Fociinfláció – őrületes nőttek tíz év alatt a focistafizetések

Pár nappal ezelőtt szellőztették meg a hírt, amely szerint világrekord szponzori szerződés megkötése előtt áll a Real Madrid labdarúgócsapata és az Adidas. A Marca spanyol sportújság információi szerint a német sportszergyártó és a királyi klub 12 évre 1,6 milliárd eurós mezszállítói szerződést tervez kötni. Az európai csúcslabdarúgás elmúlt 10-20-50 évét vizsgálva döbbenetes a sportágban forgó pénzek emelkedése. Nagy foci, nagy pénz – a ma esti BL-elődöntő előtt sok grafikonnal mutatjuk az összegek emelkedését, különös tekintettel az elmúlt tíz évre.

picture

A Deloitte sportüzletági csoportja idén már 22. alkalommal jelentette meg a „Football Money League” című, az európai csúcslabdarúgás viszonyait kiválóan bemutató tanulmányát. A 60 oldalas sportközgazdaságtani kiadványt „lapozgatva” ráébredhet az olvasó arra, hogy az elmúlt 5-10-15 évben micsoda pénzügyi robbanáson ment keresztül Európa labdarúgása. Első ábránkon a legtehetősebb 20 csapat összesített szezononkénti bevételének alakulása látható milliárd euróban az ezredfordulótól három szezononként, illetve az utolsó négy vizsgált évet nézve:

A 20 leggazdagabb klub a tavalyi évadban közel négyszer annyi pénzből gazdálkodhatott, mint 2000-ben, illetve duplázódott a bevételük a 2008/09-es válság óta.

A Deloitte elemzése szerint a 2017/2018-as szezonban a legnagyobb bevételre szert tevő húsz klubba az alábbi csapatok fértek be (az árbevétel millió euróban került megadásra):

Nagyon komoly az angol Premier League klubjainak a dominanciája ezen a listán, ami elsősorban a televíziós közvetítési jogoknak köszönhető. Az Európában huszadik, Angliában kilencedik West Ham United 134 millió eurót kaszál ezzel a tétellel egy évben. Az első 20 közé 9, míg az első 30 közé 13 angol klub fér be. Külön kalaplengetést érdemel a mai teljesen a pénz által dominált labdarúgásban az Ajax Amsterdam idei Bajnokok Ligája menetelése. A 92 millió eurós árbevételű klub selejtezőből indított négy közé jutása a legfontosabb klubversengésben egy párját ritkító csoda és sportszakmai teljesítmény is egyben.

Az alábbi ábrán a 2000/2001-es szezontól látható az adott évben a legnagyobb árbevételre szert tevő csapat bevétele (szintén millió euróban, szintén a Deloitte kiadványa alapján):

Érdekes látni azt, hogy a Real Madrid az öt évvel ezelőtti bevételével a mostani listára már csak a hetedik helyre férne fel.

A focistafizetések még nagyobb mértékben emelkedtek

Az élcsapatok árbevételének drámai növekedésénél csak egy dolog nőtt nagyobb ütemben, ez pedig a játékosok fizetése. Az angol labdarúgás legfelsőbb osztályáról (ez 1992 óta a Premier League) 1960 óta állnak rendelkezésünkre statisztikák. Ezek szerint a heti átlagfizetés az alábbi módon alakult a teljes legfelsőbb liga összes játékosát tekintve (heti fizetés angol fontban):

A Premier League 1992-es megalakulása óta – 25 év alatt – az átlagos játékosfizetés a 29-szeresére nőtt, miközben az átlagos angol háztartás jövedelme az időszak alatt csak a másfélszeresére emelkedett.

Most pedig következzen az egész írás legdöbbenetesebb kettős ábrázolása. A 2008/2009-es szezonban havi szinten ezer euróban (bruttó javadalmazásként) ennyit keresett a 10 legjobban fizetett játékos fizetésként, amit az adott klubtól kapott:

Ez egy nagyon komoly játékoslista, akik összesen 6,4 millió euróba kerültek akkor havonta a klubjaiknak. Tíz év elteltével napjainkban ez a lista így néz ki (szintén havi fizetés a klubtól ezer euróban bruttó javadalmazásként):

Most a legjobban javadalmazott tíz játékos összesen 32,7 millió eurójába kerül egy hónapban az alkalmazó kluboknak. A labdarúgó szupersztárfizetés tíz év alatt az ötszörösére emelkedett. Mondja ezek után bárki azt, hogy nem a „győztes mindent visz” alapon működő társadalomban élünk. Most egymagában Messinek több pénzt fizet a Barcelona, mint amit tíz éve a legjobban fizetett tíz játékos kapott.

