OMV: megrántotta az árfolyamot az új stratégia

A hagyományos olajipari profilhoz való visszatérés helyett a fenntarthatósággal kapcsolatos projektek jellemezték az OMV és leánya, a Petrom frissített stratégiáját. A részvénypiaci reakció meglehetősen vegyesre sikeredett.

picture

Június 13-án tette közzé 2030-as stratégiájának frissítését az OMV, majd jó egy héttel ezt követően az 51 százalékban birtokolt leányvállalata, a Petrom is publikálta frissített stratégiai céljait, melyek érthető okokból gyakorlatilag megegyeztek az anyavállalatéval. A OMV azért látta a frissítést szükségesnek, mivel a 2022-es első publikálása óta nagyban megváltozott a gazdasági és üzleti környezet.

Az orosz–ukrán konfliktus jelentősen megnövelte a geopolitikai kockázatokat, megélhetési válságot okozott Európában, a magas infláció negatívan érinti a beruházási terveket, az energiaszegmens a ciklus csúcsán van, míg a vegyipar a mélyponton, továbbá jelentős LNG importra szorul Európa.

A jövőben a vállalatcsoport növekedésének két motorja a petrolkémiai tevékenységet magában foglaló Borealis lesz, valamint a Petrom Neptun Deep gázmezőjének a termelésbe állítása 2027-től. A 2030-as Clean CCS EBIT célt 6 milliárd euróról 6,5 milliárd euróra emelte a cégcsoport.

A hozamcélból nem enged az OMV

Az energia szegmens várható hozzájárulását az EBIT-hez 30 százalékról 45 százalékra emelték, míg a petrolkémiai szegmens várható hozzájárulását 50 százalékról 35 százalékra csökkentették.

2030-RA A MŰKÖDÉSI CASH FLOW 20 SZÁZALÉKA MÁR VÁRHATÓAN FENNTARTHATÓ BERUHÁZÁSOKBÓL FOG SZÁRMAZNI.

Mindkét cég megemelte a fenntarthatósággal kapcsolatos célkitűzéseit. Az OMV ambiciózusabb célokat tett közé az újrahasznosított alapanyagból készült petrolkémiai termékek terén.

A Petrom és rajta keresztül az OMV is jelentős beruházásokat tervez a megújuló energiatermelés területén, ahol a szél és napenergia mellett új szereplőként a geotermikus energiatermelés is teret kap majd. Emellett a cégcsoport elkötelezett abban, hogy növelje a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) gyártását a Petrom finomítójában.

A föld alatti széndioxid tárolás is felmerült az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését célzó intézkedések között. Ezekhez a beruházásokhoz a cég jelentős mennyiségű európai uniós támogatást is fel fog használni. Valamint hangsúlyozta, hogy ezen projektek mellett is tartja 12 százalék feletti könyv szerinti hozamcélját.

Árfolyamreakciók

Sok befektető azt várhatta, hogy a Shellhez vagy a BP-hez hasonlóan a vállalat majd visszább vesz a fenntarthatósági célokból és emeli a beruházásait a tradicionális olajipari tevékenységekben épp a stratégiai frissítést előidéző folyamatok miatt, ám ennek a szöges ellentettje történt.

A bejelentés napján és az utána következő két napban majd 5 százalékot esett az OMV részvények árfolyama. Ennek ellenére a megegyezőségig hasonló stratégiai célokkal előálló Petrom menetelésébe nem zavart be a stratégiai frissítés.

Feltételezhetően az lehet a háttérben, hogy az OMV tulajdonosai között lévő amerikai részvényesek negatívan értékelték az új stratégiát (ott kevésbé számít trendinek a fenntarthatóság), míg a Petromot inkább lokális befektetők birtokolják (az OMV és a román állam mellett), akik nem értékelték negatívan a frissített stratégiai irányt.

(A cikk először a Világgazdaság oldalán jelent meg 2024. június 28-án. Borítókép: az OMV schwechati finomítója, forrás: Reuters)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.