Az okos jövőben Alexa mindent tudni fog rólad! De kinek mondja ezt el?

picture

Okostelefon, okos-tv, okosóra, önvezető autó – életünk egyre több területén hódítanak az okos eszközök. A következő lépés az okosotthonok természetessé válása, amit a már eddig is, és a következő években biztosan hatalmas ütemben fejlődő automatizálás is segít. Már ma is rengeteg kapcsolót vezényelhetünk a telefonunkról, de látszik, hogy hamarosan erre sem lesz szükség.

Vissza a jelenbe

Képzeljük csak el, hogy egy nehéz nap után beülünk az autónkba és haza indulunk. Az otthonunk érzékeli, hogy az autóval fél óra múlva otthon leszünk, így az addigi 18 fokról automatikusan felveszi a fűtést. Kiszállva a kocsiból nem kell a csomagokkal bajlódnunk – hűtőszekrényünk az áruk kódjait követve és fogyasztásunkat kiismerve figyelmeztetett, hogy mit kell feltétlen vásárolnunk –, hiszen a bejárati ajtónk érzékeli, hogy a kulccsal a zsebünkben közeledünk, így az ajtó már nyitva is van. Belépve az előtérbe kellemes hangulatvilágítás fogad minket. Érezzük az előre programozott slow cooker-ben 3 órája párolódó marhaszelet illatát a mostanra tökéletes állagú zöldségekkel. A Spotify a kedvenc albumunkat indítja el, hogy a kedvünkhöz illő hangulatos, lágy zene hallatszódjon a lakás azon területein, ahol éppen tartózkodunk.

A ma 40-50 éves korosztály még tisztán emlékszik azokra a sci-fi jelenetekre, melyekben hasonló megoldásokat először láthattuk a 90-es évek végén, és csodálkozhattunk rá a távolinak tűnő jövőre. Pedig ez már lényegében a jelen. Otthonunkat pár okos eszköz és kapcsoló segítségével teljes mértékben automatizálni tudjuk. Nem csak alkalmanként, akár napi szinten előre programozhatóan. Legyen szó akár szórakoztató elektronikáról, biztonsági rendszerről, redőnyökről és világításról, vagy akár a ház központi rendszeréről, egy okos konnektorral, mely wi-fi-ről irányítható, már szinte bármit tudunk távvezérelni.

Az már most látszik, hogy ezek az okos eszközök a „menőségfaktoron” felül valódi kényelmi funkciókkal vértezik fel otthonunkat, továbbá az sem kérdéses, hogy okosan használva képesek akár pénzt és időt is spórolni nekünk. Azonban amivel most még nem számolunk, ennek árát nem csak az eszközök megvásárlásával fizetjük meg – az okosotthonok fejlesztésében nem véletlenül járnak élen olyan óriás techóriások, mint az Amazon vagy a Google.

picture

Az adatgyárakban készül a láthatatlan GDP

Becslések szerint az adatgazdaságnak köszönhetően legalább évi 1 százalékkal magasabb lehet a GDP-növekedés, mint amit a számok mutatnak.

Többet tudnak majd rólunk, mint valaha

Az okosotthonok ugyanis a kényelmi funkciójuk mellett rengeteg adatot is képesek begyűjteni rólunk. Az adatgazdaság korában már aligha kell magyarázni, micsoda értéket képvisel, ha tudják rólunk, hogy mikor és milyen ütemben fogyasztunk áramot vagy gázt, hogy mikor és milyen zenét szoktunk hallgatni, ha tudják rólunk, milyen útvonalon szoktunk az adott napon haza járni. Ismerik fogyasztási szokásainkat, így célzottan tudnak reklámozni, hatékonyabb lesz az értékesítés is.

Képzeljük csak el, amikor pár év múlva, az Amazon által fejlesztett Alexa nevű mesterséges intelligenciával ellátott hangrendszerünkön keresztül megrendeljük az aznapi vacsorához valókat. Mivel a rendszer hallotta és megértette, hogy vendégeket várunk és vacsorát tervezünk, a kanapét sem kell elhagynunk, már fel is ajánlja a receptet: amint elfogadtuk és megmondjuk, hány személyre szeretnénk megfőzni, már rendeli is a hozzávalókat. Az Amazon drónja pedig már szállítja is azokat az ajtónk elé. Ez azt jelenti, hogy az Amazon felmérte az igényt, felajánlotta a receptet és a központjából már ki is szállította számunkra a vacsora alapanyagait. Az életünk minden részére, otthonunkra is kiterjedő információkat tárolva minden korábbinál megbízhatóbb, pontosabb profilt készítenek rólunk. Ahogy az autókban is egyre nagyobb teret nyer a hatalmas interaktív kijelző, e rendszereket összekötve, már az útvonalunk alapján fog tudni nekünk receptet és boltot ajánlani az alapján, hogy tudja a naptárunk alapján, hogy vendégeket várunk este.

Az áttörés még kicsit várat magára: egy 2018-as felmérés szerint több tízmillió olyan eszközt adtak már el az egyesült államokban melybe már be lett építve az Alexa nevű alkalmazás, azonban a felmérés szerint eddig alig a felhasználok 2% rendelt ezen keresztül valamit, ráadásul a vásárlók 90%-a az első vásárlás óta nem használta újra az alkalmazást.

Rajtunk is múlik, mennyire figyelünk

2018 tavaszán a Facebook Cambridge analitika botrány rávilágított, hogy azon információk, melyeket a közösségi oldalakon megosztunk, azok a vélemények, melyeket kinyilvánítunk, az a közösségi háló, melyet kialakítunk, sok cégnek értékes információt tartalmaz, miközben mi valójában nem is feltétlenül tudjuk, ki is lesz adataink végső felhasználója. Talán a botrány – és a néhány prognosztizálható hasonló ügy a következő években – eggyel tudatosabb felhasználóvá alakít minket. Az adatok biztonságos tárolása, azok felügyelt, szabályozott csatornán történő továbbadása kiemelt fontosságú lesz a jövőben.

picture

Az adat ára – botrányosan keres sokat a Facebook

Botrányok ide, adatvédelmi aggályok oda, a Facebook felhasználói hatalmas pénzeket keresnek a cégnek.

Az Amazon az Alexa nevű személyi asszisztensével és a Google a Google Home rendszerével ennek a digitális jövőnek az egyik nagy nyertese lehet, hiszen az adatok, amelyeket megosztunk velük, segítik őket, hogy mit és milyen irányba fejlesszenek. Azonban nem árt végig gondolni, hogy kivel és milyen információt akarunk tényleg megosztani.

picture

Könnyen adjuk az adatainkat

Az európaiak közel harmada soha nem korlátozza az adataihoz való hozzáférést, amikor egy appot telepít a telefonjára. Pedig az EU-ban csak az emberek 7 százaléka nem tudja, hogy lenne erre lehetősége, derül ki az Eurostat adataiból.

A betörővel szívesen megosztanánk az információt, hogy mikor leszünk biztosan házon kívül? Szeretnénk a párunkkal tudatni, hogy mikor kapcsoljuk be a romantikus zenealbumot és a kandallót és rendeljük meg a vörös bort és rózsát, miközben ő külföldi céges úton van? Életünk minden területén okos eszközöket fogunk használni, ez alól az otthonunk sem lesz kivétel. A jövő kényelmesebb, automatizált és még személyre szabottabb lesz. Hogy ez jó vagy rossz azt mindenki döntse el maga, de az biztos, hogy saját adataink, a szokásainkat tükröző információk védelme, tudatosabb kezelése a mostaninál is fontosabb lesz.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.