Mit rejt idén a piros boríték?

picture

Február 10-én köszönt be a holdújév, az egyik, ha nem a legnagyobb ünnep Ázsiában, egy hétig tartanak pihenőt sok országban, köztük Kínában is. Az ünneplésen kívül két elengedhetetlen hagyomány van még ebben az időszakban: az egyik, hogy a gyerekek és idősek a családjuktól, barátoktól piros borítékban pénzt kapnak, a másik, hogy ilyenkor bizony mindenki elolvassa az éves horoszkópját. Idén a Sárkány éve jön, ami a hiedelmek szerint erőt és szerencsét hoz. De mit mond a statisztika, mi vár ránk a részvénypiacokon?

2023-ban a Nyúl éve volt és kétszámjegyű hozammal jutalmazta az amerikai részvénypiaci befektetőket. 1923-tól vizsgálva a Nyúl éve a második legjobb a Disznó után, ha a statisztika beigazolódik, akkor pedig a Sárkány éve sem lesz rossz, ezekben az években ugyanis 8 százalékos reálhozamot hozott átlagosan az amerikai részvénypiac. Persze volt olyan év, például 2000-ben (-10 százalék), amikor mindez nem jött be, de reméljük az idei nem a kivételek éve lesz.

Egyébként meg ha jön is egy-egy rosszabb év, azért ahogyan azt az alábbi ábra is mutatja, aki hosszabb távra tervez, annak érdemes a piros boríték tartalmát befektetni, mindenféle hiedelmektől és babonáktól függetlenül.

(Borítókép: Hsziani tavaszi feszviál, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.