Egy kis karibi sziget az AI-láz legváratlanabb nyertese

picture

Nem is gondolnánk, hogy milyen véletlen szerencsével lehet komoly pénzeket keresni. Jó példa erre a Karib-térség egyik szigete, Anguilla, amely néhány évvel ezelőtt még aligha sejtette, hogy kiveheti a részét a mesterséges intelligencia őrületéből.

A mindössze 15 ezer lakost számláló aprócska sziget elnevezésének köszönhetően az .ai internet domain haszonélvezője. A ChatGPT berobbanása után, az AI-láz felfutásával egyidejűleg exponenciális ütemben növekedett .ai domain név regisztrációk száma, amely után tetemes összegre vált jogosulttá a kis sziget. Nem kevesebb, mint 28 millió dollárt termelt az előző évben, így 20 százalékát tette ki a 2023-as bevételeknek.

A .ai domain végződéshez, vagy úgynevezett TLD-hez csupán 140 dollárért bárki hozzájuthat két évre, nem meglepő, hogy a startupok között nagy népszerűségnek örvend. A tudatos árazási modell hatása, hogy a domain megújításoknak köszönhetően hosszú távon is jelentős pénzáramlást biztosíthat az amúgy kevéssé diverzifikált, főként turizmusra támaszkodó anguillai gazdaságnak.

A történet érdekes aspektusa, hogy nem ez az első ilyen eset, az 1990-es években Tuvalu hasonlóan tudott profitálni a .tv domain regisztrációkból, bár ennek pénzügyi hatása viszonylag rövid életű volt, mivel nem kísérte igazi előrelátás. Ehhez képest Anguilla nagyon tudatosan használja ki az ölébe hullott lehetőséget, a befolyó pénzeket a turizmushoz kapcsolódó fejlesztésekre, az adósságai leépítésére és megújuló energia beruházásokra fordítja majd.

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2024. május 27-én. Borítókép: a kis karibi sziget az AI-őrület egyik nagy nyertese, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.