Medvepuszi, avagy mi jön a fekete december után?

A 2018-as fekete december esése után szenteste tesztelte az S&P 500 a legkritikusabb szintjét. A piac extrém ideges. Órák alatt történnek olyan mozgások mostanság, amik 2017-ben hónapok alatt következtek be. Lehet-e felelősen bármit előrejelezni ilyen körülmények közepette a 2019-es évre? Nekem Diego Simeone Atlético Madridja jut eszembe arról, ami ránk vár az idén.

picture

Régóta nem látott erős feladvánnyal kezdi meg a részvénypiac a 2019-es kereskedési évet. A 2008-2009-es válság immár lassan tíz évvel ezelőtt megütött mélypontja óta az S&P 500 részvényindex egészen 2018 október elejéig töretlenül emelkedett. Az alábbi ábrán a vezető amerikai index látható 1986 és 2018 között havi gyertyákkal ábrázolva. A kék vonal a 200 hetes mozgóátlag (itt 46 hónapos átlagként kerül bemutatásra), aminek elementáris jelentősége van a hosszútávú trendek vizsgálatakor:

AZ ELMÚLT ÉVTIZEDEK AMERIKAI BIKAPIACÁN KÉT ESETBEN KERÜLT AZ S&P 500 INDEX TARTÓSAN A 200 HETES MOZGÓÁTLAGA ALÁ: A 2000-ES TECHNOLÓGIAI BUBORÉK KIPUKKADÁSAKOR ILLETVE A 2008-AS VÁLSÁG KÖVETKEZMÉNYEKÉPPEN.

Ekkor viszont a csúcsokhoz képest mindkét esetben lefelezett (sőt 2009-elejére még durvábbat esett) ez a fontos részvénypiaci indikátor. Ezt a két emlékezetes összeroppanást lila téglalap jelöli.

A zöld téglalapokkal jelölt események komoly esést hoztak, ám ekkor kivétel nélkül megtartotta az indexet a 200 hetes mozgóátlag. Így volt ez például az 1987-es fekete hétfőn; az orosz válságnál pedig még tesztelni sem tudta a piac ezt a hosszútávú trendindikátort.

A 200 napos mozgóátlag még októberben elesett

A 2018 utolsó negyedévében kialakuló, és a decemberben döbbenetes erőre kapó részvénypiaci esés következtében az index élete csúcsának elérése után három hónappal máris tesztelte a 200 hetes mozgóátlagot. Az elmúlt három év indexalakulását mutatja a következő chart, ahol a kék vonal a 200 napos, míg a piros a 200 hetes mozgóátlag:

A 200 napos mozgóátlag tartotta a piacot a Brexitnél és Trump megválasztásakor 2016-ban és a 2018 eleji turbulenciában is. Tavaly októberben végül ez a kulcsszint elesett és később (nem milliméterpontosan) novemberben és december elején ellenállássá vált.

Így jött el a sokakat, így személy szerint engem is ledöbbentő fekete december, melynek során

15 KERESKEDÉSI NAP ALATT 16,2%-OT VESZÍTETT AZ S&P 500 AZ ÉRTÉKÉBŐL.

Az esést december közepén felgyorsította az, hogy a FED nem volt hajlandó megenyhülni a kamatemelési terveit illetően, pedig igény az lett volna erre…

Órákba telt, ami máskor hónapokig tartott

Az amerikai piac végül egy eddig precedens nélküli karácsonyi mészárlásba szaladt bele, melynek során szenteste záráskor, illetve a december 26-i nyitás után egy-másfél órával alakultak ki az eddigi indexmélypontok. Ekkor tartotta meg az indexet szinte teljesen pontosan a 200 hetes mozgóátlag. Ezt a 26-i kereskedési napon egy 5-6%-os indexemelkedés követte. A mozgások drasztikussá váltak sokszor már nem is napon, hanem egyes órákon belül is. A kereskedés és a mozgások sebességének a felgyorsulását jól szemlélteti az alábbi ikerábra. A Nasdaq-100 indexet leképező QQQ ETF így mozgott napi gyertyákkal 2017. február 1. és 2018. január 31. között:

Ugyanez a QQQ ETF 2018. december 19. és december 27 között 10 perces gyertyákkal öt és fél kereskedési nap alatt a következő produkcióra volt képes:

