Négy piaci lecke 2018 és 2019 fordulójáról

Nagyon jelentőssé vált a Fed és a vezető jegybankok, de emellett az adatelemzés szerepe is a piaci kereskedésben, ezt erősen bizonyította a 2018-as év. Ahogy az is még egyértelműbbé vált, hogy a transzparencia nem játék, még egy Apple kaliberű óriásnak is komoly veszteséget okoz, ha a befektetők szemében veszít korábbi hitelességéből. A Netflix viszont nyolc nap alatt 26 százalékos hozamot biztosított a befektetőknek – legalábbis azoknak, akik hittek a Goldman Sachs ajánlásának, és annak megjelenése után azonnal vásároltak. A tőkepiac minden szereplője számára egy óriási tanítómester, az alább négy lecke a közelmúltból.

picture

Az amerikai monetáris hatóság 2018. szeptember 25-26-i ülésén már nyolcadszor emelte három éven belül 25 bázisponttal az irányadó kamatlábát. Ez volt egyben a tavalyi év harmadik emelése is.

A FED-ÜLÉS UTÁNI SZOKÁSOS KÖZLEMÉNYBŐL VISZONT KIMARADT EGY SZÓCSKA TÍZ ÉV UTÁN ELŐSZÖR.

Ennek az „accommodative” szónak a monetáris politikai jelentése és jelentősége kimagasló a piaci szereplők számára.

Az „accommodative” monetáris politika 2008 ősze és 2018 ősze között az amerikai jegybank (FED) részéről a 2008-2009-es válság által a gazdaságot és a pénzügyi rendszert sújtó nehézségekhez való alkalmazkodás része volt. Ennek a legfőbb elemei a ZIRP (zero interest rate policy – nullkamat politika) és a három QE (quantitative easing, mennyiségi lazítás) voltak. A FED 2018. szeptember 26-án kinyilvánította, hogy véget ért az a tízéves periódus, amikor extrém laza monetáris politikát kellett folytatnia a 2008-as válság következményeképpen.

Emellett a FED tovább emelte a tervezett maximumára a havonta végrehajtott mérlegfőösszeg csökkentést. A 2017. negyedik negyedévében havi 10 milliárd dollárral elkezdett likviditásszűkítést az amerikai jegybak negyedévente növelte havi 10 milliárd dollárral, ami így 2018. október 1-től havi 50 milliárd dolláros „pénzvisszavonás”. Döbbenetes, hogy az amerikai tőkepiac naptára mennyire szinte napra pontosan alkalmazkodott a FED beavatkozási és likviditási naptárához. Tizenegy nap négy eseménye (két FED, két piaci) a következő:

1. esemény: 2018. szeptember 21. Az S&P 500 index élete csúcsa (2.941 pont).
2. esemény: 2018. szeptember 26. Kimarad az „accommodative” szó a FED közleményéből.
3. esemény: 2018. október 1. A Nasdaq-100 index élete csúcsa (7.701 pont).
4. esemény: 2018. október 1. Havi 50 milliárd dollárra emelkedik a FED likviditásszűkítése.

Tíz éve a mennyiségi lazítás (quantitative easing, QE) 2008-as kezdete és folyamatos kiterjesztése hozzásegítette a részvénypiacokat a 2008-2009-es válságból történő főnixmadárként való feltámadásához. Most ellenkező irányban a jegybanki likviditásszűkítés komoly gondot okoz a részvénypiaci bikáknak.

picture

Trump  és a FED háborúja most lesz igazán éles

A FED nem érzékel problémát a részvénypiaci esés miatt, a tőzsde akkorát ment a 2008-as válság óta, hogy a jelenlegi esés csak egy kis lemorzsolódásnak tekinthető. Jöhet a kamatemelés, és ezzel a rosszabb időkre a mozgástér megteremtése, de Trumpnak ez nem tetszik.

Első lecke az, hogy a poszt-2008 időszakban extrém kiemelkedő jelentősége van a jegybanki likviditási döntéseknek és kommunikációnak.

