A nyár legfontosabb hete

Impulzusokkal teli hét következik az amerikai részvénypiacon. Amióta az AI-ciklus tart, ez már a hetedik ilyen nagyhét lesz, hatása pedig még hetekig kitarthat.

picture

2024 amerikai részvénypiacán egyáltalán nem beszélhetünk nyári uborkaszezonról. Nagyon erős mozgások vannak mind az indexekben, mind az egyedi részvényekben, ráadásul az elmúlt két és fél hétben egy erős rotációba is átfordult a korábban a behemót részvények által táplált bikafutás.

Ez a „rotációs fordítókorong” a július 11-i csütörtökön érkezett meg a piacnyitás előtt egy a kamatvágási várakozásokat felfokozó júniusi inflációs adatsor formájában. Amire a piac nem a megszokott módon, a Nasdaq-100 index vezette általános vétellel reagált. Felbukkant ugyanis közben a globális tőkepiac egyik sokszor rejtőzködő szürke eminenciása: a dollár-jen keresztárfolyam. A vártnál kedvezőbb amerikai inflációs adat miatt felerősödő kamatcsökkentési várakozások enyhítették a nyomást a már a szakadék szélén álló japán jenen. 38 éves mélypontjáról 11 kereskedési nap alatt egészen a 200 napos mozgóátlag közelébe erősödött.

Ez a jenerősödés pedig „megrázta a pofonfát”, már nem először a tőzsdetörténelemben (a piaci veteránoknak itt elég például 1998 október elejére gondolniuk). A leglátványosabb hatás a japán jenből finanszírozott behemót amerikai technológiai részvénypozíciókban vált láthatóvá. Az inflációs adat előtt ugyanis 22,9 százalékos idei pluszban álló Nasdaq-100 index árfolyamnyereségét jelentősen fokozta a jen 14,6 százalékos addigi 2024-es leértékelődése a dollárral szemben. Az ilyen ügyletek harmadik nyerő lába a két deviza közötti kamatlábkülönbözetből fakadóan bő fél év alatt nagyjából 2,5 százalékos carry-ből érkezett meg.

Mint utólag az inflációs adatközlés utáni mozgásokból egyértelműen kiderült, ez a jenből finanszírozott behemót technológia vétel egy igen túlzsúfolt ügyletté válhatott július elejére. Klasszikus dominóhatás indult be: elindult a jen shortok zárása, ami aztán több hullámban magával rántotta a káprázatos hetes mindegyik részvényét és ezáltal a Nasdaq-100 indexet is. Érdemes ennek a folyamatnak a vizualizációjaként egyszerre egy pillantást vetünk a dollár-jen és a Nasdaq-100 index napi gyertyás árfolyamalakulására 2024. január 2. és július 26. között:

Halvány kék téglalapok jelzik az elmúlt 12 kereskedési napot, amióta a piaci fordulat éppen zajlik.

Nem volt azonban általános az esés az amerikai részvénypiacon, mert az elmúlt másfél év AI-ciklusának eddigi vesztesei új életre kaptak a behemót technológia szenvedése közepette.

picture

Mozgásba lendült a világ összes pénze

A káprázatos hetes bő másfél éves együttes árfolyamnyereségéből szőröstül-bőröstül meg lehetne venni 1000 kis és közepes kapitalizációjú amerikai vállalatot, illetve mellé még a teljes francia és német tőzsdét.

A következő ábrán a káprázatos hetes hét részvényének, illetve egyes a technológiai dominanciától mentes amerikai részvényindexek elmúlt 12 kereskedési napra vetített teljesítménye látható:

Az előttünk álló hetek egyik legnagyobb kérdése, hogy kiszélesedik-e a meglehetősen szűk körű, de nagy indexsúlyú részvények által vezetett 2023-as és 2024-es részvénypiaci rally vagy sem.

picture

Kiszélesedik a bikapiac vagy nem szélesedik: az itt a kérdés

Ha az eddig lemaradó részvények széles tömege heteken át tudja folytatni a múlt csütörtöki és pénteki jó teljesítményét, akkor az jó előjel az év hátralévő részére.

Ennek a kérdésnek az eldöntéséhez könnyen lehet, hogy érdemi segítséget fog adni a részvénypiac az előttünk álló héten, ami az egész nyár legfontosabb hete lehet.

A klasszikus, negyedévente egyszer előforduló nagyhét előtt állunk ugyanis. Az S&P 500 index piaci kapitalizációjának 40 százalékát adják azok a vállalatok, amelyek július 29. és augusztus 2. között jelentenek. Ha impulzusból nem lenne elég a keddi Microsoft-, szerdai Meta Platforms és csütörtöki Apple- és Amazon-gyorsjelentés, akkor még ráadásként szerdán ott van a naptárban egy az előző alkalmakhoz képest felfokozottabban várt Fed kamatdöntő ülés, illetve egy pénteki munkaerőpiaci riport.

Ha visszatekintünk a 2023-as és a 2024-es évre, akkor az eddigi hat alkalommal a most következő héthez hasonlóan vállalati és monetáris politikai impulzusokkal agyonpakolt nagyhét minden esetben meghatározó volt az utána következő hosszú hetek piaci mozgásaiban. Ezt láthatjuk is a Nasdaq-100 index 2023. január 3. és 2024. július 26. közötti napi gyertyás árfolyamgrafikonján:

Hat zöld karika jelöli a hat nagyhetet, ami mindig az adott negyedév első hónapjának a legvégén, illetve a második hónap legelején volt. Kivétel nélkül minden esetben az ekkor elinduló mozgás legalább négy hétig kitartott.

A most következő héten jön a hetedik nagyhét a mesterséges intelligencia sztori elindulása óta. És egyben az első olyan alkalom is, amikor ebbe a hétbe úgy megy bele a piac, hogy kialakult egy időben rövid, de a teljesítmények különbségében ritkán látható mértékű behemót technológiai alulteljesítés. A piac egészének iránya mellett legalább akkora kérdés az is, hogy egy gyors „csodát” láttunk-e az AI-nyertesek felől a többi részvénybe történő átáramlásban, vagy valami új érának a kezdetét?

(Borítókép: nyár legfontosabb hete, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.