Hova folynak az olaj- és gázcégek dollár billiói?

picture

Érdekes grafikont publikált a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) a legutóbbi elemzésében, ahol az olaj- és gázcégek zöldülési folyamatát vizsgálták. Az ügynökség tételesen megnézte, hogy a szektor dollárbillióit mire fordítják, kiknél kötnek ki. Ez alapján a legnagyobb mértékben a helyi kormányzatok dézsmálják meg a mézes bödönt, az elmúlt 5 év átlaga alapján megközelítőleg a bevétel felét (50 százalék), teszik el adó, extraprofitadó, bányajáradék formájában.

Ezután következnek a bevétel megközelítőleg 40 százalékáig felérő költségek, amelyeket az olaj és gáz eszközök üzemeltetésére és fenntartására fordítanak. Ide sorolhatunk a kitermelési költségektől kezdve, a szállítási díjakon át az eszközminőség megőrzésére irányuló beruházásokig sok mindent.

Végül pedig a teljes bevétel arányaiban legkisebb szeletéhez, kb. 10 százalékhoz a cégek finanszírozói jutnak: a részvényesek és a hitelezők. Habár relatíve a bevétel kis szeletéhez jutnak a részvényesek, még így sem panaszkodhatnak, az elmúlt évtized átlagos megtérülése 10 százalék volt a befektetett tőkére vetítve (saját tőke + hitel).

Ezen kívül egy gondolatot szeretnék még kiemelni a jelentésből, ami az ábránkon is a színmagyarázatnál jelölve van, csak annyira elhanyagolható a nagysága, hogy az oszlopdiagramokon valójában nem is látszik. Ez pedig a zöldülési folyamatra elköltött beruházás nagysága. Egyelőre tehát nem tettek sokat a világ olaj- és gázvállalatai beruházási fronton a zöldülés irányába, ezt pedig a következő arányszámmal lehet talán legjobban szemléltetni: 2022 tisztaenergia-beruházásaihoz az olaj- és gázszektor kevesebb mint 1 százalékban járult hozzá. Érdekes a dilemma, hiszen ha beruháznak ebbe az irányba, akkor valahol a saját termékeik elől veszik el a keresletet. Kezdjék el vágni a fát maguk alatt?

(Borítókép forrás: MTI)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.