A VILÁG VEZETŐ JEGYBANKJAI TÍZ ÉV ALATT GIGANTIKUS PIACI SZEREPLŐKKÉ VÁLTAK. EGY-EGY DÖNTÉSÜK DÖNTŐEN BEFOLYÁSOLJA A PIACI MOZGÁSOKAT, MINT AZ 2018. SZEPTEMBER VÉGÉN AZ AMERIKAI TŐKEPIACON IS TÖRTÉNT.

Az Apple hitelessége is órák alatt szenvedhet komoly csorbát

2018-ban a legnagyobbat az Apple részvényekkel kapcsolatban tévedtem. Nekem nagyon tetszett a sztori a nyár folyamán a gőzhengerszerű sajátrészvény visszavásárlásokkal és Warren Buffett szerepvállalásával együtt. Az április végi és július végi gyorsjelentés kiválóra sikeredett. Ekkor még úgy tűnt, hogy sikerül az iPhoneokat felárazni.

picture

Az Apple szárnyalásának háttere

Luxusmárka, a vártnál is jobb negyedéves jelentés, évek óta stabil, nagyon erős értékesítés – az Apple részvények árának emelkedése mögött azonban egy csendes duopólium is feltűnik: az Apple és Warren Buffet csak az idén több mint 300 millió részvényt vásároltak, az Apple 2013 óta saját részvényei negyedét tűntette el a piacról.

A befektetők számára a feketeleves 2018. november 1-én érkezett meg. A már egy hónapja szakadó részvénypiac utolsó komoly bika papírja volt még ekkor az Apple. A harmadik negyedéves jelentéssel még nem volt gond, ám a cég számára kiemelkedően fontos karácsonyi három hónapra már adott egy finomabb árbevétel figyelmeztetést a világ akkor még legértékesebb vállalata (89-93 milliárd dolláros előrejelzés szemben a 92,9 milliárd dolláros piaci konszenzussal). Valahol még ezt is elfogadta volna a befektetői közösség. Az igazi pofon a cég részéről egyetlen kicsinek tűnő, ám drasztikus változtatásban érkezett.

AZ APPLE 2018. NOVEMBER 1-ÉN KÖZÖLTE, HOGY A KÖVETKEZŐ NEGYEDÉVTŐL NEM TESZ KÖZZÉ TERMÉKENKÉNTI EGYEDI ÉRTÉKESÍTÉSI DARABSZÁMOKAT. ÉVTIZEDES KIVÁLÓAN FELÉPÍTETT HITELESSÉG ÉS ÁTLÁTHATÓSÁG SZENVEDETT EKKOR KOMOLY CSORBÁT PILLANATOK ALATT.

Az árfolyamalakulás remekül mutatja a befektetői bizalom egyik pillanatról a másikra történő elillanását. Az Apple részvények árfolyamának alakulása napi gyertyákkal 2018. áprilisa óta a következő:

A grafikon lényegét a szürke nyíl mutatja. Két hónap alatt az Apple részvények árfolyama egy kerek harmaddal csökkent. A megelőző hónapok legerősebb vezető részvényéből így vált az Apple a leggyengébb megakapitalizációjú céggé. Az Apple újkeletű sunnyogása az elemzők és a befektetők felé azzal, hogy nem adnak meg a jövőben például iPhone értékesítési darabszámokat, január elején vált érthetőbbé, amikor újabb komoly árbevételi figyelmeztetés érkezett a cégtől. A még november 1-én 91 milliárd dollárra (sáv közepe) várt karácsonyi negyedéves árbevételi előrejelzését 84 milliárd dollárra vágta le a társaság.

A második lecke az, hogy még egy Apple kaliberű és nimbuszú társaság sem engedheti meg magának azt, hogy nehezebben átláthatóvá teszi a működését a befektetők és az elemzők számára. A domináns piaci szereplők a november eleji lépésből azonnal megérezték a gyengeséget és két hónap alatt szétadták a részvényeket. Egy csökkenő átláthatóságú céget alacsonyabb szorzókkal áraznak újra a befektetők.