Az azonos színű téglalapok azonos nagyságú mozgásokat jelölnek:

  • A narancssárga téglalap mozgása a 144 és 160 dolláros szint közötti felmenetel a 2017-es ábrán, amire 62 kereskedési napra (2017. október – 2018. január) volt szükség. Lefelé két hete ehhez 18 és fél (!) kereskedési óra kellett. Ennyi idő alatt esett le a QQQ 160-ról 144-re. Kevés jobb példa van ennél arra a tőzsdés mondásra, hogy az árak a lépcsőn mennek föl, de a lifttel jönnek vissza…
  • A kék téglalap 2017 nyarának 5%-os szélességű kereskedési sávját mutatja, ami 59 napon át állt fönn. December 26-án ennél a háromhavi sávnál nagyobbat robbant az ár felfelé 5 óra alatt.
  • A zöld téglalap 2017 márciusának és áprilisának 43 napnyi 4%-os kereskedési sávját jelöli. 2018. december 27-én 93 perc (!) alatt mozgott ennyit a QQQ.

Más sebességgel zajlik jelenleg a kereskedés, mint 2017-ben. Ez egy rettenetesen ideges és kiszámíthatatlan piac. Kulcsszint lefelé az S&P 500 index 200 hetes mozgóátlaga 2.350 pontnál és felfelé a korábban 2018-ban lefelé többször tesztelt 2.550-2.600 pontos sáv.

Előrejelzést adni az év első kereskedési napján az index várható alakulására nem szeretnék, ugyanis az aktuális ármozgási sebesség mellett órák alatt válhat elavulttá bármilyen várakozás. Bátor jóslatokba sem bocsátkoznék, mert ezeknek per pillanat nem látom értelmét. Egy dologban viszont biztos vagyok 2019-re vonatkozóan, nevezetesen abban, hogy ez kereskedési szempontból egy nagyon nehéz év lesz. Összevissza csapkodásokat, heves ármozgásokat, egyik pillanatról a másikra bekövetkező rövidtávú trendfordulókat és szektorok közötti kőkemény rotációt várok.

Kellemetlen, de igazi nagypályás játék

Sporthasonlattal élve olyan 2019-es évet várok, mintha egy labdarúgócsapatnak szinte minden meccsét Diego Simeone Atlético Madridja ellen kellene lejátszania. Amikor Simeone 2011-ben megkapta az Atlético kispadját, azt ígérte a klub elnökének, hogy a riválisok gyűlölni fogják, hogy velük kell játszani, szenvedés vár mindenkire. Simeone azóta is tartja a szavát. Az Atlético Madrid rettentő keményen játszik, de ezt hidegvérrel teszi. Minden játékosa folyamatosan annyit szabálytalankodik, amennyit még éppen eltűrnek a bírók. Amikor az Atlético Madrid ellen játszik valaki, akkor fel kell készülnie arra, hogy szétrúgják, de nem veszítheti el a fejét, mert akkor őt fogják kiállítani.

Hasonló karakterisztikájú piacot várok 2019-ben. „Tele lesz a combunk medvepuszival”, viszont cserébe igazi nagypályás tőkepiaci szezon vár ránk idén. Én már alig várom a januári gyorsjelentéseket.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A jó, a rossz és a csúf – mi jön az amerikai részvénypiac októberi esése után?

Olvasási idő: 8 p
Az idei október az elmúlt hat év egyik leghevesebb esését hozta magával az USA részvénypiacain. Három forgatókönyv a következő hetekre-hónapokra.
picture

15 másodpercig volt ezermilliárd dolláros cég az Amazon

Olvasási idő: 4 p
Egy charton az Amazon 21 éve, Jack Ma jövőbelátása és a Wall Street akarata. És a százmilliárdos kérdés: meg tudja-e tartani az ezermilliárdos szintet a cég?
picture

A hét mesterlövész napjainkban, avagy iPhone-omat Big Macre cserélném

Olvasási idő: 7 p
A technológiából való kiáramlás és a defenzív részvényekbe történő menekülés jellemezte októberben az intézményi pénzáramlást. A technológiai óriásrészvények nagyon rövid idő alatt masszív alulteljesítők lettek, és képtelenek a korábbi esésekben megszokott gyorsasággal felállni a mostani zuhanásból.