Elon Musk vízen jár?!

A Tesla részvények kereskedése nem játék és mese 2018-ban. Az elmúlt hónapokban többször úgy látszott, hogy Elon Musk összeomlik, hogy a Tesla és Musk elbukik az elektromos népautó (Model 3) gyártási problémái miatt. Lekutyázott elemző, kamu Twitter üzenettel megkergetett shortosok, füves cigis podcast, pedofilnak nevezett búvár. Az ámokfutásnak tűnő időszak után azonban valami hihetetlen bravúr képei kezdenek körvonalazódni az elmúlt hetekben. Minden jel arra mutat, hogy a Tesla elektromos népautót gyárt – nyereségesen. Lehet, hogy minden 2018-as probléma ellenére Musk számára a határ tényleg a csillagos ég?

picture

Valamikor 2014 elején, amikor a Tesla részvények éppen ötszöröztek az akkor elmúlt 52 hét teljesítményét nézve, az egyik trader cimbora egy közös reggelinél fogadalmat tett: Balázs azt mondta, hogy ha még egyszer az életben Elon Musk a tőzsdére visz egy céget, ő azt vakon és kötelezően megveszi. Valószínűleg lesz erre lehetősége a Space X esetében.

Elon Musk sajtója idén ezt a fajta bizalmat messze nem indokolta. A Tesla nagyfőnökének ritka zaklatott éve volt. Hónapokon át minden jel arra mutatott, hogy Musk teljesen kiégett a népautónak szánt Model 3 gyártási problémáinak a következményeként. Májusban a gyorsjelentés utáni konferenciabeszélgetés során támadott be egy elemzőt nehezen vállalható módon. Augusztusban kamu Twitter üzenettel kínozta meg a Tesla részvények shortolóit. Nem sokkal később lepedofilozott egy a barlangban rekedt thai gyerekeket mentő búvárt. Utána csúnyán befüvezett egy Podcast közben. Mindeközben más technológiai cégek folyamatosan szívták el a Tesla kulcsembereit. Októberben azonban fordult a kocka. Az év egyik legnagyobb tőkepiaci meglepetéseként a Tesla elementáris erővel támadt fel. Az idei év első nyolc-kilenc hónapjának a történései visszaolvashatóak a blogunkon.

picture

A Nagy Tesla Csata - 2018

Iszonyatos áldozatok árán, kampányszerűen teljesülő célszámok, nagyon erős marketing mellett a tervektől elmaradó termelés: nem látszik, hogy mitől lenne vége a Tesla-árfolyam elmúlt félévi hullámvasútazásának.

A Teslát tekinthetjük egyrészről autógyártónak, másrészről pedig technológiai cégnek. Október elején a vezető globális részvénypiaci autóindex -12%-ban állt az idén, még a Nasdaq-100 technológiai index 19%-os pluszban sütkérezett. A Tesla ekkor 1%-kal volt lejjebb a 2017-es záróáránál. Az októberi heves esések következtében az aktuális árakkal számolva az autóindex most 19%-os mínuszban, a tech-index pedig 7%-os pluszban áll az évben. Velük szemben a Tesla 14%-os emelkedést mutat 2018-ban. Ezzel 33 százalékponttal teljesíti felül az autóindexet, míg 7 százalékponttal a technológiai indexet.

A Tesla részvények eddigi tőzsdei pályafutása során két nagy árfolyamrobbanást lehetett megfigyelni. Heti gyertyákkal 2013 elejétől kezdve az árfolyamalakulás a következő volt:

Mindkét árfolyamrobbanást hosszas és széles sávban történő konszolidáció követte. Lesz-e vajon harmadik felfelé hullám? Ehhez először nem árt egy pillantást vetni a rövidebb képre és a Tesla 2018 második félévi napi gyertyáira. Esemény az volt bőven:

Már augusztusban is a vártnál jobb számokkal örvendeztette meg a Tesla a befektetőit (narancssárga téglalap). Három nappal ezután Elon Musk (egy valószínűleg instabil pillanatában) Twitteren világgá kürtölte, hogy a Tesla részvények tőzsdéről történő kivezetésén gondolkozik, amihez biztosított számára a finanszírozás 420 dolláros részvényenkénti árfolyamon (kék téglalap). Először két napon át a shortosok kerültek bajba, majd sok héten át a részvényben hívő befektetők és maga Elon Musk. A barna téglalapok a különböző felügyeleti vizsgálatok által kiváltott negatív árfolyamreakciókat jelölik.

