A chipgyártás tündöklése és tündöklése

picture

Az utóbbi évek egyik legforróbb területe volt a félvezető ipar: számtalan cikk, elemzés taglalta már, hogyan és miért vált ennyire fontossá, hogyan emelkedtek fel a szektor kulcsfontosságú cégei. Mi most mindössze csak egyetlen ábrát mutatnánk a témában, amely jó áttekintését adja ennek a turbulens néhány évnek.

Ahogyan az a fenti charton is jól látszik, a chipgyártás utóbbi ötéves történetét számos különböző külső hatás együttesen alakítja. Jelenleg az AI, 5G és elektromos autók elterjedése hajtja a piacot, de a recessziós félelmek is befolyásolják a keresletet.

  • Covid és az ellátási lánc problémái (2020-2021)

A világjárvány gyárleállásokat és globális ellátási lánc zavarokat okozott, ami súlyos félvezető hiányt eredményezett. Ez jelentősen befolyásolta a gyártási határidőket, növelte az árakat, és rávilágított az ellátási láncok sebezhetőségére.

  • Készletépítés a Covid után (2021-2022)

A hiányokra reagálva a vállalatok elkezdték növelni készletüket, hogy elkerüljék a jövőbeli zavarokat. Ez kezdetben megnövelte a keresletet és a bevételeket, amit később túlkínálat és készletkorrekció követett.

  • Félvezető csomópontok fejlesztése (2019-2023)

Az egyre kisebb és hatékonyabb csomópontokra (pl. 7nm, 5nm, 3nm technológiák) való folyamatos áttérés teljesítményjavulást és költségcsökkentést eredményezett, ami versenyelőnyt és piaci részesedés növekedést hozott a fejlesztések élén járó vállalatok számára.

  • Exporttilalmak és geopolitikai feszültségek (2019-2023)

Az Egyesült Államok exporttilalmakat vezetett be Kínába irányuló félvezető berendezésekre és fejlett chipekre, ami jelentős hatással volt olyan cégekre, mint a Huawei és az SMIC. Ezek a geopolitikai feszültségek fokozott beruházásokhoz vezettek a kínai hazai félvezető képességek fejlesztésében és a globális ellátási lánc diverzifikálásában.

  • Recesszió és csökkenő kereslet (2022-2023)

A gazdasági lassulás és a recessziótól való félelem csökkentette a fogyasztói kiadásokat, ami negatívan befolyásolta az elektronikai termékek és ezzel együtt a félvezetők iránti keresletet. Ez számos félvezetőgyártó vállalat bevételnövekedésének és nyereségmarzsainak lassulásához vezetett.

  • Generatív AI robbanás (2022-2023)

A generatív AI technológiák gyors növekedése jelentős keresletet eredményezett a nagy teljesítményű félvezetők iránt, különösen a GPU-k és AI gyorsítók területén (pl. NVIDIA). Ez részvényár emelkedést és AI-specifikus félvezető fejlesztésekbe történő beruházásokat eredményezett.

  • 5G technológia megjelenése (2019-2023)

Az 5G hálózatok kiépítése növelte a félvezetők iránti keresletet a távközlési infrastruktúrában és az 5G-képes eszközökben. Ez növekedést eredményezett az RF komponenseket, bázisállomásokat és 5G modemeket gyártó vállalatok számára.

  • Elektromos járművek (EV) és autonóm vezetés megjelenése (2020-2023)

Az autóipar elektromos és autonóm járművek felé történő elmozdulása növelte a félvezetők iránti keresletet, amelyek az akkumulátorok kezelésében, szenzorokban és AI feldolgozásban játszanak szerepet. Ez új növekedési lehetőségeket kínál a félvezetőgyártók számára.

  • Félvezető gyártókapacitásba történő beruházások (2020-2023)

A hiányokra és geopolitikai nyomásokra reagálva félvezetőgyártó vállalatok jelentős beruházásokat jelentettek be új gyártóüzemek (fabok) építésére világszerte. Ennek célja a kapacitás bővítése, a szűk keresztmetszetek csökkentése és a jövőbeli ellátási láncok biztosítása.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Hogyan tovább Nvidia?

Olvasási idő: 6 p
Tőzsdetörténelmi menetelést mutattak be az Nvidia részvényei 2024 első félévében, de a nagy kérdés az, hogy miképpen folytatódik a történet innen. A közeli és távolabbi jövőre alapvetően háromféle lehetőség kínálkozik.
picture

Elkezdtek dőlni a félvezetőszektor dominói

Olvasási idő: 6 p
A múlt hét a chipszektor és a technológiai részvények széles köre számára okozott komoly törést. Az előttünk álló gyorsjelentések talán hozhatnak pozitív változást a mostani héten, ám a technológiai szektor könnyen lehet, hogy csak egy oldalazásra lesz képes az előttünk álló hónapokban.
picture

Az Nvidia az AI-aranyláz legnagyobb nyertese

Olvasási idő: 6 p
Körülbelül olyan pozícióban van az Nvidia napjaink mesterséges intelligencia aranylázában, mint amilyen helyzetben az alaszkai kocsmáros volt a valódi aranyláz idején.