Brókerpóker

Az élet nagy kártyapartijában jelenleg jó lapokat osztanak a tőzsdén lévő befektetési szolgáltató cégeknek. A nyár közepétől átalakuló tőkepiacon ugyanis rengeteg az intenzív mozgásokkal járó rotáció, ami aktívabb kereskedésre ösztökéli a befektetői társadalmat.

picture

Úgy éreztem akkor, hogy royal flusht osztottam magamnak az élet nagy kártyapartijában, és a pókerasztalnál ott volt az egész világ.

Ez a helyzetelemzés G. W. Carmack-tól származik, akik az 1896 és 1899 között lezajlott alaszkai aranyláz egyik kirobbantója volt.

picture

Nincs új a nap alatt – az alaszkai aranyláz és napjaink mániái

Aranyláz, dotcom lufi, bitcoin - a nagy száguldások mögötti mániák mögött hasonló dinamika fedezhető fel, a tömegek beszállása már azt jelzi, sokan fognak veszíteni is a pénzükből.

Valahogy ez a régmúlt aranylázából származó idézet jutott az eszembe akkor, amikor múlt kedden a Péterffy Tamással folytatott online beszélgetést hallgattam a Forbes Money Summit rendezvényének a legvégén.

A közel 50 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező leggazdagabb magyart Galambos Márton és Ács Gábor ugyanis a beszélgetés kezdetén arról kérdezte, hogy mi áll az Interactive Brokers tőzsdei árfolyamának az aktuális szárnyalása mögött?

Nem az a kérdés, hogy miért ment föl ebben az évben, hanem hogy miért nem ment föl korábban.

– hangzott el Péterffy részéről a frappáns válasz.

Nézzük is meg ennek kapcsán az Interactive Brokers részvényeinek heti gyertyás árfolyamgrafikonját 2020. január 2. és 2024. október 18. között:

A kék téglalappal jelölt elmúlt egy (nem naptári) év teljesítménye tényleg félelmetes, miközben az S&P 500 index 36 százalékkal került feljebb ez alatt az időszak alatt, addig az Interactive Brokers 81 százalékot szárnyalt.

Péterffy cégének a teljesítménye kiemelkedik a bróker szegmensből, de általános értelemben is elmondható az, hogy igen jó lapokat osztottak az amerikai brókercégeknek a 2024-es évben. Ha nem is royal flush-t, de egy pókernek megfelelőt.

Különösképpen igaz ez a július 10-i lokális csúcsok óta eltelt, intenzív rotációval és egy mély beöntéssel tarkított, de végső soron emelkedő bő három hónapra. Ez jól látható az NYSE Broker/Dealer tőzsdeindexen is, ami így mutat 2024. január 2. és 2024. október 18. között napi gyertyákkal:

Itt zöld téglalap mutatja a már említett július 10-i lokális csúcsok és az aktuális legutolsó záróérték között eltelt időszakot. Ebben a bő három hónapban a brókerindex 16 százalékot ment fel, szemben a piacot a megelőző másfél évben vezető Nasdaq-100 index 2 százalékos esésével.

Egyesével is nagyon jól megy az iparág szereplőinek. Ha ezeket a 2024. július 10. és 2024. október 18. közötti teljesítményeket vizsgáljuk meg a tíz legnagyobb amerikai befektetési szolgáltató esetében összehasonlítva az S&P 500 és a Nasdaq-100 indexekkel, akkor a következő képet kapjuk (forrás: Stockcharts):

Az ősz során abszolút nyerő mezőnek bizonyult a részvénypiac ezen szegmense. A káprázatos hetes által vezetett 2023-as és 2024 elejére jellemző nagysebességű egyedi és komoly piaci emelkedést ugyanis felváltotta egy bizonytalanságokkal tarkított, de a likviditás által támogatott időszak, ami a korábbinál intenzívebb kereskedési tevékenységre ösztönzi a piaci szereplőket.

Ez a fajta piaci struktúraváltás pedig jó lapjárást biztosít az élet nagy kártyapartijában jelenleg mind a tőzsdetársaságoknak, mind pedig a brókercégeknek.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.