ICO: a „tiszta” üzlet

picture

– Szia, szeretnéd az ügyfeleid pénzének 90%-át két hét alatt zsebre tenni?

– Hát…öö…, kösz nem.

– De miért nem, tudsz ennél jobbat?

Ez a kissé rejtőjenős beszélgetés néhány éve egy londoni forexes konferencián köztem és egy nem túl bizalomgerjesztő, de annál rámenősebb ciprusi “ICO provider” értékesítője – nevezzük Jorgosznak – között zajlott.

Jorgosz úgy nézett rám, mint az egyszeri fundamentás ügynök, akinek épp nemet mondtak az ingyen 72 ezer forintjára. Nem erre számított. De mivel épp pár héttel korábban kérdezte egy barátom, hogy beszálljon-e egy készülő ICO-ba, úgy döntöttem körbejárom a témát, nézzük meg, milyen is a húspép, mielőtt virsli lesz belőle.

Mi az ICO?

ICO: Initial Coin Offering, kb. kezdeti kriptovaluta jegyzés. Lényegében egy új kriptovaluta indulásakor az ICO keretében tudnak a befektetők “jegyezni” a valutából, hasonlóan pl. egy részvény jegyzéshez. A befizetett pénzükért meghatározott árfolyamon kriptovalutát kapnak. ICO provider: olyan szolgáltató, aki vállalja egy kriptovaluta ICO folyamatának végigvitelét.

Jorgosz az érdeklődés legkisebb jelére elkezdte hadarni, hogy miért is zseniális ez az ICO szolgáltatás. Az ICO szolgáltató szervez mindent, nekem csak annyi lenne a feladatom, hogy a bennem bízó ügyfelekkel aláiratom a jegyzési dokumentációt, és intézem, hogy a megadott bankszámlaszámra elutalják a jegyzett összeget. Ja, és választhatok nevet is a kriptovalutámnak. Jorgoszék pedig egy igazán jutányos 10%-os jutalékért elvégezik a munka dandárját:

  • először is megcsinálják hozzá a ciprusi céget, nyitnak bankszámlát, hoznak egy készséges helyi ügyvezető igazgatót, könyvelőt is persze. Felárasan kérhetek 3-5-7 évig “érlelt” teljesen tiszta céget is. Szintén felárasan megoldható, hogy ne jelenjek meg a tulajdonosok között.
  • Szállítják az ICO-hoz szükséges jogi dokumentációt, jegyzési íveket angol/orosz/görög nyelven, más nyelv feláras.
  • A kriptovalutához megveszik a domaint, beüzemelik a weboldalt. Jelszóvédett ügyfél profil is lesz, így az ügyfelek be tudnak lépni és látják a kripto egyenlegüket jegyzés után.
  • Adminisztrálják a jegyzéseket, jóváírják a befektetőknek a kriptoegyenlegüket.

És kész.

Ha lement a jegyzés, a befolyt összeg 90%-át két héten belül utalják a vadiúj ciprusi cégem bankszámlájára, további sok sikert kívánnak, és elválnak útjaink.

Jorgosz, már csak egy kérdésem maradt: a befektetők hol fognak tudni fizetni ezzel a kriptopénzzel? Hogy lesz ebből ökoszisztéma? Őszintén szólva ezt még egyik ügyfelünk sem próbálta – jött a válasz. A konstrukció lényege ugye, hogy a végén ott a pénz a céges bankszámlán, azt csinálsz vele, amit, akarsz – magyarázta kissé türelmetlenül, mintha lényegtelen dologra próbálnám terelni a beszélgetést. – Kifizetheted bérben, kiszámlázhatod más cégbe, vagy lehet fölé tenni egy összetettebb cég struktúrát is, egy partnercégünk tud ebben is segíteni.

A LÉNYEG, HOGY AMÍG AZ ÜGYFELEKNEK JÓVÁ VAN ÍRVA A KRIPTOEGYENLEG A KRIPTOSZÁMLÁJUKON, ADDIG NEM KÖVETELHETNEK TŐLED SEMMIT. ÉRTED MÁR? TISZTA ÜZLET.

Jorgosznak igazság szerint teljesen igaza volt: az ICO szervezése önmagában teljesen legális, törvényes, Jorgoszék cége nem sért semmilyen törvényt, ügyesen kiszámolták, hogy meddig mehetnek el. Mondjuk arra sincs sok esély, hogy a kibocsátó utána nem lopja el a lejegyzett pénzt.

KICSIT OLYAN EZ, MINT AMIKOR AZ EMBER EGY TÖMEGTÜNTETÉS SZÉLÉN BENZINT KEZD ÁRULNI, SÖRÖSÜVEGES KISZERELÉSBEN, RONGGYAL LEDUGÓZVA, AJÁNDÉK ÖNGYÚJTÓVAL. MIT TEHET Ő ARRÓL, HA A KEDVES VEVŐ AZTÁN NEM SEBFERTŐTLENÍTÉSRE HASZNÁLJA A SZETTET?

De azért gyanakodni az ICO-k esetében is érdemes. Miután az első kriptodevizákkal, elsősorban a bitcoinnal sokan kerestek álomszerűen sok pénzt, sok befektető gondolta úgy: ki tudja, melyik lesz a következő bitcoin, benne lenni – akár nem túl sok pénzzel – mindenképpen érdemes a buliban. Jorgoszék jól látják a keresletet, az pedig, hogy egy új kriptopénz felépítése, a jegyzési érték növekedését biztosító, jelentős részben tulajdonképpeni marketingtevékenység, szervezés, az adott deviza elfogadottságának növelése megtörténik-e, tényleg nem az ő dolguk; nem beszélve a klasszikus vitáról, hogy pénznek minősül-e. és érdemes-e egyáltalán kriptodevizával foglalkozni, arra akár befeketetési eszközként tekinteni. Azt mindenesetre nem árt tudni: míg 2013-ban 14 kriptodevizát jegyeztek, e poszt megjelenésének időpontjában az egyik erre szakosodott oldal, a Coinmarketcap több mint kétezer kriptodeviza dollárárfolyamát mutatja – a lista végén centezrelékben is nehezen kifejezhető értékekkel. Egy a Bloomberg által is közzétett, a Statis Group által készített tavalyi tanulmány szerint pedig az ICO-k nyolcvan százaléka volt csalásnak minősíthető.

 

(Fotó: Kriptodeviza buborék, ETC / Flickr)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Digitális aranyláz: a bitcoin és társai

Olvasási idő: 6 p
Pénznek nem elég hatékony, aranytartaléknak nem elég szilárd, államok és piaci szakértők is ellentmondásosan fogadnak a jövőjéről.
picture

Rettegtek, hogy kimaradnak: buborékok 2018-ban

Olvasási idő: 5 p
Mi a közös a kriptodevizák, több 2018-ban az amerikai piacra bevezetett kínai részvény és a kanadai kábítószerpapírok között? Az, hogy egy adott pillanatban túl sok pénz keresett bennük túl kevés befektetési lehetőséget. Ennek a tőkepiacon általában buborékfújás a vége.
picture

Tulipánhagyma-e a bitcoin?

Olvasási idő: 5 p
Az, de az őrület ellenére pénznek kell tekinteni. Ma nem lehet megmondani, hogy megmarad-e, de a kriptovilág folyamatos fejlődése mellett minden esély megvan arra, hogy előbb-utóbb lesz tartósan jól működő kriptopénz.