Nincs már nagy tér kamatcsökkentésre

picture

A határán lehetünk annak a pontnak, amikor nem folytatódik tovább az MNB kamatvágási ciklusa, mondta Jobbágy Sándor, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető makrogazdasági elemzője a Pénzcentrumnak.

Már magának a jegybanknak a saját iránymutatása is arra utalt most is, és egy-két hónapja is, hogy lassulni fog a kamatcsökkentések üteme. A legutóbbi iránymutatás arról szólt, hogy még egy vagy két kamatcsökkentés lehet a jelenlegi ciklusban – én akkor azt mondtam, hogy inkább csak egy. Most viszont már úgy látom: az is elképzelhető, hogy nem lesz több kamatcsökkentés, de ha lesz, akkor is legfeljebb egy, ha úgy alakulnak a körülmények, hogy esetleg belefér. De ebben az esetben is csak 25 bázispontnyi vágással számolhatunk.

– mondta a lapnak.

Jobbágy Sándor a nemzetközi kamatvárakozások kapcsán arról beszélt, pozitív forgatókönyv lenne, ha a prognosztizált kamatvágások valamennyire javítanának a nemzetközi piaci hangulaton és a kockázatvállaláson, ami a hét elején a japán és amerikai tőzsdéken történtek miatt megreccsent. Szerinte az MNB-n az segíthetne, ha a forintot tudnák erősíteni a nemzetközi piaci mozgások a kamatvágások hatására. De ha nem lesz így, akkor az nem fog plusz mozgásteret adni a jegybanknak.

Ha emelkedik az infláció – márpedig mi arra számítunk, hogy hónapról hónapra emelkedni fog az év végéig -, és közben még a forint is a jelenlegi a szinteken ragad, vagy tovább gyengül, akkor azt gondolom magyar szempontból hiába vág az EKB és a Fed.

– mondta.

A 400-as euró közelében táncoló forintárfolyam kapcsán megjegyezte, szerinte az utóbbi időben valamelyest csökkent ennek a szintnek a jelentősége, ami igazán számít, hogy mennyire gyorsan mozog a forint. Egy gyors, jelentős leértékelődés, ami aztán beragad, akár egy-két hónap alatt is megjelenik az inflációban, hiszen az importtermékek megdrágulnak ezáltal, összességében azt látni, felgyorsult a forintgyengülés inflációemelő hatása.

A 400-as szint az talán kicsit pszichológiai szempontból számít, a háztartások figyelmét jobban felkelti, és esetleg megnövekszik a devizavásárlás a részükről, ami egyfajta bizalmatlanságot tükröz a forinttal szemben, ezt nyilván nem szeretné a jegybank. Ilyen szempontból érdekes ez a 400-as szint, de hogyha ezt lassan, fokozatosan lépjük át, akkor nem kell, hogy gondot okozzon. Ha most hirtelen, egy-két héten belül 410-420-as euró jönne, mint a háború kezdetének évében az energiaválság nyomán, az mindenképpen valamilyen intézkedésre sarkallná az MNB-t. De lassan, fokozatosan elkerülhetetlen, hogy a 400-at egy idő után átlépjük, és aztán tartósan fölötte legyünk.

– tette hozzá.

A Concorde vezető makrogazdasági elemzője törékenynek írta le a hét elején történt tőzsdepánik utáni piaci hangulatot. Bár a nagy hétfői esés után kedden volt egy pozitív korrekció, de a hét második felére sok részvényindex ismét mínuszba került. Ha a forint árfolyamát nézzük, akkor igazából jelentős visszakorrigálás nem történt, egy kicsivel erősebb az euróval szemben, mint volt az utóbbi időszak a leggyengébb pontján.

Csak részben nyugodott meg a helyzet, a Japánból és az USA-ból kiindult pánik hatása még nem múlt el teljesen, ahogy a potenciális kockázat sem. Még bőven van óvatosság a piaci szereplőkben. A szokásosnál nagyobb a piacok ingadozása és abszolút esélyes, hogy a következő egy-két hétben ez így is fog maradni.

Például az amerikai tőzsdének az egyik volatilitás-mutatója, amely a részvények ingadozását, mondhatjuk úgy, hogy a kockázatosságát jelzi, 50 százalékosan korrigált vissza a múlt heti szintekhez képest. Volt egy kis javulás, de csak részben történt meg a korrekció, és valószínűleg még nem fognak teljesen megnyugodni a piacok a következő hetekben.

– mondta.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.