A húsnélküli burger drágább. De egészségesebb?
2019 eddigi egyik legsikeresebb tőzsdei debütálása a hús nélküli hamburgerekkel ismértté vált, azaz a növényi alapú, de a marhahúst jól imitáló hamburger „húspogácsáit” gyártó Beyond Meat-é. Az eredetileg tervezet 19-21 dolláros jegyzési ársávot emelni kellett, a részvényeket végül 25 dolláron kapkodták el egy pillanat alatt, hogy aztán újabb pillanatok alatt az égbe repítsék: a május elejei indulás után szinte rögtön valamivel 100 dollár alá állt be az árfolyam, az eddigi csúcs – e hét elején – a 170 dollárt közelítette, most éppen 140 dollár körül mozognak a jegyzések. Miközben, ahogy a Concordeblogon is felhívtuk rá a figyelmet, a cég tavaly kilenc hónap alatt 56,4 millió dollár árbevételt tudott felmutatni. A működés ráadásul veszteséges volt, ehhez képest a cég piaci értéke a jelenlegi árfolyam mellett már 8 milliárd dollár felett van – ez a jelenlegi forgalom és működés mellett extrém növekedési várakozásokkal is nehezen magyarázható.
A növekedés garantált, üteme persze erősen kérdéses, de az biztos, hogy a Wall Street Journal a héten már arról írt, hogy miközben a gyorsétteremláncok egymásra licitálva veszik fel a menüjükbe a Beyond Meat vagy konkurense, az Impossible Food által gyártott növényi alapú húspogácsákkal készített burgereket, több helyen hiánycikk lett a vegán burger, a gyártók nehezen tudnak lépést tartani a kereslettel. (Ami az épp tomboló hype mellett alighanem hozzájárul ahhoz, hogy könnyen lehet az eredetieknél drágábban eladni a húsnélküli burgereket.)
A MarketWatch eközben azt vizsgálta, vajon egészségesebbek-e a húsnélküli burgerek, és arra jutott, úgy tűnik, nem. Az alábbi táblázatot a Marketwatch anyaga alapján közöljük, jól látszik, hogy a legnagyobb eltérés a vegán és a hagyományos burgerek között az árban van. Ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni az összetevőkre vonatkozó adatokat, hiszen nem húspogácsákat hasonlítottak össze: a számok a teljes, adott esetben eltérő méretű szendvicsekre vonatkoznak, és így érhetőek el az adott lánc honlapján.
Valószínűsíthető azonban, hogy az amúgy sem a szuperegészséges étkezés templomaiként számontartott gyorséttermek vevőit azért más megfontolások is vezetik, a nagyüzemi állattartás környezeti terhelése és könyörtelensége is sokakat az alternatív burgerek irányába tol. Őrült különbségek pedig azért aligha lehetnek, hiszen teljes szendvicseket hasonlítottak össze – az összetevők jelentős részét a változatlan zsemle adja. Vagy az éppen nagyon is megváltozott zsemle: bár a White Castle sem akarta kommentálni a cikket, a MartketWatch által megkérdezett dietetikus felhívta a figyelmet, hogy a Magyarországon ismeretlen lánc Slider néven forgalmazott burgeréből az Impossible, azaz vegán változat majdnem kétszer akkora, mint az eredeti. Ez nem a húsmentes pogácsán múlik…
(Címlapkép: Impossible Burger egy kaliforniai étteremben – T.Tseng / Flickr)
Olvass minden nap a világ történéseiről egy Concorde-os szemüvegén keresztül!
Ha nem szeretnél lemaradni a legjobb írásainkról, iratkozz fel hírlevelünkre és minden héten egyszer elküldjük heti válogatásunkat.
Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.