Jeff Bezos duplázása és a focikapus-infláció

Órák, napok vagy hetek alatt zajlanak le olyan átárazódások a sportban és az üzleti életben, amilyen változások korábban évekig, vagy akár évtizedekig tartottak. Az egyik pillanatról a másikra duplájára emelkedtek idén nyáron a focikapusárak. Jeff Bezos vagyona egy év alatt szinte pontosan annyival nőtt, mint amekkora a világ harmadik leggazdagabb emberének, Warren Buffettnek a vagyona. A sebesség szédítő, elképesztő változásoknak vagyunk szemtanúi már akkor is, ha induló időpontnak a tavaly szeptembert tekintjük. Mind a focikapusok igazolása, mind az Amazon száguldása azt mutatja, hogy sok területen nagyon képlékenyek az értékelések, és ezáltal az árak is.

picture

„Végy egy jó kapust!” – tartja a mondás a labdajátékok jelentős hányadában, így a labdarúgásban is. A sok évtizedes tapasztalatból fakadó tanács megfogadása nagyon drágává vált 2018 nyarán. A 2018. május 26-i Bajnokok Ligája döntőjében Loris Karius, liverpooli kapus két olyan potyagólt kapott, amiből már egy is sok szökőévenként egy csúcscsapat halóőrétől. Ezzel a produkciójával szinte egymaga verte meg a csapatát az év legfontosabb klubmérkőzésén. Köszönhetően ennek a betlinek, a focikapusoknak az eszmei értéke szinte az egyik pillanatról a másikra ugrott 50-100%-ot. A Liverpool az idei szezonra ezzel lépéskényszerbe került, és a nyáron 73 millió eurót fizetett Allison Beckerért, a brazil válogatott és az AS Roma kapusáért. A világcsúcsot jelentő összeg néhány napig tartotta magát, amikor a Chelsea került sakkba azáltal, hogy a még egyéves szerződéssel rendelkező Courtoist el kellett engednie a Real Madridhoz. Ekkor 79 millió euróért vásárolták meg Kepa Arrizabalagát a Bilbaótól.

Allison és Kepa nagyságrendileg annyi pénzbe került, mint amennyit 2013-ban Neymarért és 2014-ben Suarezért fizetett a Barcelona.

Az alábbi ábrán a labdarúgás történetének tíz legdrágább kapus átigazolási díja látható – a rengeteg Premier League igazolás miatt millió angol fontban.

Az ábra gyönyörűen mutatja a kapusár-inflációt. Karius nagyot lendített májusi potyáival az amúgy is felfelé szivárgó árakon. A jó focikapus ára körülbelül a duplájára emelkedett a tavaly nyárihoz képest.

Ennél sokkal számottevőbb pénzről beszélünk akkor, amikor az Amazon részvények elmúlt 12 hónapja kerül szóba.

AZ AMAZON RÉSZVÉNYEIT OLYAN MÉRTÉKBEN ÉRTÉKELTE ÁT A WALL STREET KEVESEBB, MINT 12 HÓNAP ALATT, AMIRE A GAZDASÁGTÖRTÉNELEMBEN NINCS PÉLDA.

Az alábbi grafikonon az online kiskereskedelmi cég részvényeinek (AMZN) elmúlt 12 havi teljesítménye látható napi gyertyákkal:

A kis piros karika a 2017. szeptember 26-i 939 dolláros záróárat jelöli, míg a jobb felső sarok zöld karikája a 2018. augusztus 31-i 2.013 dolláros zárást. A két ár közötti töretlen emelkedés a kék nyíl. Tizenegy hónap és négy nap alatt a részvényárfolyam 114%-kal került feljebb. Mivel az elmúlt évben komoly száguldás alakult ki a technológiai részvények piacán, ez a teljesítmény egyáltalán nem kirívó, sőt sok papír jelentékenyen túl is szárnyalta ezt.

A NÖVEKEDÉS AZÉRT TELJESEN EGYEDÜLÁLLÓ, MERT EGY TAVALY SZEPTEMBERBEN MÁR 453 MILLIÁRD DOLLÁRT ÉRŐ CÉG TUDOTT 114%-KAL EMELKEDNI ÉS 982 MILLIÁRD DOLLÁROS TŐKEPIACI ÉRTÉKET ELÉRNI. TULAJDONKÉPPEN EGY BEHEMÓT NŐTT BŐ TIZENEGY HÓNAP ALATT EGY GODZILLÁVÁ.

