Mibe és kibe ne fektess?

picture

Természetesen az Nvidiaval fog végződni a cikk, de ne rohanjunk annyira előre. Néhány hete jelent meg a negyven éve alapított, befektetésekkel, azok elemzésével foglalkozó Morningstar nevű pénzügyi vállalat anyaga arról a 15 befektetési alapról, ami a leginkább alkalmas volt arra az elmúlt évtizedben, hogy a megtakarításaidat rombold vele.

NAGY PORT KAVART AZ ELEMZÉSÜK, KI IS KELLETT JAVÍTANI NÉHÁNY NAPPAL KÉSŐBB, DE A LÉNYEGEN NEM VÁLTOZTAT.

Persze tisztában vagyok azzal, hogy 2009-10 óta megfelelő madártávlatból nézve bikapiac volt, és ingyen pénzzel végtelen hozamot lehetett elérni, szóval az elemzés időtávja nem megfelelő. De ez több szempontból sem érdekes. Egyrészt volt néhány epizód, amikor jó sokat is lehetett bukni passzív befektetésekkel (is) – nem megfelelő kockázatkezelés mellett (is). Másrészt a monetáris politikai blamák tömkelege rángatta a szereplőket. De említhetnénk akár a kínai problémákat, a Covidot vagy akár a háborút is.

A stratégia, amivel a legnagyobbat bukhattunk, az árfolyamok esésére való játék volt. Komoly, nagy szakmai tapasztalattal és teljesítménnyel rendelkezők szerint (is) ez a legbutább találmány, ami a tőzsdei történelemben fel lett találva. Ezt nem kommentálnám, beszéljenek a számok helyettünk, lehet böngészni:

2013 és 2023 között a befektetési alap szektor mindösszesen 11.100 milliárd dollárnyi hozamot termelt. Ép ésszel képtelenség felfogni ezt a számot. Ezzel szemben a Morningstar becslése szerint 8,5 milliárd dollár veszteséget hozott a short Nasdaq ETF (SQQQ). Folytathatjuk a VIX longokkal vagy a kínai és fejlődő piaci befektetések varázslatával.

Van viszont ezeknél egy sokkal izgalmasabb szereplő is a táblázatban: a harmadik helyet Cathie Wood ARKK nevezetű innováció fókuszú tőzsdén kereskedett befektetési alapja nyerte el a maga 7 milliárd dollárt összekalapáló bukójával. Bemutatom a hölgyet: a sztár egyedi részvénykiválasztó, a befektető, aki megváltoztatta a Wall Street-et is. Aki szerint a Tesla 2000 dollárt és a bitcoin másfél millió dollárt ér. Mindenkinek a maga dolga, hogy milyen modellt használ, de azért az, hogy a teljes ARK alapcsalád 14,3 milliárd dollár veszteséget okozott a befektetőknek tíz év alatt, kicsit erős.

Legutóbbi zseniális kereskedési ötlete Cathie-nek természetesen az Nvidia volt. Az alábbi ábrán a részvény árfolyamának és forgalmának alakulása látható negyedéves bontásban. 2022 második negyedév: 675.000 db vétel, harmadik negyedév: 707.000 db vétel, harmadik negyedév: 859.000 db eladás. Majd fokozatosan 2023-ban kb. mindent eladtak.

Egyes becslések szerint majdnem 500 millió dollárt sikerült eltapsolni mark-to-market a ficánkolásukkal ahelyett, hogy kicsit nyugodtabban ültek volna a kezükön. Lehet, hogy zseniálisan mindenki előtt észrevették, kiszámolták, megvették. De pocsékul adták el, az ábrán piros körrel látható, hogy hol sikerült megválni a bomba befektetéstől. Kellemetlen.

(Borítókép: Cathie Wood, az ARK vezérigazgatója egy konferencián beszél a kaliforniai Beverly Hillsben, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.