Warren Buffett az Amazonban

picture

A Berkshire Hathaway – Warren Buffett befektetési társasága – május elején jelentette be, hogy Amazon részvényeket vásárolt. A lépés meglepő lehet egy legendásan konzervatív befektetőtől, aki nagyon sokáig messzire elkerülte az egész tech szektort, de szerintem nem annyira meglepő, mint amilyennek első ránézésre tűnik.

picture

Warren Buffett furcsa „mesterhármasa”

Komoly pénzégetéssé kezdi kinőni magát Warren Buffett 2015-ös bevásárlása a Kraft Foodsba, majd a cég a Heinzzel való egyesítésében való részvétele. Buffett cége, a Berkshire Hathaway idén egy százalékot esett, míg az S&P500 11 százalékot emelkedett. Persze az 500 milliárdos konglomerátumban és az 54 éves sikertörténetben probléma nélkül elfér egy ilyen sztori.

A részvényeseknek címzett 1992-es levelében Warren Buffett úgy fogalmazott, hogy “growth and value investing are joined at the hip”, azaz magyarul a value (értékalapú) és growth (növekedésre alapozott) befektetések egymástól elválaszthatatlanok. A levélben kifejti: látja, hogy számos elemző számára fontos, hogy value és growth kategóriákba sorolja a tőzsdei cégeket. De ez helytelen gondolkodás, mondja Buffet, bevallva, hogy korábban ő is beleesett ebbe a hibába. Azt állítja, hogy a növekedés egy vállalat értékének mindig a része, és előfordul, hogy a hatása elhanyagolható, meg olyan is, hogy jelentős. Sőt, olyan is van, hogy pozitív ez a hatás, de lehet negatív is.

A value investing ősatyjának Benjamin Graham-et szokás tekinteni, Buffett is mesterének tekinti őt. Value investing-nek ma a Graham által a 20. század első felében kidolgozott technikákat alapul véve, elsősorban értékelési mutatószámok alapján olcsónak tartott részvények vásárlását tartják (a legismertebb ilyen mutatók a P/E és a P/BV azaz az egy részvényre jutó nyereség illetve könyv szerinti érték). Buffett azonban már a 80-as években továbblépett ezen a megközelítésen. Leglátványosabban akkor, amikor egyik részvényesi levelében úgy fogalmazott:

„INKÁBB FEKTET BE EGY FANTASZTIKUS CÉGBE FAIR ÁRON, MINT EGY KÖZEPES CÉGBE FANTASZTIKUS ÁRON”.

Úgy gondolom, hogy a Berkshire Hathaway Amazon-befektetése nincs ellentmondásban a Buffett által három évtizede képviselt elvekkel. Buffett elsősorban azokat a cégeket keresi, amelyeknek van valamilyen komparatív versenyelőnyük a saját piacukon, amit lehet esélyük középtávon is fenntartani. A 90-es évek végi dotcom őrületet Buffett jó érzékkel elkerülte, amit később azzal magyarázott, hogy bár az új technológia ígéretes voltát érzékelte, de egyetlen cégről sem látta, hogy komoly versenyelőnye lenne ezer másik ugyanolyanhoz képest. Nem tudom, hogy az Amazon végül jó befektetési döntésnek bizonyul-e majd – Buffett és csapata is tévedhet… –, de jelenleg az Amazonnak látványos versenyelőnye van a piacain, az biztos.

(Címlapkép: Fortune Live Media / Flickr)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

15 másodpercig volt ezermilliárd dolláros cég az Amazon

Olvasási idő: 4 p
Egy charton az Amazon 21 éve, Jack Ma jövőbelátása és a Wall Street akarata. És a százmilliárdos kérdés: meg tudja-e tartani az ezermilliárdos szintet a cég?
picture

Az egyeduralom jövedelmezőbb, mint a fejlesztés

Olvasási idő: 4 p
A piac és a befektetők soha nem önmagában az innovációt értékelik, hanem ez ebből fakadó monopolhelyzetet.
picture

Az Apple szárnyalásának háttere

Olvasási idő: 4 p
Luxusmárka, a vártnál is jobb negyedéves jelentés, évek óta stabil, nagyon erős értékesítés – az Apple részvények árának emelkedése mögött azonban egy csendes duopólium is feltűnik: az Apple és Warren Buffet csak az idén több mint 300 millió részvényt vásároltak, az Apple 2013 óta saját részvényei negyedét tűntette el a piacról.