Emellett az is döbbenetes a számomra, hogy nemcsak a részvényárfolyamok változnak gyorsan napjainkban, hanem a cégek fundamentumai is.

AZ APPLE MÉG NOVEMBER ELEJÉN IS 7-8%-KAL MAGASABBNAK LÁTTA A MÁR FUTÓ NEGYEDÉVES ÁRBEVÉTELÉT, MINT KÉT HÓNAP MÚLVA JANUÁR ELEJÉN. ÚGY, HOGY A CÉG HAGYOMÁNYOSAN KONZERVATÍV ELŐREJELZÉSEKET TESZ KÖZZÉ.

A részvények gyengélkedése még most is tart. Míg a Nasdaq-100 technológiai index a decemberi esésének 73%-át emelkedte vissza karácsony óta, addig az Apple mindössze 35%-os korrekcióra volt képes.

Az Aranyember meggyőződése

Napjainkban a sok nagyon nehezen árazható technológiai részvény közül a Netflix az egyik legnehezebben értékelhető instrumentum. Ennek is köszönhetően az online videószolgáltató cég részvényei meglehetősen szeszélyes és heves árfolyammozgásokra képesek. Immár hosszú évek óta a Netflix a gyorsjelentési szezon első komolyabb technológiai vállalata, amely közzéteszi a számait. A céget elemző és követő invesztorok elsőszámú fókusza már több negyedév óta az, hogy mennyivel nőtt a nemzetközi előfizetők száma. A Netflixre történő Google- és egyéb keresések számából ezt az elemzők mostanára már elég jól előre tudják jelezni.

Ha január, akkor Netflix, mondhatjuk az ábrán látható 2018-as (kék téglalap) és 2019-es (zöld téglalap) minta alapján (Netflix árfolyam, napi gyertyák, 2017. december 1. óta):

Tavaly januárban még a töretlenül emelkedő piac vezetőjeként száguldozott a Netflix, míg az idei első két és fél hétben meglehetősen eseménydús bika akciók kísérték a cég részvényeinek a kereskedését. A főbb események az elmúlt öt hét órás gyertyákkal bemutatott grafikonján láthatóak:

Az amerikai részvénypiacon talán a legerősebb részvény vételi ajánlás az, amikor a vezető brókercég, a Goldman Sachs az úgynevezett „Conviction Buy List”-jére helyezi valamely cég papírjait. A Netflix részvényekkel pontosan ez történt 2019. január 4-én. Két héten belül ezután jött egy előfizetői áremelés és egy jó gyorsjelentés. Aki hitt a Goldmannak és az első órában aznap (2. esemény, vastag zöld téglalap) vett Netflix részvényt, az nyolc nap alatt kereshetett 26%-ot.

A HARMADIK LECKE SZÁMOMRA KERESKEDÉSTECHNIKAI SZEMPONTBÓL AZ, HOGY HA A GOLDMAN SACHS „MEGGYŐZŐDÉSES VÉTELRE” HELYEZ VALAMILYEN KIEMELKEDŐ JELENTŐSÉGŰ PAPÍRT, AKKOR AZT ÉRDEMES A NYITÁST KÖVETŐEN AZONNAL MEGVENNI AZ ELŐZŐ NAPI ZÁRÓÁR KÖRNYÉKI STOP-SZINTET HASZNÁLVA. GONDOLKODÁS NÉLKÜL.

Egy őrült fociedző felkészültségi gyorstalpalója

Múlt szerdán az angol másodosztályú labdarúgó bajnokság tabelláját vezető Leeds edzője a szigetország labdarúgásának egyik legszürreálisabb sajtótájékoztatóját tartotta. Az őrült szokásairól elhíresült Bielsa bemutatta a zsurnalisztáknak, hogy miképpen zajlik nála a felkészülés egy mérkőzésre. Amikor a nyáron a chilei edzőt kinevezték a nagymúltú Leeds élére, első edzésén szemetet szedni vitte a játékosait. Néhány óra szemétszedés után elmondta nekik, hogy egy átlagos leedsi melósnak ennyit kell dolgoznia egy hétvégi meccsjegy áráért. Ezért mindenki legyen tisztában azzal, hogy miképpen kell hajtania a meccsen, hogy a nézői igényeket kiszolgálja…

