Mire figyeljünk a héten? – 2024. január 9.

picture

Mire figyeljünk? – USA-infláció, tajvani választások, jelentési szezon, US jobless claims, MNB jegyzőkönyv, hazai infláció

Kilenc hetes emelkedési szériáját törte meg múlt héten az amerikai részvénypiac. Az S&P 500 indextől is elmaradt a csúcsdöntés, a részvénykosár 1,52 százalékos esést követően pihent meg, míg a Nasdaq 100 esetében 3 százalékos korrekciót láthattunk. Egyedi papírok esetében az elemzői leminősítések súlya alatt megroggyant Apple 5,89 százalékot dobott le magáról, de az EV-piacon jellemző kompetitív versenykörnyezetben a dobogó első fokáról lecsúszó Tesla is 4,42 százalékot korrigált vissza.

A hét fontos eseménye lesz két amerikai kötvényaukció közé bepréselve a csütörtöki USA inflációs adat: a várakozások szerint a fogyasztói árindex hó/hó alapon 0,2 százalék lehetett decemberben az előző 0,1 után, míg éves szinten 3,1 százalékról 3,3 százalékra emelkedhetett a mutató. A volatilis tételektől tisztított inflációs mutató ugyanakkor 4 százalékról 3,8 százalékra csökkenhetett az előrejelzés szerint.

Pénteken a nagybankok vezetésével a jelentési szezon is felpörög. A hét utolsó kereskedési napján a JP Morgan, a Bank of America, a Wells Fargo, valamint a Citigroup is publikálja friss számait, míg az alapkezelők közül a Blackrock jelentésére figyelhetünk. Idén a piaci konszenzus a Factset szerint 12 százalékos nominális profitnövekedést vár az S&P 500 index esetében – 2023 negyedik negyedévére ez már csak 1,3 százalék a szeptemberben ugyanerre az időszakra várt 8 százalékhoz képest –, ezzel árazva 19,2-es P/E mutatón forog az S&P 500, amely nem tér el jelentősen a 18,9-es 5 éves átlagtól, igaz az utóbbi egy része még negatív reálkamatok mellett valósult meg.

Az egyik fontos szempont a jelentések értékelésekor a vállalati részvény-visszavásárlási bejelentések nagysága lesz, a Bloomberg szerint tavaly a magasabb kamatok miatt ennek volumene 20 százalékkal csökkent.

Habár a hétvége eseménye lesz, de nem mehetünk el szó nélkül a szombati tajvani elnök- és parlamenti választás mellett. Erre készülve Kína az elmúlt héten fokozta a Tajvan körüli katonai aktivitását, és a három kínai „időjárási ballon” is berepült a tajvani légtérbe. A jelenlegi vezető és Pekinggel szemben leginkább negatív DPP vélhetően megszerzi az első helyet, de csak kisebbségi kormányzásra lesz képes.

Fontosabb adatok – mi várható?

 • EU
  A várakozások szerint a lengyel jegybank csütörtökön a harmadik egymást követő kamatdöntésen hagyhatja változatlanul 5,75 százalékon az irányadó kamatot.
  Kedden a német ipari termelés novemberi adatsora mellett eurózóna munkanélküliségi rátája is érkezik, amely az előző hónaphoz hasonlóan 6,6 százalék lehet novemberben.
 • US
  A múlt héten érkező munkaerő-piaci adatok mögé tekintve inkább aggasztó, lassulást jelző folyamatok rajzolódnak ki. Az idei évre vonatkozó első adatsor, a szokásos heti jobless claims statisztika érkezik csütörtökön.
  Emellett több Fed döntéshozó szavára figyelhetünk, amelyből friss jelzések érkezhetnek a kamatpályával kapcsolatban.
 • CN
  A várakozások szerint a kínai fogyasztói és termelői árak harmadik egymást követő hónapban mérséklődhettek.
  Kínai decemberi külker számok is érkeznek a hét utolsó napján, ahol a várakozások szerint mind a hazai, mind a külföldi kereslet gyenge maradhatott.
 • HU
  Pénteken inflációs számokat közöl a KSH: a várakozások szerint a fogyasztói árindex a november 7,9 százalékról 5,9 százalékra mérséklődhetett.
  Szerdán az MNB kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve érkezik, ahol friss impulzusokat kaphatunk a monetáris döntéshozók jövőképéről.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.