Egészségtelenül drága az amerikai egészségügy

Az Egyesült Államokban az egészségügyi költségek a GDP 17%-ára rúgnak, miközben más fejlett országokban ez a szám 10% körül van. A FED elnöke szerint ez az amerikai fiskális folyamatok fenntarthatatlanságának az elsődleges okozója. Ráadásul a méregdrága ellátásért cserébe átlagosnak tekinthető az amerikai egészségügy eredményessége. Mindeközben az S&P 500 index 14-15%-át adják az egészségügyi részvények. Vajon hűteni akarta ezzel a félmondattal a szárnyaló részvénypiacokat Jerome Powell?

picture

A blogunkon március 11-én megjelent írásomban annak a véleményemnek adtam hangot, hogy az idei évben a FED a lehetőségei szerint meg fogja próbálni egy 2.500-2.800 pont közötti szűk sávban tartani az amerikai részvénypiacokat. Egyrészről nem kívánnak részvénypiaci mániát és buborékot, mert az ilyen jelenséget nagyon hosszú pangás és általában súlyos recesszió követi. Másrészről igyekeznek megtámasztani is a piacokat, mert egy esésnél a vagyon-hatáson keresztül a részvényvagyon leértékelődése miatt kevesebbet költ az amerikai lakosság, ami szintén a recesszióhoz vezet.

picture

Az ember, aki két szellemet igyekszik egyszerre visszatuszkolni a palackba

Jerome Powell FED-elnök 2019-es feladata extrém nehéz az amerikai részvénypiacra tekintve. Emelkedésnél hűtenie, esésnél fűtenie kell a piacokat. Ha hibázik, küszöbön a recesszió. A komfortzóna valahol 2.500 és 2.800 pont között húzódik az S&P 500 részvényindexnél.

Mindeközben az S&P 500 index szép lassan kezdi magát a 2.800 pontos, kiemelt figyelemmel követett kulcsszint fölé tolni. Hol van most a FED, hogy egy kicsit lehűtse a részvénypiaci bikát, kérdezheti joggal az olvasó?

picture

S&P 500 bizonyítványosztás

Megmutatjuk mikor kell buboréktól, és mikor jelentős eséstől tartani a legfontosabb amerikai tőzsdemutatónál, ami most éppen a két szint közötti sávban áll.

Jerome Powell FED-elnök megpróbálkozott ezzel, de eléggé szofisztikált módon a február 26-27-i szenátusi meghallgatásán. A FED-elnökök szinte mindig elkerülik azt, hogy a saját hatáskörükön kívüli dolgokról nyilatkozzanak. A február végi eseményen azonban Jerome Powell tett egy kivételt.

A szenátorok előtt

POWELL KIJELENTETTE, HOGY A FENNTARTHATATLAN AMERIKAI FISKÁLIS FOLYAMATOK VEZETŐ OKA AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK DRASZTIKUS KÖLTSÉGE.

Elmondta, hogy az Egyesült Államokban az egészségügyi kiadások költsége a GDP 17 százaléka, szemben a hasonlóan fejlett országok 10% körüli értékeivel.

És ezért az összegért cserébe meglehetősen átlagos a szektor eredményessége az állampolgárok egészségügyi állapotát tekintve.

Az orvosi szükségletekre elköltött „drágasági különbözet” nagyjából 1.000 milliárd dollár évente, amit másra lehetne fordítani Powell szerint. Ugyanis a jelenlegi rendszer nagyon nem hatékony.

Hogy lássuk Jerome Powell szavai mögött az igazságot, nézzük meg, hogy a GDP mekkora részét költik egészségügyre a különböző OECD országok:

Az ábra magáért beszél. Tényleg irgalmatlanul magas az amerikai egészségügyi költés.

Ez is lehet a piac hűtése

Nehéz persze belelátni Jerome Powell fejébe, és kitalálni, hogy milyen szándékai voltak az amerikai egészségügyi költekezést pellengérre állító kijelentéseivel.

