Részegen mit vitetsz haza? – Az Amazon itt is tarol

Van becslés, amely szerint az amerikai ittasan végrehajtott online vásárlások volumene nagyobb, mint a teljes magyar kiskereskedelmi forgalom. Egy márciusi amerikai felmérés elképesztő kavalkádot mutat be erről a piaci szegmensről, ebből csemegézünk most. Az ittas vásárlások koronázatlan királya továbbra is egy londoni bróker, aki egy 10 évvel ezelőtti éjjelen a kőolaj piacán tartott komoly „átmozgató edzést”.

picture

„Lezárt agyam kulcsát eldobom, alkoholba fojtom bánatom, ma éjjel nem hat rám a józanság szava, részegen ki visz mit vitetsz haza?”

A Bikini együttes 1991-es slágere icipicit átírva valahogy így hangozna napjaink online vásárlásoktól egyre jobban áthatott világában.

A Hustle nevű amerikai oldal március közepén 2.174 szeszes italt fogyasztó olvasójától gyűjtött be adatokat az alkoholos befolyásoltság alatt történő online vásárlásaikról. A válaszadók 79%-a vallotta be azt, hogy élete során legalább egyszer már vásárolt valamit a neten ittas állapotban.

A 2018-as Super Bowl szünetében Justin Timberlake lépett fel. Ryan Green valahol Las Vegasban egy bárban már rendesen felöntött ekkorra a garatra. Másnap reggel egy e-mailben érkezett visszaigazolásra ébredt, ahol tudatták vele, hogy darabonként 189 dollárért vett két Timberlake koncertjegyet két hónappal későbbi időpontra. Green semmire sem emlékezett. Ez egy újfajta telefonbetyárkodás napjaink okostelefonos és netes vásárlási lehetőségekkel bőven ellátott világában. A csínytevő valakinek az esti és éjszakai ittas énje, az áldozat pedig a másnap kijózanodó és sokszor semmire sem emlékező én.

Három méter magas 90 kilós bambusz, második világháborús szurony, felfújható kastély, mellpumpa, egy szilánk, amit Olden Polynice korábbi NBA-játékos lábából szedtek ki, olyan mellény, amit Michael J. Fox viselt a Vissza a jövőbe című filmben, 2.200 dolláros éjjellátó szemüveg, rengeteg repülőjegy, National Rifle Association tagság, sátánista vallásos trilógia (könyv).

A felmérés szerint ezek voltak a legfurcsább ittas online vásárlások, amit a résztvevők bevallottak. A felmérés készítői ledöbbentek azon, hogy nagyon kevesen bánták meg az adott vásárlást  – mindössze a válaszadók 6 százaléka beszélt erről.

A messze nem reprezentatív felmérésben résztvevők éves átlagban 444 dollárt költenek ittas vásárlásra.

A HUSTLE ÁLTAL EBBŐL KISPEKULÁLT ADAT SZERINT AKÁR 45 MILLIÁRD DOLLÁRRA IS RÚGHAT AZ ITTAS ONLINE VÁSÁRLÁSOK ÉVES ÖSSZEGE AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN.

Ez a majdnem 13 ezer milliárd forint több, mint a teljes magyar kiskereskedelmi piac 2018-as, 11 ezer milliárd forintos mérete.

A részegeknél is az Amazon tarol

Érdemes megnézni a felmérés néhány adatát és megállapítását:

  • Minél nagyobb volt a felmérés résztvevőjének a jövedelme, annál nagyobb arányban számoltak be ittas vásárlásról.
  • A fiatalabb generációk jobban érintettek a dologban az idősebbekhez képest.
  • Az ittas vásárlók 34%-a sör, 29%-a bor, míg 37% tömény szesz hatása alatt cselekszik.
  • A résztvevők több online platform megemlítésének a lehetőségével az alábbi oldalakat használták vásárlásaik során: Amazon (85%), Ebay (21%), Etsy (12%), Target (9%) és Walmart (5%). Itt is az Amazon az úr.

Végül, de nem utolsósorban álljon itt a különböző termékek is szolgáltatások listája, amit a notórius ittas vevők előszeretettel rendelnek (a többszörös válaszadás megengedett volt):

Az ittas vásárlások koronázatlan királya címet viszont nem az Egyesült Államokban, hanem Angliában kell kiosztanunk. Steve Perkins 2009. június 30-án nem kisebb piacot, mint a nyersolajét mozgatta meg elképesztő mértékben. Perkins egy céges hétvége után hétfőn délben még egy after-partyba kezdett és délután már részegen dolgozott a londoni PMV Oil Futures nevű cégnél. Innen hazament, majd a laptopjáról éjjel fél kettő és háromnegyed négy között vett 7 millió hordó olajat, amivel több, mint két dollárral hajtotta fel a fekete arany hordónkénti árát. Mindezt öntudatlanul, robotpilótaként hajtotta végre. Cégénél reggel nyolckor nem voltak vidámak, amikor 10 millió dolláros veszteséggel kellett kizárni a pozíciót. Komoly felügyeleti bírság és rehabilitációs program lett a történet vége.

Érdemes vigyázni a telefonhasználattal az elhajlások idején!

(Köszönet a Hustle oldalának a felmérésért és az írásért, illetve az Index Ma is tanultam valamit blogjának Steve Perkins történetéért. Címlapkép: Alexas_Fotos / Pixabay)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.