Merre tartanak a piacok a kamatvágások után?

A Fed szerda este 50 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatszintjét, amivel öt év után ismét megkezdődött egy amerikai kamatcsökkentési ciklus, mi pedig utánanéztünk, hogy historikusan az első kamatvágásokat milyen piaci reakciók követték.

picture

Kiemelve láthatjuk azokat az alkalmakat, amikor a mostanihoz hasonlóan a Fed 50 bázispontos vágással kezdte a ciklust. Az elmúlt harminc évben a kamatvágást mindig egy semleges első hónap, majd egyéves időtávon egy komolyabb korrekció követett a részvénypiacokon. Itt érdemes megjegyezni, hogy 2001-ben és 2007-ben is kemény recesszió követte a magasabb mértékű első kamatvágást, aminek köszönhetően a hosszú amerikai államkötvények kiemelkedően teljesítettek.

Természetesen csak idő kérdése és kiderül, hogy a Fed döntése elővigyázatosság volt, és az amerikai gazdaság képes lesz elkerülni a recessziót, vagy a múltbéli mintákat követve az 50 bázispont ismét egy jelentős medvepiac előszele lesz.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.