Mire figyeljünk a héten? – 2023. december 12.

picture

Mire figyeljünk? – Fed, EKB, BOE kamatdöntés, USA infláció, PMI adatözön, ZEW index, kínai növekedési számok

Igazi kamatdöntés-maratonra készülhetünk a héten, a Fed az EKB és a BOE jegybankárjai is összeülnek, amely plusz volatilitás kölcsönözhet a piacoknak. Habár a piac egyik esetben sem vár kamatlépést, a kommunikációt kiemelt figyelem övezi, miután a jövő évre már jelentős kamatcsökkentéseket áraznak. A kérdés, hogy a jegybanki kommunikáció mennyire felel majd meg a piaci várakozásoknak.

Az FOMC döntéshozók legutóbbi előrejelzése még 5,11 százalékos alapkamatot mutatott jövő év végére, ez minden bizonnyal csökkeni fog, kérdés az, hogy mennyivel. A piaci árazás középértéke jelenleg 4,5-4,25 százalék, ezt vélhetően nem éri majd el az FOMC, ha mégis, az tovább tüzelhetné a kötvénypiaci vevőket. A 4,25-ös érték egy recesszió esetén még kifejezetten magas is lenne – de jelenleg nem is számít a piac ilyen forgatókönyvre.

Hasonló kérdésekkel küzd jelenleg az EKB is, miközben az eurózónában a konjunktúra gyengébb állapotban van, és az infláció is gyorsabban esett a vártnál, ezek alapján itt gyorsabban kellene jönnie a kamatvágásnak.

Kedden amerikai inflációs számok érkeznek, a várakozások szerint a fogyasztói árindex novemberben 0,1 százalék lehetett a stagnálás után, míg év/év alapon 3,1 százalék lehet az emelkedés az előző 3,2 százalékkal szemben. A volatilis tételektől (élelmiszer és energia) szűrt mutató az előző hónapnak megfelelően 4 százalék lehet év/év alapon.

A hét utolsó kereskedési napján előzetes decemberi beszerzésimenedzser-index adatokat publikálnak, amelyből teljesebb képet láthatunk a konjunktúra helyzetéről. Az eurózóna kompozit mutatója 46,5-ről 47,6-ra erősödött novemberen, amely továbbra is az emelkedés/csökkenés határát jelző 50-es érték alatt található.

Vállalati jelentéseket tekintve az Oracle hétfőn, az Adobe szerdán, míg a Costco csütörtökön teszi közzé friss eredményszámait.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    Kedden a német ZEW index gazdasági hangulatindexének decemberi alakulását ismerhetjük meg.
  • US
    Kedden a kisvállalati optimizmus novemberi alakulásáról kapunk friss impulzusokat, amely az előző hónaphoz hasonlóan 90,7-en alakulhat.
    Két egymást követő csökkenést jelző új megrendelések száma alapján a pénteki Empire feldolgozóipari index is lassulást jelezhet decemberben.
  • CN
    Pénteken az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom novemberi alakulásáról kapunk teljesebb képet, a várakozások szerint mindkét esetben az előző hónapnál nagyobb növekedést láthatunk majd.
  • HU
    Hazai téren nem várható érdemi adatközlés, így a nemzetközi szentiment lehet az irányadó.

Heti riportok

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.