TEKINTETTEL ARRA, HOGY AZ S&P 500 INDEX 14-15%-ÁT ADJA, ADTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZEKTOR AZ ELMÚLT ÉVEKBEN, POWELL KIJELENTÉSE FELFOGHATÓ EGYFAJTA PIACI FINOMHANGOLÁSNAK IS.

A dolog hatott is egy kicsit. Két hétre abbamaradt a töretlen indexemelkedés, meghozva az év eddigi legnagyobb korrekcióját. Egyedi részvényekben lomha, de azután heves reakciókat láthattunk. A legnagyobb amerikai egészségbiztosító és egyben például a Dow Jones index második legnagyobb súlyú tagja, a United Health Group (UNH, 241 milliárd USD tőkepiaci érték) így reagált (2018 második félévétől napi bontásban):

A részvény december elején a legerősebb nagykapitalizációjú cégként még élete csúcsán volt (narancssárga karika) szemben a gyengülő piaccal. Powell szavait aznap érdekes módon még nem reagálták le a befektetők, ami ritka jelenség a mai szélvészsebes piacon. Ám utána négy nap alatt (kék téglalap) nagy forgalommal (piros téglalap) több mint 10%-ot ütöttek a United Health Group árfolyamán. Ezzel a mozgással az egészségbiztosító részvénye tesztelte a karácsonyi mélypontokat.

A legnagyobb gyógyszertár-hálózat, az 59 milliárd dolláros kapitalizációjú Walgreen Boots Alliance (WBA, szintén Dow Jones tag) még lassabban reagált. Két napig semmi, majd öt nap (kék téglalap) korrekció nélküli, nagyforgalmú (piros téglalap) 16%-os zuhanás következett:

Ezzel a részvény a decemberi után egy második eső hullámban le is törölte a kiváló 2018 nyárvégi-őszi teljesítményét.

Számomra két egyértelmű tanulsága van Jerome Powell kiszólásának és az általa okozott piaci mozgásnak.

  • Először is véleményem szerint a következő másfél évben messzire el kell kerülni azon egészségügyi szolgáltatók részvényeit, akik árbevételük döntő többségét az amerikai piacon realizálják. Ha már az amúgy kívülálló FED elnöke is nehezményezi az amerikai egészségügyi rendszer drágaságát, akkor milyen kommunikációt várhatunk a (főleg demokrata) politikusoktól a 2020-as elnökválasztási kampányban.
  • Másodsorban fogytán van a FED döntéshozóinak az eszközrendszere arra vonatkozóan, hogy monetárisan szigorítsanak.

Ennek a jeleként fogható fel, hogy bármiféle monetáris szigorítás finom belengetése helyett egy szektor által okozott probléma volt az, amire Jerome Powell felhívta a szenátorok figyelmét. Ennyire tudott szigorú lenni. Minden egyes nem eső amerikai tőzsdei nappal nő az esélye az elmúlt tíz év emelkedését lezáró hisztérikus amerikai részvénypiaci emelkedésnek. Egy végső begyorsuló szakasznak.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Az ember, aki két szellemet igyekszik egyszerre visszatuszkolni a palackba

Olvasási idő: 7 p
Jerome Powell FED-elnök 2019-es feladata extrém nehéz az amerikai részvénypiacra tekintve. Emelkedésnél hűtenie, esésnél fűtenie kell a piacokat. Ha hibázik, küszöbön a recesszió. A komfortzóna valahol 2.500 és 2.800 pont között húzódik az S&P 500 részvényindexnél.
picture

A FED put és a vadállat üzemmód

Olvasási idő: 5 p
Kevesen hitték volna, de az amerikai tőzsdék gyorsabban emelkednek idén, mint ahogy estek 2018 utolsó negyedévének a zuhanásában, és közel vannak ahhoz, hogy új csúcsokra érjenek. Az eladók szinte eltűntek, a FED támogató hozzáállásába vetett bizalom nem először fűti a befektetőket.
picture

S&P 500 bizonyítványosztás

Olvasási idő: 5 p
Megmutatjuk mikor kell buboréktól, és mikor jelentős eséstől tartani a legfontosabb amerikai tőzsdemutatónál, ami most éppen a két szint közötti sávban áll.