Nvidia, a szemünk előtt játszódó gazdaságtörténelem

A múlt szerdai Nvidia gyorsjelentés és az ezt követő tőzsdei reakció újfent nagyon erős lett. Egy negyedév alatt sikerült akkora árbevételt elérni, mint amit egy éve a megelőző 12 hónap produkált. Illetve három kereskedési nap alatt 466 milliárd dollárral nőtt a chipgyártó piaci kapitalizációja, amely értéknél mindössze 16 tőzsdei vállalat ér többet jelenleg a világon.

picture

Az Nvidia részvényei olyan menetelést mutatnak be 2024-ben, ami mindenképpen bele fog kerülni a jövő tőzsdei tankönyveibe. A világ legértékesebb vállalatainak ranglistáján harmadik helyet elfoglaló chipgyártó számára már csak egyetlen kihívás maradt, a „tőzsdei világ urává” válni és letaszítani a dobogó második fokáról először az Apple részvényeit, utána pedig célba venni az aranyérmes helyen álló Microsoftot. Hihetetlennek tűnik, de nem állunk messze ettől, ezt egy szemléletes ábrán be is mutatjuk ebben az írásban. De ne szaladjunk még ennyire előre!

Ismerem Jensent (Jensen Huang Nvidia alapító és CEO), mesterséges intelligencia háborúban vagyunk, és ő szállítja a fegyvereket.

Tavaly decemberi mondatok még ezek, amelyek Yann LeCun részéről hangzottak el, aki (az egyébként egyik legnagyobb Nvidia vásárló) Meta Platforms Chief Scientist pozícióját tölti be.

picture

Az Nvidia az AI-aranyláz legnagyobb nyertese

Körülbelül olyan pozícióban van az Nvidia napjaink mesterséges intelligencia aranylázában, mint amilyen helyzetben az alaszkai kocsmáros volt a valódi aranyláz idején.

Ennek a mesterséges intelligencia aranyláznak a nyoma egyre jobban rajta van az Nvidia árbevételi számain is. Érdemes vetnünk egy pillantást a negyedéves árbevétel alakulására 2020 első negyedévétől 2024 első negyedévéig:

Már magának a legutolsó negyedévnek a 26 milliárd dolláros árbevétele is más léptékű, mint az egy évvel ezelőtti 7,2 milliárd dolláros érték, de igazán az alábbi két összevetés a sokkoló:

  • Az Nvidia 2024-es első negyedéves 26,04 milliárd dolláros értéke (piros hasáb az ábrán) nagyobb volt, mint a tavaly ilyenkor bejelentett előző 12 havi árbevétel (25,88 milliárd dollár, narancssárga hasábok az ábrán).
  • A mostani negyedéves 16,91 milliárd dolláros operatív eredmény pedig nagyobb lett, mint a 2020-as teljes év 16,68 milliárd dolláros árbevétele. Egy negyedév operatív eredménye nagyobb most, mint a négy évvel ezelőtti teljes éves árbevétel!

A szürreális, és ilyen méretű vállalatnál teljesen példa nélküli növekedési ütem a tőkepiacon is megteszi a maga hatását. Az Nvidia részvényei jelenleg 130 százalékos pluszban vannak az idén a tavalyi 239 százalékos emelkedés után. Jelen pillanatban az Nvidia tőkepiaci értéke ezzel közelíti a 3000 milliárd dollárt egy évvel azután, hogy életében először lépte át az 1000 milliárd dolláros álomhatárt.

MOST PEDIG ELJÖTT AZ IDEJE ANNAK, HOGY KONTEXTUSBA HELYEZZÜK AZ NVIDIA JELENLEGI 2801 MILLIÁRD DOLLÁROS TŐKEPIACI KAPITALIZÁCIÓJÁT.

Ehhez egy olyan ábrát hívunk segítségül, amelyen rajta lesz mind a hat amerikai technológiai behemót (szürke hasábok, kivéve az Nvidia), amelyeknek a tőkeértéke egyenként nagyobb ezer milliárd dollárnál. Az a négy európai ország (sárga) is szerepel a grafikonon, amelyeknél a teljes tőzsdei kapitalizáció nagyobb ezer milliárd dollárnál. Rákerül a 401 részvényből álló közepes kapitalizációjú vállalatokat tömörítő S&P 400 index, illetve a 602 részvényből álló kiskapitalizációjú tőzsdei cégeket magába foglaló S&P 600 index teljes piaci kapitalizációja is (piros hasábok). Narancssárga hasábok jelölik az Nvidia 2801 milliárdos tőkepiaci értékét, illetve az 1583 milliárd dolláros idei növekményt.

Lássuk akkor ezt az ábrát:

A teljesség igénye nélkül a következő megállapításokat tehetjük itt a 2024. május 28-i tőzsdei záróárakkal kalkulálva:

  • Az Nvidia egymaga többet ér, mint az S&P 400 index 401 vállalata együttesen. Illetve majdnem annyit ér, mint a teljes francia tőzsde, de már szignifikánsan többet ér, mint a teljes német tőzsde.
  • Csak az idei 1583 milliárd dolláros tőkeérték-növekmény is nagyobb már, mint a teljes holland tőzsdei kapitalizáció. Illetve többet nőtt öt hónap alatt a chipgyártó értéke, mint amennyit a 601 kiskapitalizációjú vállalat együttesen ér az S&P 600 indexben.
  • Jelen pillanatban már csak 112 milliárd dollárral ér többet az Apple, mint az Nvidia.
  • Miközben az utolsó gyorsjelentés óta eltelt három kereskedési nap alatt 466 milliárd dollárral nőtt az Nvidia értéke. Ennél a 466 milliárd dollárnál mindössze 16 tőzsdei vállalat ér egyáltalán többet jelenleg a világon.

Lehetne még tovább játszani a számokkal, de ami tisztán látszik az az, hogy az Nvidia 2023-as és 2024-es éve maga az előttünk játszódó tőzsde- és gazdaságtörténelem.

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2024. május 29-én. Borítókép: Jensen Huang, az Nvidia társalapítója és elnök-vezérigazgatója, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.