decemberi tőzsdei összeesés (kék téglalap) után kesztyűs kézzel bánt az amerikai elnök a kínaiakkal.

Kamatcsökkentés, újraválasztási kampány, G20 – nehéz idők jönnek

A helyzet napjainkra ezek miatt igen összetetté vált. Szemben az ábrán jelzett 2018 eleji és szeptember végi csúccsal, most a minden eddiginél komolyabb bizonytalanság ellenére újra rekordra mentek az amerikai tőzsdeindexek (némi technológiai alulteljesítés mellett). A FED ezen új csúcsok ellenére szépen lassan bele lesz kergetve egy-két-három kamatcsökkentésbe. Mindemellett pedig elkezdődött Trump újraválasztási kampánya is. Ráadásképp pedig a hétvégén következik a G20-as találkozó, ahonnan újabb híreket vár majd a piac kereskedelmi fronton. Ezek így extra nehéz csillagzatot jelentenek a tőkepiacok számára akár pár hetes, akár pár hónapos, akár pedig másfél éves időtávon tekintünk előre.

Várakozásaim szerint egy minden eddiginél zajosabb Donald Trumpot fogunk látni. Minden tőle telhető eszközzel és kommunikációval meg fogja próbálni újraválasztatni magát. Már csak az a kérdés maradt, hogy milyen kereskedői hozzáállás javasolt ehhez a keretrendszerhez?

Egyrészt egyre inkább úgy látom, hogy

A DONALD TRUMP ÁLTAL GERJESZTETT ESEMÉNYEK OLYANOK, MINT EGY RENDKÍVÜLI GYORSJELENTÉS.

Nem árt szárazon tartani a puskapor egy részét, mert, ha van még lehetősége és energiája az adott piaci szereplőnek reagálnia „Trump-hullámokra”, akkor kiváló trading lehetőségeket kínálnak ezek a hirtelen irányváltások.

Másrészt a Donald Trump által „szétordított” tőkepiac olyan kiképzőtábor, mint amilyen Dennis Rodman számára volt az öt évvel idősebb, minden hájjal megkent Larry Bird ellen játszani. Rodman később köszönte a „kiképzést” és ötszörös bajnok lett. Ez egy kifejezetten nehéz piac, ám nagyon tanulságos is egyben, ami idővel sokkal jobbá teheti a körülményeket felvállaló kereskedőt.

Ehhez persze nem árt túlélni a Trump-érát…

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A FED put és a vadállat üzemmód

Olvasási idő: 5 p
Kevesen hitték volna, de az amerikai tőzsdék gyorsabban emelkednek idén, mint ahogy estek 2018 utolsó negyedévének a zuhanásában, és közel vannak ahhoz, hogy új csúcsokra érjenek. Az eladók szinte eltűntek, a FED támogató hozzáállásába vetett bizalom nem először fűti a befektetőket.
picture

Trump  és a FED háborúja most lesz igazán éles

Olvasási idő: 6 p
A FED nem érzékel problémát a részvénypiaci esés miatt, a tőzsde akkorát ment a 2008-as válság óta, hogy a jelenlegi esés csak egy kis lemorzsolódásnak tekinthető. Jöhet a kamatemelés, és ezzel a rosszabb időkre a mozgástér megteremtése, de Trumpnak ez nem tetszik.
picture

Donald Trump, a rögeszme, a Piac Akarata és a tickrabszolgaság

Olvasási idő: 8 p
Az elnöksége kezdete óta veretlennek tűnő Trump rögeszméje – a kereskedelmi háború – szembe került a piac akaratával. A korábban tolerált háborús retorika ma a legfenyegetőbb veszély, az árfolyammegszállott Trump pedig nem érti, hogy hiába próbálja a FED-re hárítani a felelősséget.