Ingatlanpiac: nagyon jó lehetőségek lesznek a beszállásra

picture

A hulló kések időszakában vagyunk, amikor teljes a bizonytalanság, senki nem tudja, hol tartunk a folyamatban, nem lehet megmondani, elértük-e már a lejtő alját, vagy innen még mindig lefelé vezet az út

– mondta Kutas Gábor, a Recorde Alapkezelő vezérigazgatója a Portfoliónak a kereskedelmi ingatlanok piacával kapcsolatban.

A lap arról írt, hogy 2008 óta a mostani a legnagyobb ingatlanválság a világon, a legsúlyosabb problémákat az Egyesült Államok és Németország piacain látjuk.

A következő időszakban egyre több lehet az olyan kereskedelmi ingatlan, aminek valós értéke a hitelfedezeti értéke alá csökken, így inkább megszabadulnak tőle a tulajdonosaik.

Kutas szerint a bizonytalanság oka egyrészt a nagyon kevés tranzakció, így nehéz a fair értékek meghatározása, másrészt a feleknek – bankoknak, ingatlanbefektetőknek – sem érdeke sokszor az ingatlanok újraértékelése.

Ha létezik ciklikus iparág, akkor az ingatlan mindenképpen az. Ebben a ciklikusságban évtizedeken keresztül a befektetési eszközök között az iroda jelentette a stabilitást, aminél az volt a mondás, hogy ez az az alszektor, amit semmi nem rengethet meg. Az utóbbi 6-8 évben egyre erősebb tényezőként csatlakozott ehhez a logisztika is, de ez kevésbé a méreténél, sokkal inkább nettó hozamnál fogva vált versenyképessé

– mondta.

A Coviddal viszont berobbant a probléma, ami a keresleti oldalról azonnal megkérdőjelezte, hogy hányan és hogyan fogják az irodákat használni a továbbiakban. Felértékelődött a flexibilitás, emellé jött az ESG, ami részben bérlői elvárás.

AZ IRODÁK KIHASZNÁLTSÁGA AZ USA-BAN CSAK FELE A JÁRVÁNY ELŐTTI SZINTNEK, DE EURÓPÁBAN ÉS ÁZSIÁBAN IS CSAK A BŐ KÉTHARMADA ANNAK.

Feltehetően egyre közelebb vagyunk az igazság pillanatához, amikor kiderül, mennyire meztelen a király, a Covid előtt kötött klasszikus 4-5 éves szerződésekből nagyon sok mostanában fog kifutni, a bérlői szerződéshosszabbítások, megújítások kérdése már az elmúlt hat hónapban is felerősödött, és a következő másfél-két évben szinte mindenhol napirendre kerül.

Ezzel szoros összefüggésben van egy komoly refinanszírozási nyomás, ami újabb terhet fog jelenteni mind a tulajdonosi oldalaknak, mind a finanszírozói oldalnak. Világszerte több példát is láttunk arra, hogy egy ingatlan tranzakciós értéke a fedezeti értéke alá csökkent, és a tulajdonos inkább odaadta a kulcsot a banknak. A jövőben ilyenből várhatóan több is lesz.

EGY CIKLUSNAK JELLEMZŐEN AKKOR ÉRJÜK EL AZ ALJÁT, AMIKOR ELKEZDŐDNEK A LÁTVÁNYOS BEDŐLÉSEK.

Hogy azok az USA-ban, Japánban vagy Európában fognak-e bekövetkezni, nehéz megmondani, ha viszont megtörténik, az fontos jele lehet annak, hogy elértük a mélypontot.

Ez áldozatokkal jár, de aki túléli, megerősödve tud majd kijönni belőle. A legnagyobb profitot a legjobb üzleteket általában egy ciklus alján lehet kötni, így azt is gondolom, hogy nagyon jó lehetőségek lesznek a beszállásra a jövőben

– mondta Kutas.

Végül érdemes megemlíteni az ipari-logisztikai szektort, ahol az üresedés az elmúlt évben megnőtt, de még bőven az egészséges szinteken belül vagyunk.

Úgy gondolom, hogy a gyártói kapacitások Európába visszatelepítése, illetve kelet-európai új gyárak létrehozása egy teljesen jogos várakozás, amiből a vidék többszörösen tud majd profitálni a gyárak melletti, őket kiszolgáló logisztikai egységek és beszállítók által is

– mondta Kutas Gábor.

Ez Debrecennél már nagyon egyértelműen látszódik, de Kecskeméten is kezd megjelenni, Győrben pedig sok szempontból már korábban lejátszódott. Nemzetközi viszonylatban is nagyon erős az ipari/logisztikai szegmens, akár Nyugat-Európa, akár Amerika vonatkozásában.

Érdekes emellett Kutas szerint a speciális, alternatív ingatlanok piaca is, mint például az egészségügyi intézmények, amelyek iránt a magánegészségügy térnyerése miatt szintén nő az érdeklődés. De a legnagyobb növekedés az adatközpont típusú ingatlanokban várható, gondoljunk csak az AI-robbanás generálta számítási kapacitásokat kiszolgáló temérdek számítógépre, amiket megfelelő módon kell fizikailag is elhelyezni.

(Borítókép: Frankfurt, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

New York Community Bank: a kereskedelmi ingatlanpiaci krízis előszele?

Olvasási idő: 4 p
A befektetőket hidegzuhanyként érte a New York Community Bank (NYCB) veszteséges negyedéve, az 552 millió dolláros hitelezési veszteségre képzett céltartalék bedarálta a bank profitját.
picture

A logisztikai ingatlanok nem csak csúnya, nagy dobozok

Olvasási idő: < 1 p
Az ingatlanpiacon belül a lakó és a kereskedelmi ingatlanok mellett a harmadik legfontosabb terület a logisztikai ingatlanok piaca. Ez a terület ritkán kerül a hazai podcast beszélgetések fókuszába, így most Vidovszky Áron a logisztikai ingatlanok piacáról beszélgetett Kutas Gáborral, a Recorde Alapkezelő vezérigazgatójával.
picture

Kiszámíthatatlan a környezet, a legtudatosabb magyarok egyre inkább devizában fektetnek be

Olvasási idő: 12 p
A kiszámíthatatlan környezet, a Magyarországgal kapcsolatos félelmek és kockázatok, a forint tavalyi nagy volatilitása és a magas infláció mind a devizák felé terelik a hazai befektetőket, a Concorde legtudatosabb ügyfeleinél már 50-70 százalék a devizában denominált eszközök súlya, mondta el a Portfolio-nak Régely Károly, a Concorde vezérigazgatója.