Messi bére és Neymar papa menedzserkedése

Messi fizetésének kialakulása önmagában is megér egy misét. A csillagos égbe emelkedő javadalmazásának megszületésében jelentősen segítette az argentin csillagot az ember, akinek a legtöbbet fizette az FC Barcelona a 2013 és 2017 közötti időszakban. Ennek az embernek egyetlen portékája volt, ám azt feketeöves legomboló mesterként értékesítette az időszak folyamán. Hősünk nem más, mint Neymar senior, azaz Neymar-apuka, az egyetlen portéka pedig fia, Neymar junior játékjoga.

Apuka a 2011 és 2017 közötti időszakban 112 millió eurót húzott le az FC Barcelonáról és a Paris Saint-Germainről a különböző szerződések közvetítési jutaléka jogcímén. „Tevékenységét” 2011-ben kezdte egy 10 milliós összeggel, amit fia Barcelonával kötött előszerződéséért zsebelt be. A 2013-as szerződéskor a brazil Santosnak utalt 57 millió euróból 40 millió ütötte az ő markát. Alig telt el három év a katalán szerződésből, amikor a kontraktus meghosszabbításáért 26 millió euróért tartotta a markát az öreg, majd 2017-ben kibulizta a 222 milliós párizsi szerződést, amiért a hálás katariak 36 millió eurót fizettek neki közvetítési díjként. A Neymar-apuka által az imént felsorolt tételekből megkeresett 112 millió euró jól mutatja a modern labdarúgás csúcsán forgó pénzek mennyiségét. Ha ez még nem lenne elég, a történetben a hab a tortán a brazil klasszis hűségbónusza volt. Neymar hivatalosan (katari pénzből) önmagát vásárolta ki 222 millió euróért a barcelonai szerződéséből 2017. augusztus 2-án. A dátum jelentősége az, hogy a katalán szerződésében volt egy pont, amely szerint, ha 2017. augusztus 1-én még az FC Barcelona játékosa Neymar, akkor jár neki 26 millió euró „hűségbónusz”. A katariak ezért hajlandóak voltak kivárni a szerződtetéssel, ám a Barcelona nem fizetett. A Neymar család a FIFA-hoz fordult, ám a nemzetközi csúcsszervezet végül lepattintotta őket.

A Neymarért kifizetett 222 millió euró azonnal 20-30-40%-kal megemelte az egy-két polccal lejjebb lévő játékosok árát. Az FC Barcelona menedzsmentjének gyötrelmei még nem értek ekkor véget. 2017 nyarán már csak egy év volt hátra Lionel Messi szerződésből, utána „ingyen” mehetett volna bárhová. Ez az ingyen az esetében akár 200-250 millió euró aláíráspénzt jelentett volna, amit neki fizettek volna ki az eladó klub helyett. Végül Messi 2017 őszén hosszabbított, ám az FC Barcelona kulcsjátékosa kiemelkedő fizetésében tulajdonképpen ezt a rejtett aláíráspénzt (is) fizeti meg hónapról hónapra a 8 millió euró feletti havi bérköltségben.

Látva a mostani folyamatokat, egy dologban biztos vagyok. A labdarúgó átigazolásokat tekintve őrült nyár előtt állunk. Nem leszek meglepve például azon, ha a Real Madrid 250-300 millió euróval jelentkezik be Kylian Mbappéért. (Folytatás pár hónap múlva.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A világ legkiválóbb munkavállalója és fotografikus memóriájú ellenfele - egy kis Super Bowl

Olvasási idő: 5 p
Egy tökéletes munkavállaló és egy már 33 évesen legendának tekinthető edző csap össze az amerikai focibajnokság vasárnapi döntőjében. A tőzsdei kereskedés egy intellektuális versenysport, és mentális felkészültségben van mit tanulnunk Tom Brady-től és Sean McVay-től.
picture

Egy dobás, ami gallyra vágott egy sportszergyártót és egy topbajnokságot

Olvasási idő: 7 p
Az Under Armour néhány év alatt növelte négyszeresére piaci értékét és jelentett egyre nagyobb veszélyt a Nike-ra. Sikerük egyik kulcsa az NBA álomcsapatában, a GSW-ben játszó Steph Curry, a márka legfontosabb arca volt. A tőzsdei szárnyalás akkor ért véget, amikor a Nike arca, Kevin Durant is az álomcsapathoz igazolt.
picture

Madaras Norbert: A vízilabdában nincs pénznyomtatás

Olvasási idő: 4 p
Az idén visszavonult kétszeres olimpiai- és világbajnok vízilabdázót kérdeztük több mint 20 éves pályafutása legjobb csapatairól, az utolsó, bajnoki döntőn lőtt góljáról, a fiatalok neveléséről, és arról is, hogy miben különbözik a gazdaság és a vízilabda.