Sorsfordító választásokkal lesz tele a jövő év

picture

2024 több szempontból is izgalmas évnek ígérkezik. Az infláció alakulása és a jegybankok monetáris lépései alapjaiban fogják meghatározni a tőkepiacok teljesítményeit, azonban a fiskális és politikai oldalról is számíthatunk izgalmakra. A jövő év ugyanis bővelkedni fog a globális gazdaságot befolyásoló választásokban, ezek alakulásán érdemes lesz rajta tartani a szemünket.

Az első, és talán a legkomolyabb geopolitikai jelentőséggel bíró választásra már január közepén sor kerül Tajvanban. A szigetország chipkapacitásaira támaszkodik a nyugati világ jelentős része, és az idén kiemelkedően teljesítő technológiai szektor nehéz helyzettel szembesülne a Tajvan-Kína-konfliktus eszkalációja esetén. Ugyan a januári választásokat követően csak májusban várható a megválasztott elnök beiktatása, az eredmények jelentősen megmozgathatják a piacokat az év elején.

Kiemelt eseményként érdemes tekinteni az orosz elnökválasztásra is, azonban itt nem várható óriási meglepetés. Vladimir Putyin jelenlegi elnök minden bizonnyal megkezdheti ötödik terminusát, amely az új választási törvény szerint akár 2036-ig biztosíthatná neki a tisztség betöltését.

Jövő nyáron kerül sor az Európai Parlament újraválasztására is, amely Magyarországon egyben az önkormányzati választások megtartását is jelenti. Ugyan a választások kimenetele nem számít piacmozgató eseménynek, azonban az EP erőviszonyainak az alakulását érdemes követni.

A TAJVANI VÁLASZTÁSNÁL JÖVŐRE VÁRHATÓAN CSAK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ELNÖKVÁLASZTÁSA LESZ MEGHATÁROZÓBB ESEMÉNY GEOPOLITIKAI ÉS TŐKEPIACI SZEMPONTBÓL IS.

Donald Trump márciusban kezdődő peres eljárása republikánus szempontból beárnyékolhatja a szuperkedd nevezetű előválasztási esemény kampányát, emellett a demokrata elnökjelölt személye is kérdéses jelenleg. A végleges indulók nevét várhatóan a nyáron jelentik be, a november 5-i választások eredménye pedig minden bizonnyal nagy port fog kavarni a piacokon.

Az eseményeket természetesen itt, a Concordeblogon, és a Concorde podcastjaiban is kiemelten követjük majd, és számos elemzéssel készülünk, érdemes lesz tehát jövőre is követni az oldalunkat.

(Borítókép: 2024-es választások, forrás: Jesse Kessel)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.