Bajban van-e az AI-ciklus bikafutása?

picture

A nagyon erős és szétváló mozgásokat hozó július után augusztus első két kereskedési napja az egész globális részvénypiacot érintő turbulenciát hozott. Ennek a legfrissebb esésnek az jelenti az extra veszélyét, hogy a gyorsjelentési tobzódást és Fed-ülést is magában foglaló, negyedévente egyszer előforduló nagyhéten alakult ki, ami az elmúlt másfél év mintázatai alapján nem igazán jelent jót az előttünk álló időszakra nézve.

picture

A nyár legfontosabb hete

Az S&P 500 index piaci kapitalizációjának 40 százalékát adják azok a vállalatok, amelyek július 29. és augusztus 2. között jelentenek. Ráadásként szerdán a kamatról dönt a Fed, pénteken pedig munkaerőpiaci riport jön.

A behemót technológiai részvények több szempontból is a legnehezebb időszakukat élik a 2023 eleji AI-ciklus kezdete óta, éppen ezért fel kell tennünk a kérdést: bajban van-e az AI-ciklus bikafutása?

Ennek a megválaszolásához először vessünk egy pillantást a Nasdaq-100 index heti gyertyás és logaritmusos skálájú grafikonjára 2023. január 3. és 2024. augusztus 2. között:

Az ábrán három halvány kék téglalap jelöli az eddigi három érdemi korrekciót és piros téglalap az aktuális, elmúlt négy hetet magában foglaló bezuhanást. Minden egyes esetben fel van tüntetve a lokális csúcstól a lokális mélypontig tartó esés léptéke is.

Az eddigi legnagyobb korrekció tavaly július közepe és október vége között zajlott a 2023-2024-es technológiai bikafutásban, 11,8 százalékos visszaeséssel. Az akkori lefelé mozgás 15 héten át tartott, és felfogható volt az év addigi 45,6 százalékos szárnyalásának egyfajta természetes korrekciójaként. Tavaly nyáron és ősszel így 15 hét alatt a megelőző 28 hét indexpontban mért emelkedésének a 37,5 százalékát adta vissza a vezető technológiai index.

A mostani korrekció mértéke szinte teljesen azonos a tavalyihoz hasonlóan júliusi időzítéssel érkező lokális csúcs után. Csak most a 11,7 százalékos mínuszhoz elég volt mindössze 17 kereskedési nap, szemben a 2023-as bő három hónapnyi idővel. Ezáltal három és fél hét alatt az év megelőző 27 és fél hétnyi emelkedésének a 62,8 százalékát adta vissza a Nasdaq-100 index, ami óriási figyelmeztető jelzés.

Egyrészt először látunk a 2023-2024-es bikafutás során három egymás utáni decens eső heti gyertyát (rendre: -4,0 százalék; -2,6 százalék és -3,1 százalék) a Nasdaq-100 index árfolyamgrafikonján. Másrészt szintén most először látjuk azt ebben az érában, hogy az esés sebessége sokkal gyorsabb a megelőző emelkedésnél.

Harmadrészt (és ez nem látható a heti gyertyás ábrán) most először láthatunk egy olyan piaci szakaszt, ahol már négy hete van minden egyes héten legalább egy komoly beleadó nap az egész technológiába, amely masszív intézményi disztribúciót sejtet. A jó hírek hatása egy-két nap alatt elporlad, a rossz hírek pedig azonnali és érdemi büntetéssel járnak együtt a technológiai részvényekben.

Óriási változott tehát a technológiai részvényeknek és magának a Nasdaq-100 indexnek a viselkedése az elmúlt szűk egy hónapban. Van azonban ezen a változáson túl is egy olyan extra figyelmeztető jelzés, amit mindenképpen komolyan kell vennünk. Ez pedig nem más, mint az eddigi relatív erő visszaesése. Ennek a megfigyeléséhez a Nasdaq-100 index és a széleskörű hagyományos index NYSE Composite napi vonalas indexpont-arány grafikonját kell megnéznünk, az előző ábrához hasonlóan a 2023. január 3. és 2024. augusztus 2. közötti AI-ciklusra vonatkozóan:

Ezen az ábrán az látható, hogy mennyi NYSE Composite index ér egy Nasdaq-100 indexet. Az ábrán a technológia folyamatos és korrekció nélküli felértékelődése volt látható a hagyományos részvények széles körével szemben egészen 2024. július 10-ig. A Nasdaq-100 index 2022 vége és 2024. július 10. között 89,1 százalékot emelkedett, amely teljesítményével 69,1 százalékponttal teljesítette felül a 20 százaléknyi emelkedést mutató NYSE Composite indexet. A teljesítmények döbbenetes kettéválása úgy következett be, hogy nem volt közben olyan periódus, ahol 7 százalékpontnyinál nagyobb korrekció lett volna a behemót technológiai felülteljesítési trendben.

Ezzel szemben a 2024. július 10. és július 30. közötti 14 kereskedési nap során az NYSE Composite 2 százalékkal emelkedett, miközben a Nasdaq-100 index 9,1 százalékot esett, ami 11,1 százalékpontos technológiai alulteljesítést jelent (halvány piros téglalap az ábrán). Ez toronymagasan a legnagyobb ilyen relatív Nasdaq-100 gyengeség az egész AI-ciklus alatt.

Mind az egyedi teljesítményt, mind pedig a relatív teljesítményt tükröző grafikon azt mutatja, hogy a mesterséges intelligencia eddigi tőzsdei korszát tekintve most van a legnagyobb gondban a technológiai bikafutás.

Ez a nagy gond azonban még nem jelenti azt, hogy véget ért volna az aktuális technológiai emelkedő ciklus, csak úgy kell értelmeznünk, hogy éppen a legnagyobb tesztje előtt áll. A következő ábrán a Nasdaq-100 index látható napi gyertyákkal a teljes Covid utáni korszakban 2020. április 1. és 2024. augusztus 2. között:

Vastag zöld vonal jelöli az ábrán a 200 napos mozgóátlagot, ami kiválóan mutatta ebben a négy évben és négy hónapban azt, hogy a bika vagy a medve uralta-e a nagykapitalizációjú technológiai részvények piacát. A 2020-as és 2021-es esztendőben, illetve 2023-ban és 2024-ben is végig efölött a kulcsfontosságú indikátor fölött volt az index, míg szinte a teljes 2022-es esztendőt alatta töltötte.

Jelenleg ez a 200 napos mozgóátlag 17 643 pontnál van, míg a legutolsó pénteki záróérték 18 441 pont volt. A 200 napos mozgóátlag egyre valószínűbben bekövetkező teszteléséhez tehát 4,3 százaléknyi további indexesésre lenne szükség. Ha ez megtörténik, akkor a nagy kérdés ennél a pontnál jön el. Amennyiben innen pattanna a Nasdaq-100, akkor van esély arra, hogy csak az AI-ciklus korrekcióját látjuk éppen. Ha viszont érdemben elesne a 200 napos mozgóátlag, akkor mindenképpen fel kell készülni arra, hogy valamilyen új szakaszába lép az amerikai részvénypiac.

(Borítókép forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.