Elon Musk nagyon olcsón megúszta

Szeptember utolsó hétvégéjén végül az amerikai értékpapírpiaci felügyelet (SEC) megbocsátott (rózsaszín téglalap). A kamunak bizonyuló kivezetési szándék kiírása a Twitterre olyan, mintha fociban valaki páros lábbal szándékosan törné el az ellenfele térdét egy nem a labdára irányuló becsúszással. Ezért a fociban azonnali piros lap jár, a tőzsdén pedig súlyos büntetés. Elon Musk kapott egy „sárga lapot” (20 millió dollár pénzbírság és három évnyi eltiltás a cég elnöki pozíciójától). Hiába volt ez egy nagyon enyhe büntetés a cselekedet súlyához képest, pár nap múlva még Musknak állt feljebb és Shortseller Enrichment Companynak nevezte a SEC-et…

Október végén aztán felgyorsultak az események. Andrew Left, a shorteladásra szakosodott Citron Research nevű intézmény vezetője kinyilatkoztatta, hogy akkora a fordulat a Tesla esetében, hogy korábbi shortjait feladva a Tesla részvények nagy hívévé vált (zöld téglalap). Ezután a Tesla egy héttel előrehozta a negyedéves riportját, ami egészen kiválóra sikeredett (világoskék téglalap). Ennek a gyorsjelentésnek a főbb sarokpontjai a következők voltak:

  • Az árbevétel 6,82 milliárd dollár lett szemben a 6,33 milliárd dolláros várakozásokkal.
  • Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 2,90 USD lett szemben a 17 centes veszteségre vonatkozó elemzői konszenzussal.
  • Sikerült stabilizálni a Model 3 gyártását. Az egy autóra jutó munkaórák száma 30%-kal csökkent az előző negyedévhez képest.
  • A cég 881 millió dolláros szabad cash-flowt termelt, aminek a segítségével 3 milliárd dollárra nőtt a készpénzállománya.
  • A Tesla megerősítette, hogy a következő negyedévben is cash-flow pozitív és nyereséges lesz.

Az árfolyam négy nap alatt 27%-ot emelkedett. Az azóta eltelt 15 kereskedési nap során szinte teljesen kimaradt a Tesla a részvénypiaci turbulenciából. A részvény forgalma leesett, és elkezdte további lassabb emelkedéssel konszolidálni a sztorit.

A NOVEMBER 16-I ZÁRÁSRA ELJUTOTTUNK ODÁIG, HOGY A TESLA RÉSZVÉNYEK CHARTJA TŰNIK AZ EGYIK LEGEGÉSZSÉGESEBB TECHNOLÓGIAI RÉSZVÉNY GRAFIKONNAK.

A korábban felállított árfolyamcsúcsok 10%-os közelségbe kerültek.

Mire figyeljünk a következő hónapokban?

A Tesla hosszútávú autógyártói életképességének a megítélése nem feladata ennek az írásnak. A pár negyedéves távon abszolút fordulatnak kinéző harmadik negyedéves gyorsjelentés által kiváltott potenciális reakciók viszont nagyon érdekesek lehetnek. Tételezzük fel, hogy a következő 6-9 hónapban a globális és amerikai részvénypiaci környezet neutrális lesz. A Tesla esetében a következő faktorokat kell számításba venni az elkövetkező 2-3 negyedévben:

  • Minden valószínűséggel kiváló értékesítési számok és jó marginok lesznek.
  • Ugyan 35.000 dolláros árú Model 3-at ígért a cég, ám jelenleg 49.000 és 64.000 dollár közötti áron megy el az elektromos népautó.
  • Nem kell új részvényeket kibocsátani és új hitelt felvenni.
  • Amikor az Apple 215 millió iPhonet el tud adni évente a Föld lakosságának, akkor az első 1-2 millió darab Model 3-at, mint új menő cuccot el fogják kapkodni a vásárlók.

Ebből az látható, hogy

VALÓSZÍNŰLEG JÓ HÍRFLOW VÁRHATÓ A CÉGTŐL 2018 VÉGÉN ÉS 2019 ELEJÉN.

