A népszámláló mája nagy szemű babbal, chiantival

picture

„Egyszer egy népszámláló ki akart kérdezni … a máját ettem meg szép, nagy szemű babbal és jó chiantit ittam rá.”

Az idézet Dr. Hannibal Lecter-től származik, aki az öt Oscar díjjal jutalmazott „A bárányok hallgatnak” című film Anthony Hopkins által játszott pszichopata sorozatgyilkos főhőse volt.

Lakosság egyre passzívabb

Napjaink amerikai népszámlálóinak és közvéleménykutatóinak szerencsére messze nincs olyan sanyarú sorsuk, mint a filmben említett kollégájuknak, ám sokan kongatják az USA kormányzati statisztikáinak készítői közül a vészharangot manapság. A helyzet ugyanis az, hogy a háztartások és a vállalkozások egyre kevésbé hajlandók részt venni a különböző kormányzati kutatásokban. Ennek két fő okát a „privacy” probléma kezelésében és a telefon és mail használat megváltozásában látják a szakértők.

A VÁLASZADÁSI ARÁNY A KÜLÖNBÖZŐ STATISZTIKAI FELMÉRÉSEKBEN ÉVTIZEDEK ÓTA FOLYAMATOSAN CSÖKKEN,  AMI NAPJAINKBAN MÁR A DÖNTÉSHOZÓK TISZTÁNLÁTÁSÁT IS VESZÉLYEZTETI.

  • A havi munkanélküliségi ráta méréséhez a Munkaerőpiaci Hivatal által használt népességi felmérésben való részvételt 1990-ben még mindössze 4% utasította el. Ez a szám 2018-ra közel négyszerezett és 15,2%-ra nőtt.
  • Egy másik felmérésben az árukra és szolgáltatásokra való költést vizsgálják az infláció mérésének céljából. Ebben a felmérésben a megkérdezettek 86%-a válaszolt 1985-ben. Napjainkban ez az arány 61%-ra zuhant.
  • A legegészségtelenebb válaszadási arány az egészségügyi felmérésekben alakult ki mostanára. Az egészségügyi kiadásokat vizsgáló panelfelmérésben a megkérdezettek 78%-a vett részt 1996-ban, míg tavaly már csak 46% válaszolt.

Az imént említett három felmérés válaszadási rátája látható az alábbi ábrán 1997 és 2017 között:


Napjainkban amikor az adatgazdálkodás korába lépett a világ, ez különösen komoly problémát jelent a statisztikusoknak és az általuk nyert adatokból dolgozó döntéshozóknak. További problémát jelent a különböző amerikai kormányhivataloknak az, hogy a válaszolók is egyre többször ugranak át kérdéseket és egyre kisebb figyelemmel töltik ki az adatlapokat.

Trump még nehezít is népszavazáson

A következő – tízévenkénti – amerikai népszámlálás jövőre, 2020-ban lesz. A Trump adminisztráció ebben a felmérésben szeretné megkérdezni a válaszadókat arról, hogy ők amerikai állampolgárok-e. A jogi vita erről a kérdésről még folyik, ám a statisztikusok már előre félnek attól, hogy ez a kérdés még több embert tántorít el a népszámláláson való válaszadástól. Ezáltal jelentősen csökkenhet a bevándorlók és a kisebbségek részvétele a cenzusban. A 2008-as évben 80% jelezte a 2010-es népszámláláson való részvételét és 75% vett is részt rajta. Most az utolsó felmérések szerint 67% kíván válaszolni 2020-ban.

Emiatt próbálja a Népszámlálási Hivatal egyszerűsíteni a kérdőívet és biztonságosabbá tenni az adatkezelést.

„A legfontosabb alapelv az egyszerűség.”

Dr. Hannibal Lecter ezen tanácsát igyekeznek megfogadni az adatgyűjtők…

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.