Forint, Trump, Nvidia: merre tart a gazdaság?

Valóban sikerült megnyerni az infláció elleni küzdelmet a jegybankoknak? Meddig tartható fenn a jelenlegi gazdasági állapot? Mekkora az esély egy hard landingre? Meddig gyengülhet még a forint? És úgy általában: melyek most a legnagyobb nemzetközi gazdasági, piaci kockázatok, amelyekre a közeljövőben figyelnünk kell? Többek között ezeket a kérdéseket jártuk körbe a Concorde sajtóeseményén.

picture

Szerte a világban lassul az infláció, és a jegybankok sikerrel járnak a pénzromlás elleni küzdelemben, de a gazdasági kihívások még mindig nem oldódtak meg véglegesen – mondta Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója a Concorde szerdai sajtóeseményén. A maginfláció továbbra is magas, és nem csak az Egyesült Államokban, ráadásul a bérnövekedés üteme is gyors, ami kockázatokat hordoz. A túl korai monetáris lazítás esetén az infláció visszatérhet, míg a késői reakció recesszióhoz vezethet.

Emellé kimondottan aggasztóak a növekvő geopolitikai feszültségek, például a Vörös-tenger körüli helyzet vagy a Kína-USA viszonyának problémái, ezek mind bizonytalanságot jelentenek a tőkepiacok számára. Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája szerint a Trump-momentum most erős, de a karakterét a kiszámíthatatlanság jellemzi, kérdés, mi történne a megválasztása esetén. Az szinte biztosra vehető, hogy a költségvetési politika laza maradna, az új elnök ugyanakkor esetleg szigorúbb vámpolitikát hozhat be, tovább növelve a geopolitikai feszültségeket.

A fejlett részvénypiacok fő kérdése, hogy meddig tartja dominanciáját az árfolyamokban az mesterséges intelligencia (AI). “A káprázatos hetes one man show lett” – mondta Jónap Richárd, a Concorde részvénypiaci stratégája az Nvidia árfolyamának alakulásáról. Bár mostanra már az Nvidia esetében is látszik a lassulás, megtorpanás, komoly korrekció jöhet a következő 5-6 hétben.

Magyarország esetében a helyi növekedés és a költségvetési tervek sikere kulcsfontosságú lesz, különösen a lakossági fogyasztás visszaállításában Jobbágy Sándor szerint. A Concorde vezető makrogazdasági elemzője úgy látja, hogy a magas infláció még mindig jelentős kihívást jelent, és a GDP-növekedés ugyan pozitív irányba mutat, de az éves átlagos infláció még mindig távol áll a jegybanki céltól.

Év végére a Concorde 7,5 százalékos irányadó kamatlábat vár a jegybanktól, miközben az euró árfolyama 397 körül lesz. Csak idő kérdése a 400-as árfolyam elérése, de nagy különbség a 2022-es folyamatokhoz képest, hogy ez most egy lassú leértékelődő trendbe simul, nem egy külső nagy turbulencia okozza.

Bukta Gábor, a Concorde elemzési üzletágvezetője szerint hosszabb távon a hazai részvénypiac még mindig lemaradóban van a feltörekvő piachoz képest. Ugyanakkor a BUX tavalyi kiemelkedő éve után idén óvatosabbak a várakozások.

A Richterben, az OTP-ben és más nagy magyar részvényekben még mindig jelentős hozampotenciál rejlik, így érdemes figyelemmel kísérni ezeket a lehetőségeket a jövőben.

Köszönjük a jelenlévő médiapartnereknek a résztvételt!

Magyarország legnagyobb független befektetési szolgáltatójaként különösen fontosnak tartjuk sajtópartnereink naprakész tájékoztatását a hazai és nemzetközi gazdasági környezet rövid- és középtávú kilátásairól. Az eseményről megjelent beszámolók a Portfolio.hu, a Pénzcentrum, a Világgazdaság, a Privátbankár, a HVG, az Economx és a Forbes oldalán olvashatók!

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.