A január közepi sajtótájékoztató másfél órán át tartott. Itt Bielsa elmondta, hogy minden ellenfél utolsó 40-50 meccsét kielemzi a kollégáival, meccsenként 4 órát rászánva erre. Innentől idézném az Index írását a sajtótájékoztatóról:

„Így a Derby elleni felkészülés során csak a meccsek elemzésére körülbelül 200 munkaórát fordítottak, aminek a végére az ellenfél elmúlt évben játszott minden egyes meccséről, játékosáról, formációjáról, támadó- és védekezősémájáról, illetve pontrúgásáról részletes, percre lebontott statisztikával rendelkeztek. Tudták, hogy hány százalékban játszott ebben, abban vagy amabban a formációban az ellenfél, és ez miként függött össze az éppen pályán lévő játékosokkal. Hogy az egyes futballisták a különböző pozíciókban hogyan mozognak a pályán, milyen erősségeik és gyengeségeik vannak, milyen szituációkban okoznak veszélyt, és mitől jönnek zavarba. Honnan szoktak mondjuk lőni, honnan hova szoktak passzolni, vagy éppen hol szoktak szerelni, és ezt milyen hatásfokkal teszik az egyes kulcsterületeken. Hogy mire lehet számítani, ha ez vagy az a játékos végzi el a pontrúgásokat, hova érkezik a labda, ha az egyik vagy a másik vagy mindkét kezét felteszi a szöglet elvégzője, és a többi és a többi és a többi.”

Ahogy a foci, úgy a tőzsdei kereskedés is versenyterület. Mindkét versenyterületen nagy pénzért zajlik a játék. Mindkét versenyterületen óriási változások zajlottak le az elmúlt másfél évtizedben az adatelemzés és felhasználás frontján.

A NEGYEDIK, EGYBEN ZÁRÓ LECKE AZ, HOGY MIND A CSÚCSSPORT, MIND PEDIG A CSÚCSTRADING TERÜLETÉN A LEGJOBBAK ÓRIÁSI ENERGIÁT FORDÍTANAK A RENDELKEZÉSÜKRE ÁLLÓ EGYRE NAGYOBB ADATHALMAZ KIELEMZÉSÉRE. EZZEL A „HIPERFELKÉSZÜLTEK” ELŐNYE A KEVÉSBÉ FELKÉSZÜLTEKKEL SZEMBEN ÉVRŐL ÉVRE NŐ.

Üdvözlet a modern adatgazdálkodás világában.

(Fotó: www.quotecatalog.com )

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Rettegtek, hogy kimaradnak: buborékok 2018-ban

Olvasási idő: 5 p
Mi a közös a kriptodevizák, több 2018-ban az amerikai piacra bevezetett kínai részvény és a kanadai kábítószerpapírok között? Az, hogy egy adott pillanatban túl sok pénz keresett bennük túl kevés befektetési lehetőséget. Ennek a tőkepiacon általában buborékfújás a vége.
picture

Medvepuszi, avagy mi jön a fekete december után?

Olvasási idő: 4 p
Ideges és kiszámíthatatlan piacon napok-órák alatt vannak korábban hónapokat igénylő mozgások. Kellemetlen, de igazi nagypályás tőzsdei év lesz 2019, a karácsonyi mészárlásban a 200 hetes mozgóátlag tartotta a piacot.
picture

Amikor a történelem (vajon meddig) ismétli önmagát?!

Olvasási idő: 4 p
Ami 1987-ben az október 19-i kereskedési nap, a fekete hétfő volt, az 2018-ban a december hónap. Optimisták addig lehetünk, amíg kitart a 200 hetes mozgóátlag és az S&P 500 december 24-én ütött 2.346 pontos mélypontja, mint kimagaslóan fontos támaszszint.