Ez szöges ellentétben áll azzal, amiről a 2018-as év szólt eddig. Ha a befektetők elkezdenek a következő néhány hónapban újra belehinni a részvénybe, akkor egy érdekes helyzet állhat elő a piacon. A részvények nagy többsége igen stabil kezekben van, akik hisznek ebben a sztoriban. A gyökeres ellenvéleményt megfogalmazó és emiatt árfolyamesésre játszó shortosok is kezdik érezni, hogy itt valami más történik, mint amire ők korábban gondoltak. Emiatt október végén zárták a shortállomány 12%-át, 4 millió darabbal csökkentve azt. Ám még mindig 30 millió részvény van beshortolva a 129 milliós darabos közkézhányadból. Ez irgalmatlan magas 23%-os arány, miközben a vállalat fundamentumai (rövidtávon mindenképpen) fordulóban vannak.

A 2018-AS „ELON MUSK A VILÁG SHORTOSAI ELLEN” CÍMŰ SOKRÉSZES FOLYTATÁSOS SOROZATOT VÉGIGNÉZVE HIHETETLENNEK TŰNIK, DE ELON MUSK JELEN PILLANATBAN NYERÉSRE ÁLL.

Persze a helyzet az egyik pillanatról a másikra drasztikusan változhat, miképp ez többször megtörtént az idén.

Elon Musk a vízen, vagy már egy másik bolygón jár?

Sok évvel ezelőtt valamelyik égbe lökött részvény chatboardján láttam egy érdekes posztot. A papír egy sokadik 20-30%-os felfelé nyitásra készülődött, amikor a befektetői közösség tagjai éppen keresték az emelkedés indokát. Eközben az egyik már teljesen kiidegelt shortos beíró világfájdalmát a következő kérdésbe helyezte bele: „Mi van már megint, a vezérigazgató éppen vízen jár?”

Ha Elon Musk a vízen nem is jár és menedzseri zsenialitása mellett egy igazi hús-vér földi halandó (lásd idei bűnlajstromát), még az ellenfeleinek is el kell ismernie elképesztő küzdőképességét. Nagyon nem szeret veszíteni. Személyesen nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mit látunk tőle még a következő évtizedekben.

„…az értelem/tömeg arány elért egy olyan határt, amit majd csak akkor fognak áttörni, ha az emberek, cégek vagy más poszthumánok képesek lesznek szétszedni a nagyobb bolygókat. A Jupiter környékén és az aszteroidaövezetben már vannak erre irányuló próbálkozások. A Greenpeace aktivistákat küldött, hogy a szétszedésüket megakadályozandó, foglalják el az Erószt és a Júnót, de a legtöbb aszteroidát mostanra speciális nanogépek és törmelék veszi körül. Olyan kozmikus léptékű földfoglalás zajlik, amire a vadnyugat korszaka óta nem volt példa. A legbriliánsabb agyak most az űrben lebegnek, körülvéve értelmes kiterjesztéssel… Charles Stross Accelerando című sci-fije a technológiai civilizáció villámgyors kibontakozását mutatja be, ahol az emberiség közeljövője már a teljes Naprendszerben zajlik. Itt az úttörők teljesen szétbontják a Naprendszer belső bolygóit, hogy értelmes anyagot csináljanak belőle. Ha egy a regényben leírt űrbeli terjeszkedés az emberiség 20-40 éves jövőjében benne van, akkor szinte biztos vagyok abban, hogy Elon Musk az első „telepesek” között lesz.

De addig még van egy többéves befejezetlen játszmája szeretett cégének a shortolóival szemben…

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A Tesla, a luxus óceánjáró és a túlzsúfolt rozzant komp

Olvasási idő: 3 p
Előbb az akasztás, utána az igazság - a shortosok sokat buktak a Teslával, kialakult az úgynevezett túlzsúfolt ügylet (crowded trade) klasszikus helyzete.
picture

iCar vagy Google szoftver&Tesla hardver – Elon Musk lehetséges menekülőpályája

Olvasási idő: 5 p
Pár éve kinevette, ma azonban aligha tudná megkerülni a Google vagy az Apple ajánlatát Elon Musk. A Tesla és techóriások is jól járnának a felvásárlással, miközben a Tesla követésével két tőzsdei óriás, a Morgan Stanley és Goldman Sachs is leállt.
picture

A jó, a rossz és a csúf – mi jön az amerikai részvénypiac októberi esése után?

Olvasási idő: 8 p
Az idei október az elmúlt hat év egyik leghevesebb esését hozta magával az USA részvénypiacain. Három forgatókönyv a következő hetekre-hónapokra.