Az azóta is megállíthatatlan folyamat a 2017-es harmadik negyedévi gyorsjelentéssel indult be (lila négyzet jelzi az árat és az aznapi 18 milliárd dolláros forgalmat). Ennek a riportnak a számai egy nap alatt 13,2%-kal tolták meg az árfolyamot, ami azóta onnan még 83%-kal került feljebb. Az indok az, hogy tavaly szeptemberhez képest az Amazonra az akkori vezető online kiskereskedő vállalat helyett ma már az internet uralkodójaként tekint a világ.

AZ AMAZONT MA MÁR AZ ONLINE KISKERESKEDELMEN TÚL EGY URALKODÓ INTERNETES PLATFORMKÉNT, FELHŐSZOLGÁLTATÓKÉNT ÉS SZINTE BÁRMILYEN BIZNISZT ELPUSZTÍTANI KÉPES SZÖRNYETEGKÉNT FÉLIK A POTENCIÁLIS VERSENYTÁRS VÁLLALATVEZETŐK ÉS ÜNNEPLIK A RÉSZVÉNYESEK.

Ennek eredményeképp a cég értéke 529 milliárd dollárral nőtt meg, kevesebb, mint egy év alatt. Helyezzük el ezt az Amazon-növekményt a 2016. június 30-i, azaz bő két évvel ezelőtti ranglistán az akkori legértékesebb vállalatok között.

DÖBBENETES DOLOG MEGÁLLAPÍTANUNK, HOGY AZ AMAZON TŐKEPIACI ÉRTÉKE EGY ÉV ALATT NAGYOBB DOLLÁRÉRTÉKŰ NÖVEKMÉNYT MUTATOTT FEL, MINT AMENNYIT AZ APPLE ÉRT BŐ KÉT ÉVVEL EZELŐTT, A VILÁG AKKOR LEGÉRTÉKESEBB CÉGEKÉNT.

Az Amazon árfolyamának a felrobbanása a céget alapító és máig vezető Jeff Bezos személyes vagyonát is az egekbe lőtte. A valós idejű Forbes listán Bezos vagyona már 164,7 milliárd dollár, holott még csak alig telt el néhány hónap azóta, hogy átlépte a 100 milliárdos álomhatárt. Jeff Bezos vagyonának a legnagyobb része a közel 79 millió darab Amazon részvénye, melyeknek az értéke 85 milliárd dollárral nőtt szűk egy év alatt. Állítsuk párhuzamba ezt a 85 milliárdos vagyonnövekményt a Bezos után következő kilenc leggazdagabb ember aktuális vagyonával:

AZ AMAZON VEZETŐJÉNEK A VAGYONA KEVESEBB MINT EGY ÉV ALATT SZINTE PONTOSAN ANNYIVAL NŐTT, AMENNYIT 88 ÉVNYI MEGFESZÍTETT ÉS ZSENIÁLIS MUNKÁVAL WARREN BUFFETT ÖSSZEGEREBLYÉZETT. BUFFETT AMÚGY BEZOST NEM SZÁMÍTVA A VILÁG MÁSODIK LEGGAZDAGABB EMBERE…

Valamikor 2015 nyarán Zoli, a jógamesterem (!) arról beszélt egy előadásában, hogy szerinte tíz év múlva (2025-ben) a világ vagyonának 80%-a már más kezekben lesz, mint 2015-ben. Hallgatóságából akkor többen óriási túlzásnak tartottuk ezt a kijelentését. Elnézve csak az elmúlt év imént áttekintett két földrengésszerű változását, már nem tűnik esélytelennek a teória. Lehet, hogy igaza lesz Zolinak?

(Fotó: Thierry Ehrmann, Flickr)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Az ember, aki 11 milliárd dollárt hagyott a Netflixben

Olvasási idő: 5 p
A mai, vártnál rosszabb jelentés és az ennek köszönhető esés ellenére is bámulatos a Netflix értékének növekedése. Carl Icahn, az egyik legismertebb guru milliárdokat keresett a filmes céggel, de még többet is nyerhetett volna.
picture

Az Apple szárnyalásának háttere

Olvasási idő: 4 p
Luxusmárka, a vártnál is jobb negyedéves jelentés, évek óta stabil, nagyon erős értékesítés – az Apple részvények árának emelkedése mögött azonban egy csendes duopólium is feltűnik: az Apple és Warren Buffet csak az idén több mint 300 millió részvényt vásároltak, az Apple 2013 óta saját részvényei negyedét tűntette el a piacról.
picture

Aki gólt kap meghal – avagy miért uralja a biztonsági játék a foci VB-k egyenes kieséses szakaszát?

Olvasási idő: 4 p
A gólt hozó csoportmérkőzéseken a 0-1-re álló csapatok 43 esetből mindössze két alkalommal tudtak fordítani – döbbenetes statisztikákkal mutatjuk be, hogy mennyit számít a védelem és az első gól. Sajnos.