Ezek a mai fiatalok!

picture

A Z vagy Zoomer generációnak nevezett 1997 és 2012 között született korosztályról az az általános vélemény, hogy megfulladnak az adósságban, nincs jövedelmük, rengeteget szoronganak (többek között az anyagi helyzetük miatt is) és teljesen más a munkához való hozzáállásuk (avagy nem akarnak dolgozni).  Ehhez képest az Economist áprilisban publikált egy érdekes cikket, miszerint a Z generáció egyedülálló módon gazdag, gazdagabbak, mint az Y generáció vagy a boomerek hasonló korban. Ennek oka a munkaerőpiaci különbségekben keresendő. Amikor az Y generáció munkaképessé vált, az egybeesett a 2008-as pénzügyi válsággal, a 2010-es években Dél-Európa még mindig nem heverte ki az adósságválságot – a fiatalkori munkanélküliség rekord magasságokban volt, egyes periféria országokban elérte az 50 százalékot is. Mostanra azonban a munka már nem privilégium, a Zoomereknek ez inkább adottság. Bár jönnek hírek a munkaerőpiaci lassulásról, továbbra is elmondható, hogy nagyon alacsony szinteken van globálisan a fejlett világban a munkanélküliség – a fiatalkori állástalanok aránya utoljára 1991-ben volt ilyen alacsony. Ennek fényében nem annyira meglepő a munkához való passzívabb hozzáállásuk a többi generációhoz képest.

Sokszor kerül elő a téma, hogy még ha magasabb is a Z generáció jövedelme, sokkal magasabb költségekkel kell szembenézniük, mint az előző korosztályoknak, ám az Economist adatai szerint a 25 év alattiak jövedelmük 43 százalékát költötték lakhatásra és oktatásra, ami valamivel a többi generáció átlaga alatt van. Persze ez valószínűleg nem veszi figyelembe, hogy ma a szülőknél lakó fiatalok aránya jelentősen növekedett, ami torzít és mint minden generációnak, így nekik is megvannak a saját kihívásaik. Ennek ellenére, ha csak a megmaradt jövedelmet nézzük, az alapján nem tűnnek olyan rossznak a Zoomer kilátásai.

Miért olyan fontos a Z generáció?

2030-ra Zoomerek fogják adni a munkavállalók 30 százalékát, és jövedelmük a várakozások szerint el fogja érni a 33 billió dollárt, meghaladva az Y generációét. Emiatt egyáltalán nem mellékes, hogy ezt a jövedelmet mire költik, illetve, hogy mennyit és milyen módon takarítanak meg ebből. Már csak azért sem, mert ahogy arra Larry Fink, a BlackRock alapítója felhívta a figyelmet, a mai ember várhatóan már sokkal tovább fog élni, mint elődei. Ez azt is jelenti – hogy a mai öregedő társadalomban nem csak sokan megyünk nyugdíjba, de hosszabb az az életszakasz, amíg a nyugdíjat finanszírozni kell, miközben a demográfiai irány alapján egyre kevesebb fiatal lesz, aki eltartja a nyugdíjas korosztályt a tb-befizetéseivel – nemcsak nálunk, hanem globálisan is. Annak az esélye, hogy a Z generáció állami nyugdíja elégséges legyen az időskori megélhetésükre igencsak csekély.  A Zoomer generációnak emiatt, amint jövedelmi helyzete engedi, vélhetően kell majd a saját nyugdíjára félretenni. Ez pedig azt jelenti, hogy a klasszikus ingatlan- és aranybefektetés (esetleg kripto) mellett a tőkepiacon is meg fog jelenni (ha még ezt nem tette volna), elvégre hosszú távon, ahogy az ábra is mutatja reál értelemben így lehet leginkább a vagyont gyarapítani.

(Borítókép forrás: WeWork)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Vége a gyereknapnak a részvénypiacon?

Olvasási idő: 4 p
Amíg az idősebb generációk megéltek már komolyabb gazdasági válságokat, addig a Z generációban a válság csak egy homályos gyerekkori emlékként él. Most viszont eljött a tél a részvénypiacokon.
picture

A fejlett világ agyonhallgatott megaválsága a nyugdíj-megtakarítóké

Olvasási idő: 4 p
A tőkepiac kapcsán sokféle válságról esett szó az elmúlt években. Van azonban egy méltatlanul agyonhallgatott krízis, amely a demográfiai folyamatok következménye.
picture

TINA és a fokozódó globális nyugdíjmegtakarítási válság

Olvasási idő: 5 p
A demográfiai krízisben lévő fejlett világ nyugdíjmegtakarítói mostanra veszítették el a lehetőségüket végleg arra, hogy állampapír segítségével őrizzék meg nyugdíjmegtakarításaik vásárlóértékét. Ez pedig a részvénypiacok felé tereli a befektetőket. Megszületett TINA.